Τσίπρας: Τρόικα και μνημόνιο δεν υπάρχουν, ξεχάστε τα

Τα ζήτήματα της τρομοκρατίας, της Ουκρανίας, αλλά και η κρίση χρέους στην Ελλάδα συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, σύμφωνα…

«Υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως «εξετάσαμε μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Για το ελληνικό ζήτημα ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε πως ο Ντάισελμπλουμ

ενημέρωσε τους Ευρωπαίους για τις ελληνικές εξελίξεις. «Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με εποικοδομητική διάθεση, προκειμένου να βρεθεί αμοιβαία λύση έως την Δευτέρα», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές κατά όσων διακίνησαν σενάρια χρεοκοπίας σε περίπτωση μη υπογραφής του μνημονίου. «Δεν υπογράψαμε την παράταση του μνημονίου και όπως βλέπεται δεν ήρθε καμία καταστροφή, όπως έλεγαν», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αποκλειστικό αντικείμενο διαβουλεύσεων ήταν η μετάβαση από τα μνημόνια στο νέο ελληνικό πρόγραμμα», είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως η Ελλάδα ούτε εκβιάζει ούτε εκβιάζεται.

«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα στη διαπραγμάτευση, η οποία ακόμη συνεχίζεται. Οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων θα διευκολύνουν τη συζήτηση του Eurogroup», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η Σύνοδος άκουσε τις ελληνικές προτάσεις για έξοδο από την κρίση.

«Εξήγησα στους εταίρους πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και αντιμετώπισης των παθογενειών της οικονομίας. Το πρόγραμμα της Ελλάδας οδήγησε στην κάλυψη των ελλειμμάτων, αλλά κατέστρεψε τον κοινωνικό ιστό», είπε ο πρωθυπουργός και έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το ζήτημα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια κοινή λύση.

«Το σχέδιο μας δεν θα ταράξει τους κανόνες των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα δεν συνιστά απειλή, αλλά ευκαιρία αντιμετώπισης των παθογενειών της οικονομίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε πως παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν στη σημερινή συνεδρίαση, δεν καλύφθηκε η απόσταση.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα πως παρά τις συγκρούσεις στο τέλος θα κυριαρχήσει το κοινό συμφέρον το οποίο είναι υπεράνω των σκοπιμοτήτων.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι ποτέ δεν ετέθησαν ως προαπαιτούμενα οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του μνημονίου.

«Το μνημόνιο όπως το γνωρίσαμε και η τρόικα δεν υπάρχουν , ξεχάστε το. Θέλουμε να προτάξουμε τις μεταρρυθμίσεις αποκατάστασης ενός αισθήματος δικαίου. Βασικός στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου», τόνισε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα πως οι εταίροι θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε πως «οι εταίροι μας αντιλαμβάνονται πως η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα συνιστά ευκαιρία επιστροφής της ατζέντας στην ανάπτυξη. Όλοι οι Ευρωπαίοι έχουμε κοινό συμφέρον από την επιτυχία της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης έχουμε την αρχή του σεβασμού στη λαϊκή κυριαρχία και του σεβασμού στους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Ερωτηθείς για το κλίμα που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως δεν αισθάνθηκε μόνος. «Πολλοί ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της κατανόησης των ελληνικών θέσεων. Η Ελλάδα έχει φωνή, συμμαχίες, δεν είναι απομονωμένη».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι αν υπάρξει τεχνική συμφωνία θα υπάρξει παράλληλα και πολιτική. «Το θέμα της Ελλάδας είναι κατεξοχήν πολιτικό. Υπάρχει διάθεση για πολιτική συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι τρόικα και μνημόνιο δεν υπάρχουν. «Στόχος είναι να υπάρξει κοινός τόπος ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις του μέχρι πρότινος προγράμματος και στα μέτρα του προγράμματος – γέφυρας. Η συμφωνία και η επικοινωνία θα πραγματοποιείται με τους θεσμικούς εταίρους. Το πρόγραμμα - γέφυρα θα συνιστά ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την ΕΚΤ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τη στάση του Ισπανού ομολόγου του. «Ο Ραχόι ήταν ανήσυχος στο θέμα της Ελλάδας . Κάνει λάθος όταν εξωτερικεύει μία εσωτερική ανησυχία, είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν μπορεί η Ελλάδα να αποπληρώνει ένα χρέος το οποίο συνεχώς διογκώνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα