Βαρουφάκης: Η συμφωνία με τους εταίρους μας στην κρίση του λαού

Σήμερα Πέμπτη, 12/3 θα έρθει στην Αθήνα ένα μέρος των τεχνικών κλιμακίων των εταίρων, προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για την…

Αυτό δήλωσε χθες το βράδυ στην τηλεόραση του Mega, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων δεν θα έρχονται στη χώρα όλοι μαζί, αλλά η σύνθεσή τους θα είναι ανάλογα με το θέμα της διαπραγμάτευσης και των στοιχείων που χρειάζονται. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι επισκέψεις στην Ελλάδα

θα είναι σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, και δεν θα υπάρχουν οι εισβολές στα υπουργεία και οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις με γενικούς γραμματείς και υπουργούς. «Το ότι η τρόικα τελείωσε, ισχύει», επισήμανε.
Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, για τα τεχνικά κλιμάκια θα υπάρξει ένας σταθερός χώρος, σε αυτήν τη φάση σε κάποιο ξενοδοχείο, και εάν χρειαστεί, οι υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων θα πηγαίνουν εκεί, στο πλαίσιο της συλλογής των στοιχείων. «Θα είναι εμπειρογνώμονες που θα λειτουργούν με εμπειρογνώμονες», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός μίλησε για την επίθεση που δέχθηκε από τον Β. Σόιμπλε, τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες την επίσκεψή του στο Παρίσι, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης για ΦΠΑ και άντληση εσόδων.

Για τον Σόιμπλε
Ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε να σχολιάσει όσα είπε ο Γερμανός υπουργός, τονίζοντας ότι είναι πολιτική του απόφαση αλλά και στάση πολιτισμού να μη συμμετάσχει "σε έναν ανταγωνισμό που οδηγεί όλους στο να είναι τυφλοί". "Δεν πρόκειται να πέσω στην παγίδα των κακών τρόπων", δήλωσε.
Σημείωσε επίσης πως όποτε έχει αναφερθεί στον κ. Σόιμπλε έχει αναφερθεί με "τεράστιο σεβασμό σε έναν άνθρωπο που είναι τέσσερις δεκαετίες στα πράγματα" και πως όποτε τον βλέπει, μιλούν "ιδιαιτέρως πολιτισμένα και με έναν ενδιαφέρον και εποικοδομητικό τρόπο".

Αποκάλυψε, ωστόσο έναν διάλογο που είχε με τον Γερμανό υπουργό σε μία από τις συναντήσεις τους: "Σε μια συνάντηση που είχα με τον κ. Σόιμπλε μού είπε ότι έχω χάσει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης και τού είπα 'δεν την είχα ποτέ, είμαι μέλος μιας κυβέρνησης της ριζοσπαστικής αριστεράς. Το θεωρώ δεδομένο ότι δεν έχω την εμπιστοσύνη σας αλλά έχω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θέλω να αποκτήσω εγώ την εμπιστοσύνη τη δική σας και εσείς τη δική μου. Ο μόνος τρόπος να το κάνουμε είναι να αποφασίσουμε κάποιους κοινούς στόχους και να τους πετύχουμε".

Για το Eurogroup

Σχολιάζοντας πάντως την περιρρέουσα, όπως είπε, ατμόσφαιρα στο Eurogroup επισήμανε:

"'Έχουν κακομάθει πολλοί από τους εταίρους μας. Έχουν συνηθίσει μια σειρά από υπουργούς οι οποίοι κάθονται στην ουρά έξω από το γραφείο υπαλλήλων της τρόικα και περιμένουν να τους αποδεχτούν, αν τους δουν ώστε να αιτηθούν κάποια πράγματα. Έχουν συνηθίσει κάποιοι άλλοι να λένε 'forget it Giannis, Kostas, Kyriakos' και αμέσως αυτοί που οποίους απευθύνονται να ξεχνάνε αυτό που είχαν πει προηγουμένως. Αυτό τελείωσε τώρα. Καταλαβαίνω τη δυσαρέσκεια κάποιων από αυτούς τους ανθρώπους που συνειδητοποιούν ότι έχουν μια ελληνική κυβέρνηση στην οποία αυτά δεν περνάνε. Θα το συνηθίσουν".

