Βερολίνο: Σημείο εκκίνησης το ελληνικό αίτημα

Κατεβάζει τους τόνους το Βερολίνο, χωρίς να δείχνει, ωστόσο, ότι υπαναχωρεί από τις θέσεις της σχετικά με το ελληνικό αίτημα χαρακτηρίζοντάς…

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της στήριξης από τους εταίρους της «δεν είναι ακόμη επαρκές» αλλά πρέπει να αποτελέσει «το σημείο εκκίνησης για άλλες συζητήσεις» δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της Άγγελας Μέρκελ, αφήνοντας να διαφανεί η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα.

«Κατά

την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, (το ελληνικό αίτημα) δεν είναι ακόμη επαρκές», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, όμως «θεωρείται ένα σημείο εκκίνησης για άλλες συζητήσεις».

Η Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση είναι ενωμένη και έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας πως κάνει μια «εξαιρετική δουλειά σ' αυτή την κρίση και στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα».

Ομως η εκπρόσωπος της Μέρκελ έστειλε ένα περισσότερο συμφιλιωτικό μήνυμα απ' αυτό που είχε στείλει χθες ο Σόιμπλε, όταν εξέδωσε μια δήλωση απορρίπτοντας την πρόταση του Έλληνα ομολόγου του, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Η επιστολή από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών καθιστά σαφές πως η Ελλάδα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε η Βιρτς και πρόσθεσε: «Η επιστολή αυτή αποτελεί μια καλή ένδειξη που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε».

Η ίδια συμπλήρωσε πως η σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες «θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση σ' αυτή τη βάση» και εξέφρασε την ελπίδα πως οι συνομιλίες «θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία με την Ελλάδα».

Εξάλλου, στη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αντιμετώπισε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το βιαστικό και εξαιρετικά κατηγορηματικό χθεσινό μήνυμα του Σόιμπλε, τόνισε πως «ασφαλώς εργαζόμαστε για μια λύση».

«Υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα ουσίας» επισήμανε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. «Το πρόβλημα δεν είναι τόσο τι υπάρχει στην αίτηση, όσο τι δεν υπάρχει σ' αυτήν» τόνισε, αναφερόμενη στις δεσμεύσεις που το Βερολίνο θα ήθελε να δει την Αθήνα να αναλαμβάνει, για παράδειγμα να αποπληρώσει τους πιστωτές της και να μην αναθεωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα