Βενιζέλος: Βιώσιμο το χρέος το 2020 στο 120% του ΑΕΠ

Στη σημασία των αποφάσεων που πέτυχε η Ελλάδα με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τις μέρες που προηγήθηκαν, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, η Ελλάδα πέτυχε πρώτον, την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου

που λαμβάνει από την ΕΕ και το ΔΝΤ, δεύτερον, ένα νέο πρόγραμμα δανειοδότησης 100 δισ. ευρώ από τα κράτη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου είναι μια απόφαση «21ης Ιουλίου plus», που ήταν ένα μικρότερο πρόγραμμα, που προέβλεπε μικρότερη περίοδο χάριτος. Με τα νυν ποσά, θα καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μια διαδικασία που θα ξεκινήσει πριν τεθεί η συμφωνία σε εφαρμογή.

Για το νέο PSI

Αναφερόμενος στο PSI, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι μετά από πολυήμερη, σκληρή διαπραγμάτευσης της Ευρώπης με τους ιδιώτες, αλλά και μεταξύ θεσμών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, αποφασίστηκε ένα νέο σχήμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Το νέο PSI, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, είναι πολύ πιο ευνοϊκό για την Ελλάδα και πιο σκληρό για τις τράπεζες, ενώ είναι πολύ πιο ισορροπημένο και δίκαιο. «Καθίσταται βιώσιμο το δημόσιο χρέος με βάση τις πιο σκληρές προδιαγραφές του ΔΝΤ», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η ετήσια ελάφρυνση της απόφασης ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλος, πριν το τέλος του 2011 θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ενώ στις αρχές του 2012 θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία με τους ιδιώτες.

Με τις αποφάσεις αυτές επιτυγχάνεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους κάτω από τις πιο αυστηρές συνθήκες, διασφαλίζεται η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προς όφελος των καταθετών και της οικονομίας, που περιμένει από τις τράπεζες να στηρίξουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Για τη μόνιμη εγκατάσταση της τρόικας

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα. «Αποφασίστηκε επίσης, μετά από αίτημα της κυβέρνησης να σταματήσει η δραματοποίηση της έλευσης της τρόικας κάθε τρίμηνο», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η παρουσία τους θα είναι τακτική και συνεχής, αποτρέποντας προβλήματα επικοινωνιακού χαρακτήρα, και βοηθώντας ότι η δουλειά της κυβέρνησης θα γίνεται ταχύτερα, ευκολότερα, με πιο απλό τρόπο και τη βάση μιας θεμελιώδους παραδοχής. Η παραδοχή αυτή είναι ότι η κυριότητα του προγράμματος εξυγίανσης στην Ελλάδα και η ευθύνη στην κυβέρνηση και τη Βουλή. «Οι άλλοι βοηθούν και συμβουλεύουν για να είναι απολύτως ισορροπημένη η εφαρμογή του προγράμματος» προσέθεσε.

Απάντηση στη ΝΔ

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ, που διαπίστωσε ότι με τη νέα συμφωνία, το δημόσιο χρέος το 2020 θα περιοριστεί στο 120%, δηλαδή στο ύψος του χρέους του 2009.

Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Οικονομικών επέκρινε τη ΝΔ, κάνοντας λόγο για «επιπόλαιες και θρασείες αναλύσεις», καθώς και

Keywords
Τυχαία Θέματα