"Καταλαβαίνω ότι η παρουσία μου στο Eurogroup έχει εκνευρίσει πάρα πολλούς. Είχαν συνηθίσει μια κυβέρνηση που κυβερνούσε με email και φαξ. Συμπάσχω με το γεγονός ότι ξαφνικά συνειδητοποιούν πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα είναι πρόβλημα γι΄αυτούς στο βαθμό που απαιτεί το δικαίωμα να ακούγεται η άποψη του ελληνικού λαού", πρόσθεσε.

Έκανε δε γνωστό ότι στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τού τέθηκε το δίλημμα είτε ότι η Ελλάδα πέφτει στα βράχια είτε ότι αποδέχεται το πρόγραμμα σαν να μην έγιναν εκλογές και η απάντησή του ήταν "ότι η ζωή δεν αποδέχεται τέτοιου είδους αυταρχικά διλήμματα και πόσο μάλιστα η Ευρώπη και ότι ο ελληνικός λαός δεν μας εξέλεξε για να αποδεχτούμε μια τέτοια αυταρχική συμπεριφορά".

Για τη διαπραγμάτευση

Υπάρχουν οι στόχοι:

*Η εξειδίκευση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων, βάσει του οποίου θα κριθούμε ως χώρα
*Η διαδικασία που θα οδηγήσει έως τις 20 Απριλίου ή το τέλος Απριλίου σε μια συμφωνία Ελλάδας- Ευρώπης για την ανάκαμψη- ανάπτυξη της Ελλάδας
*Η ροή πληροφοριών προς την Κομισιόν για τα δημοσιονομικά και τον προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει αμφίπλευρη πληροφόρηση.
Στόχος της διαπραγμάτευσης, είπε ο υπουργός, είναι να υπάρξει συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις, να εξασφαλιστεί- με όποιον τρόπο προτείνουν οι εταίροι- ρευστότητα, και να υπάρξει συμφωνία για μετά τον Ιούνιο για πρωτογενές πλεόνασμα, αναδιάρθρωση χρέους και επενδύσεις.

Για την ΕΚΤ

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θέλει τη ρευστότητα από τους θεσμούς για την αποπληρωμή των δανείων από το ΔΝΤ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καθώς και- είτε μέσω ESM- για την αποπληρωμή το καλοκαίρι των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.
Αναφερόμενος στην πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ προς την Ελλάδα, είπε ότι αυτή είναι μία πολιτική περιοριστική στην καλύτερη περίπτωση, ασφυκτική πιο πλουραλιστικά. Αντίθετα, πρόσθεσε, το καλοκαίρι του 2012 η ΕΚΤ ασκούσε μια πιο χαλαρή πολιτική προς την τότε κυβέρνηση, καθώς «τότε και ανέβασαν το πλαφόν των εντόκων, δεν μπήκε θέμα ELA και υπήρχε χαλάρωση». Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό έχει και μια θετική πλευρά, καθώς πιέζει και τους εταίρους, λέγοντας ότι «η ΕΚΤ δεν μπορεί συνεχώς να βγάζει το φίδι από την τρύπα. Βρείτε τα επιτέλους».

Για τον ΦΠΑ

Ερωτηθείς για τον ΦΠΑ, δήλωσε ότι «δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ. Δεν θα αποδεχθούμε υφεσιακά μέτρα και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι υφεσιακό μέτρο».

Απέκλεισε δε αυξήσεις του ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα, παραμεθόριο, νησιά, βιβλία, εστίαση και Τύπο. Είπε ότι ο συντελεστής 23% είναι ιδιαίτερα υψηλός και μετά τον Ιούνιο θα ξεκινήσει νέος σχεδιασμός σε τελείως διαφορετική βάση, με στόχο τη μείωση του ΦΠΑ και μια εξομάλυνση, όπως με τις μετατάξεις προϊόντων σε διαφορετικό συντελεστή. Έφερε ως παράδειγμα, ότι τα αγαθά άμεσης ανάγκης δεν πρέπει να είναι στον ίδιο συντελεστή ΦΠΑ με ένα ακριβό ρολόι.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν ο μέσος Έλληνας, «σχεδόν πτωχευμένος οικογενειάρχης» να πρέπει να αντιμετωπίσει τη φοροεπιδρομή, την ώρα που «1.000- 2.000 οικογένειες» δεν πληρώνουν φόρους. Είπε ότι μετά τον Ιούνιο θα αρχίσει η διαδικασία με το Φορολογικό Συμβούλιο που μέσα σε έναν χρόνο θα εκπονήσει ένα μόνιμο φορολογικό σύστημα, ιδιαίτερα απλοποιημένο και δίκαιο. Έφερε ως παράδειγμα την Κροατία, όπου υπάρχει on line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών και υποστήριξε ότι για να γίνει αυτό στην Ελλάδα χρειάζονται 5 μήνες.

