Υπό την απειλή διαγραφής 12 + 6 «αντάρτες» της Συγγρού

Προβληματισμός στη Συγγρού για τις επερχόμενες διαρροές και για τη συγκρότηση αντί-μνημονιακού μπλοκ.

Τουλάχιστον 18 διαφοροποιήσεις από τη θέση που υπερασπίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, εκδηλώθηκαν εχθές, κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ, με τους αρνητές του νέου μνημονίου

να συγκροτούν πια σαφώς «αντι-μνημονιακό» μπλοκ.

Η προειδοποίηση Σαμαρά, για επιβολή κομματικής πειθαρχίας, δεν φαίνεται πως πτόησε σημαντικό μέρος της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με 12 βουλευτές να δηλώνουν αποφασισμένοι να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα και ακόμη 6 να εκφράζουν έντονους προβληματισμούς. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της παράταξης, αλλά και της δύσκολης θέσης Σαμαρά, είναι πως μεγάλο μέρος των «ανταρτών», τον στήριξε στις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία.

Στη Συγγρού επεξεργάζονται από χθες ένα σχέδιο άμεσης εκτόνωσης της κατάστασης, χωρίς μέχρι στιγμής ωστόσο, να έχει επιτευχθεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Πρώτος, ο Αντώνης Σαμαράς –ο οποίος φέρεται να μην είχε αντιληφθεί το μέγεθος της διχογνωμίας στο εσωτερικό του κόμματός- με μια δραματική δευτερολογία, κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να τον εμπιστευθούν, βλέποντας την ευθύνη τους, όχι απέναντι στην παράταξη αλλά απέναντι στο κόμμα.

«Ηγέτης είναι ο πολιτικός που πει κόντρα στη συνείδηση του, που πάει κόντρα στο ρεύμα, αν έτσι πρέπει να κάνει για την Ελλάδα... Ήταν δύσκολο το ΟΧΙ τότε και είναι δύσκολο το ΝΑ τώρα. Αλλά η παράταξή μας είναι για τα δύσκολα», είπε επιχειρώντας να μεταπείσει το κίνημα των αρνητών της νέας συμφωνίας.

Λίγο αργότερα ο Γραμματέας τη Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, επιχειρούσε με τηλεφωνικές επικοινωνίες να μεταπείσει τα στελέχη του κόμματος, με πενιχρά όμως αποτελέσματα.

Την ώρα πάντως που ο Αντώνης Σαμαράς, σημείωνε πως η ΝΔ είναι η μόνη σταθερή δύναμη, το σκαρί της έμοιαζε να μπάζει νερά, αφού ακόμη και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της παράταξης και στενός πολιτικός φίλος του προέδρου τη ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, εξέφραζε την αμετάκλητη απόφασή του να μην ψηφίσει τα νέα μέτρα, τα οποία, όπως είπε, βασίστηκαν στα αποτελέσματα μιας διαπραγμάτευσης, την ατζέντα της οποίας, έφτιαξε ο Υπουργός του 8% του πολιτικού συστήματος. Τη λίστα των 12 όχι συμπληρώνουν οι Χρήστος Ζώης (Λάρισας – Τομεάρχης Εσωτερικών), Μαργαρίτης Τζίμας (Δράμας – Τομεάρχης Άμυνας), Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωλοακαρνανίας), Παναγιώτης Μελάς (Α' Πειραιά), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (Σερρών), Αλέκος Δερμετζόπουλος (Έβρου), Κώστας Παπασιώζος (Άρτας), Σπύρος Γαληνός (Λέσβου), Ζήσης Τζηκαλάγιας (Καστοριάς), Γιώργος Καρασμάνης (Πέλλας) και Γιώργος Βλάχος (Περιφέρειας Αττικής).

Την ίδια ώρα σοβαρές επιφυλάξεις εξέφραζαν οι: Γιώργος Βαγιωνάς (Χαλκιδικής), που δήλωνε αποφασισμένος να μην ψηφίσει αν και παραδέχονταν σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια πως ο δρόμος μέχρι την ψηφοφορία είναι μακρύς, Κωνσταντίνος Τζαβάρας (Ηλείας – Τομεάρχης Δικαιοσύνης), που δεν αποκλείεται ακόμη και η απουσία του από την αίθουσα, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (Ηρακλείου),

Keywords
Τυχαία Θέματα