Βαριά η κληρονομιά του Τσέρνομπιλ στα δέντρα της περιοχής

Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα εντόπισε τη βαριά κληρονομιά της ραδιενεργούς ακτινοβολίας από το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ τον Απρίλιο του 1986, στα δέντρα της περιοχής.


Αν και έχουν περάσει 27 χρόνια από τότε, η έκθεση στη ραδιενεργή ακτινοβολία συνεχίζει να επηρεάζει τα δέντρα. Αμερικανοί, Ουκρανοί και Γάλλοι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ

Μουσό του πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC, διαπίστωσαν ότι οι χειρότερες συνέπειες καταγράφηκαν κατά τα πρώτα χρόνια μετά το συμβάν, όμως μέχρι σήμερα τα δέντρα που έχουν επιβιώσει, συνεχίζουν να είναι ευάλωτα στο περιβαλλοντικό στρες, πχ λόγω ξηρασίας, ενώ παράλληλα εμφανίζουν μια σειρά από μορφολογικές και αναπτυξιακές ανωμαλίες, ιδίως τα πιο νεαρά και μικρά από αυτά.

«Πολλά δέντρα εμφανίζουν ιδιαίτερα αφύσικες μορφές ανάπτυξης λόγω των συνεπειών των μεταλλάξεων και του κυτταρικού θανάτου, εξαιτίας της έκθεσής τους στην ακτινοβολία», δήλωσε ο Μουσό, ο οποίος από το 1999 διεξάγει επιτόπιες έρευνες στην ζώνη αποκλεισμού των 30 χιλιομέτρων γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο.

Η ομάδα του Μουσό σκοπεύει να κάνει ανάλογη έρευνα γύρω από το άλλο μεγάλο πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, όπου πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες παρατηρήσεις, η επίπτωση στα δέντρα φαίνεται να είναι μικρότερη σε σχέση με το ατύχημα του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού.

Διαβάστε επίσης:

Νέο περίβλημα για το Τσερνόμπιλ

Keywords
Τυχαία Θέματα