Βοήθεια στις έρευνες για το boeing δεσμευτήκε να παρέχει ο Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ "δεσμεύονται απόλυτα" να συνεχίσουν να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στις έρευνες στο νότιο Ινδικό Ωκεανό για το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας στο τέλος της συνάντησής τους στην Κουάλα Λουμπούρ.

«Μπορώ να σας πω ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται απόλυτα να παράσχουν

κάθε μέσο που διαθέτουν» στις έρευνες, τόνισε ο Ομπάμα.

Αμερικανός αξιωματούχος στον τομέα της Άμυνας δήλωσε την Παρασκευή ότι η έρευνα στη θάλασσα πιθανόν να συνεχιστεί για χρόνια καθώς εισέρχεται στην πιο δύσκολη φάση της, της εξερεύνησης ευρύτερων περιοχών του ωκεανού, κοντά στο σημείο όπου το αεροπλάνο πιστεύεται ότι συνετρίβη.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε από την πλευρά του ότι συμφώνησαν με τον αμερικανό πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να αναβαθμίσουν τις σχέσεις των δύο χωρών σε μια "εφ όλης της ύλης συνεργασία".

«Αυτό σηματοδοτεί μια νέα φάση στη σχέση μας, με μεγαλύτερη συνεργασία στην οικονομία, την ασφάλεια, την εκπαίδευση, την επιστήμη, την τεχνολογία. Αποφασίσαμε επίσης να επαναπροσδιορίσουμε το διάλογο μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων ως βασικό φόρουμ για την υψηλού επιπέδου συνομιλίες», τόνισε ο Νατζίμπ.

Όσον αφορά την ουκρανική κρίση, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις που πιθανόν να επιβληθούν από τη Δευτέρα σε βάρος της Ρωσίας έχουν στόχο να σταματήσουν τις "προκλήσεις" της Μόσχας στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να στείλουμε ένα μήνυμα στη Ρωσία ότι οι ενέργειες αποσταθεροποίησης στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν», τόνισε.

«Όσο η Ρωσία θα ακολουθεί το δρόμο των προκλήσεων αντί να προσπαθεί να επιλύσει το θέμα αυτό με ειρηνικούς τρόπους και να ενθαρρύνει μια αποκλιμάκωση, θα υπάρχουν συνέπειες και οι συνέπειες αυτές θα αυξάνονται», προειδοποίησε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι λάθος να πιστεύεται ότι θα φέρει αποτέλεσμα αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν μόνες, χωρίς τους Ευρωπαίους, σε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τονίζοντας ότι είναι καλύτερο οι ΗΠΑ και η ΕΕ να είναι ενωμένες. Δήλωσε επίσης πως πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση για κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, πρέπει να ξέρει τί είναι πρόθυμοι να κάνουν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι εταίροι.

Οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες του πλανήτη (G7) αποφάσισαν χθες να επεκτείνουν τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας στοχεύοντας υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στον τραπεζικό τομέα και της ενέργειας, απέναντι στην κλιμακούμενη ένταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι αντάρτες συνεχίζουν να κρατούν από την Παρασκευή ομάδα διεθνών στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, «κάθε χώρα θα ορίσει ποιες στοχευμένες κυρώσεις θέλει να επιβάλει. Οι αμερικανικές κυρώσεις μπορεί να επιβληθούν από τη Δευτέρα».

Διπλωμάτες από τις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες για «να υιοθετήσουν ένα πρόσθετο πακέτο κυρώσεων "2ης φάσης"», όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχειών και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Διαβάστε επίσης: Μαλαισία: Τα ραντάρ είχαν εντοπίσει το χαμένο Boeing! (photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα