Ξαφνική εμπλοκή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων

Επιμέλεια Τάσος Ζάχος

Οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παρουσίασαν ξαφνική εμπλοκή λίγο μετά τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το PSI.

Όπως μετέδωσε το Reuters, το διεθνές fund

Vega Asset Management, με έδρα την Μαδρίτη αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, γεγονός που γεμίζει με αμφιβολίες το να μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το PSI αυτό τον χρόνο.

Πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι η διαφωνία που οδήγησε στην αποχώρηση προκύπτει από διαφορές στο πως θα προχωρήσει η εθελοντική ανταλλαγή χρέους , χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Το συγκεκριμένο fund ήταν στην επιτροπή που συστάθηκε τον προηγούμενο μήνα για να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα τους όρους της εθελοντικής αναδιάρθρωσης των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ιδιώτες.

Της συγκεκριμένης επιτροπής επικεφαλής είναι ο γνωστός μας πλέον Τσάρλς Νταλλάρα (και επικεφαλής του Διεθνούς Τραπεζικού Λόμπυ – IIF) και ο ανώτερος σύμβουλος της BNP Paribas Jean Lemierre.

Το συγκεκριμένο fund ήταν το μοναδικό που στην συγκεκριμένη επιτροπή και τα μέλη του είναι οι συγκεκριμένες τράπεζες: Alpha Eurobank, AXA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, ING, Intesa San Paolo, LBBW και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Το fund αρνήθηκε να σχολιάσει…

Οι τραπεζίτες παραμένουν απαισιόδοξοι

Όπως ανάφεραν στο πρακτορείο τραπεζίτες που παρακολουθούν τις συζητήσεις από κοντά, δεν είναι τόσο αισιόδοξοι από την μεριά τους για συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών όπως ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα το απόγευμα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης διαρκούν εδώ και εβδομάδες σχετικά με τους όρους για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις 26 Οκτωβρίου., η οποία προβλέπει μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δις. ευρώ μέχρι το 2020 (στο 120% του ΑΕΠ).

Αλλά οι συζητήσεις έχουν κωλύσει για θέματα που αφορούν το τελικό επιτόκιο, την διάρκεια των νέων ομολόγων, το δίκαιο της διαδικασίας ανταλλαγής (αγγλικό ή ελληνικό) και τις επιπλέον εγγυήσεις που ζητούν οι τράπεζες.

Καταλυτικός μήνας για τις διαπραγματεύσεις είναι ο Μάρτιος όταν η Ελλάδα θα κληθεί να εξαγοράσει 14,5 δις. ευρώ ομόλογα και θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση για να πληρώσει τις λήξεις ομολόγων .

Keywords
Τυχαία Θέματα