Έως τότε, «το βασικό εργαλείο της κυβέρνησης θα είναι το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις» δήλωσε, και πρόσθεσε ότι από τη μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ και τα ληξιπρόθεσμα μπορούν να εισπραχθούν 6- 8 δισ. ευρώ», ποσό που θα είναι υπεραρκετό για να υπάρξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος, το οποίο προσδιόρισε στο 1- 1,5% του ΑΕΠ.

Για το δημοψήφισμα

Για την περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία με την Ευρώπη έως το τέλος Απριλίου, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «εν μέσω μίας διαπραγμάτευσης δεν θα συζητήσω την αποτυχία της. Αυτό το σενάριο είναι σενάριο ήττας όλης της Ευρώπης. Είμαστε καταδικασμένοι να βρούμε λύση οι Ευρωπαίοι, αλλά δεν σκύβουμε το κεφάλι σε ανόητες πολιτικές».

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα για τη συμφωνία που θα πετύχει η κυβέρνηση. «Δεν υπάρχει πιθανότητα να αποκλείσω ένα δημοψήφισμα. Η συμφωνία που θα πετύχουμε με τους εταίρους μας θα τεθεί στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν θα ήταν κακή ιδέα να γίνει ένα δημοψήφισμα, χωρίς να ανακοινώνω κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

"Η συμφωνία που θα πετύχουμε με τους εταίρους μας θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού, κατ' εμέ στο Κοινοβούλιο. Αλλά δεν θα ήταν αναγκαστικά κακή ιδέα να τεθεί και στην κρίση του ελληνικού λαού μέσα από ένα δημοψήφισμα, χωρίς να ανακοινώνω κάτι τέτοιο" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτό που είναι απαραίτητο είναι το μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τη μετά τον Ιούνιο εποχή "να έχει τη λαϊκή υποστήριξη, όχι μόνο την κοινοβουλευτική αλλά και μια γενικότερη υποστήριξη", τονίζοντας ότι το "πρόβλημα με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν ότι δεν είχε τη λαϊκή υποστήριξη και γι' αυτό απέτυχε".

Keywords
βαρουφακης, on line, αθηνα, mega, ελλαδα, τροικα, σόιμπλε, βρυξέλλες, δημοψηφισμα 2015, ΦΠΑ, email, φαξ, δίλημμα, εκλογες, διλήμματα, αναδιαρθρωση, ΔΝΤ, καλοκαιρι, ΕΚΤ, μεταταξεις, αεπ, λύση, συγκεκριμένο, βιβλια, γερμανος, αυξηση φπα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, σχεδιο αθηνα, η ζωη, το θεμα, αεπ, αναδιαρθρωση χρεους, θεμα, νησια, πλαισιο, προγραμμα, τηλεοραση, υπουργειο οικονομικων, ωρα, email, mega, αυξηση, ατμοσφαιρα, βραδυ, βρειτε, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, δεδομενο, δικη, δίλημμα, διλήμματα, ειπε, υπαρχει, επενδυσεις, εποχη, ερχονται, εστιαση, ευρωπη, ζωη, ιδεα, ιδιο, κυβερνηση, κροατια, λύση, μηνες, μειωση, ξενοδοχειο, παρισι, πεμπτη, ροη, ρολοι, σεναριο, συγκεκριμένο, σειρα, σόιμπλε, σχεδια, σχεδιο, φαξ, φαρμακα, δικαιωμα, esm, γερμανο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, on line, ουρα, πληροφοριες, θελω να
Τυχαία Θέματα