Τσίπρας: Το κύμα της ανατροπής θα έρθει στις Ευρωεκλογές

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε βέβαιος για την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, ενώ δεν απέκλεισε πολιτικές συνεργασίες «με προσωπικότητες και πολιτικές δυνάμεις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής έθεσε ως κριτήριο των πολιτικών εξελίξεων τη διαφορά

του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στην κάλπη των ευρωεκλογών. «Δεν υποτιμάμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλά το κύμα της ανατροπής θα έρθει στις 25 Μαΐου», δήλωσε.

Αναπτύσσοντας το νέο μοντέλο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια «Νέα Μεταπολίτευση» που θα στηρίζεται «στην ανάγκη περικοπής της σπατάλης στα υπουργεία, στην πάταξη της γραφειοκρατίας και στην ανάγκη εισαγωγής της έννοιας του κοινωνικού ελέγχου, της διαρκούς αξιολόγησης της παραγωγικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος για την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, δεν απέκλεισε ωστόσο πολιτικές συνεργασίες «με προσωπικότητες και πολιτικές δυνάμεις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η σύνθεση της κυβέρνησης θα αποτελείται από στελέχη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από προσωπικότητες κύρους, εξωκοινοβουλευτικούς και εξειδικευμένους τεχνοκράτες. Και σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν την κρατική μηχανή το αποφασιστικό κριτήριο είναι ο συνδυασμός της ικανότητας με την εντιμότητα. Η Αριστερά θα ενώσει τους Έλληνες», υπογράμμισε.

Στα της οικονομικής πολιτικής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα «σταματήσει αμέσως η αγωνία για νέα μέτρα λιτότητας. Θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ Μνημονίου επίπεδα. Και θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση και την ελάφρυνση αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών».

Για τη φορολόγηση εξήγησε πως θα υπάρξει ένα «δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα ρίξει τα βάρη σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν και στους έχοντες, ενώ θα ελαφρύνει αισθητά τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα».

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση είπε πως «μόλις εκλεγούμε θα ζητήσω έκτακτη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με θέμα την συλλογική και αλληλέγγυα αντιμετώπιση της κρίσης δημοσίου χρέους. Βασιζόμενος στο «ότι η Ελλάδα είναι ο ισχυρός ενεργειακός εταίρος του 2020. Γνωρίζουν οι υπόλοιποι εταίροι ότι η χώρα μας δεσπόζει στην ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη ενεργειακή ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που ξεκινά από το Ισραήλ, περνά από την Κύπρο και περιλαμβάνει το Αιγαίο, το Λιβυκό, το Ιόνιο».

Αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επεσήμανε πως «δεν μπορεί από τη μία πλευρά να είμαι υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την άλλη να επιδιώκω την αποχώρηση από την ευρωζώνη».

Πρόσθεσε ωστόσο αναφερόμενος στο θέμα του χρέους πως «δεν θα προβούμε σε μονομερείς κινήσεις. Ούτε, όμως, θα διστάσουμε να τις κάνουμε αν τις επιβάλλει το εθνικό συμφέρον».

Και εξήγησε πως «εάν οι συνομιλίες οδηγήσουν στην απόρριψη κάθε συζήτησης για την περικοπή του χρέους, τότε θα διακόψουμε τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα και μονομερώς, αν χρειαστεί, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ωστόσο δεν πιστεύω, ότι αυτό θα συμβεί.Δεν θα φτάσουμε ως εκεί. Δεν συμφέρει άλλωστε κανέναν».

Όπως είπε «το ελληνικό χρέος, που μετά το PSI έχει μετατραπεί σε διακρατικό, στην πραγματικότητα έχει χρηματοδοτηθεί από τις αγορές που δανείζουν τον Μόνιμο Μηχανισμό. Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν επιβαρυνθεί. Μόνο εγγυήσεις έχουν δοθεί» ενώ αποκάλυψε πως «η Γερμανία τα γνωρίζει όλα αυτά και γι' αυτό έχει ήδη στα συρτάρια του υπουργείου οικονομικών το σχέδιο του κουρέματος του ελληνικού χρέους, δηλαδή το plan B για τη διαπραγμάτευση με τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβάστε επίσης:

Άνθιμος: Ο Τσίπρας δεν έχει πει ότι είναι άθεος!

Τσίπρας: Η Ελλάδα έτοιμη να αλλάξει βιβλίο

Keywords
Τυχαία Θέματα