14 χρόνια υποχρεωτική εκπαίδευση προτείνει ο Φίλης

08:31 29/12/2015 - Πηγή: TVNea

Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης

Τις γενικές αρχές του διαλόγου για τις αλλαγές στις τρεις βαθμίδες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού διαλόγου.

Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε τις κυοφορούμενες αλλαγές ως ένα Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης της Παιδείας, το οποίο φιλοδοξεί να εισάγει ριζικές τομές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Βασική αρχή του νέου σχεδίου διάρθρωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας
είναι η καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, η αναμόρφωση της ειδικής αγωγής, μέσω του συστήματος της συνεκπαίδευσης, η καθιέρωση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου παντού, η αλλαγή της δομής του Λυκείου και της συνακόλουθης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας οι μελετούμενες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν αντιληπτές ως ένα έργο πνοής που λόγω της έκτασης των αλλαγών που σχεδιάζεται να επέλθουν και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευση θα απαιτηθούν χρόνος, διακομματική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση, αλλά και βεβαίως οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι.

Παράλληλα ο Νίκος Φίλης προανήγγειλε και αυτός, όπως και οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών από την ερχόμενη σχολική χρονιά, ως πρώτο βήμα για την αξιοποίηση του νέου επιστημονικού δυναμικού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση, θα επιδιώξει να αναστρέψει το καθοδικό σπιράλ της δημόσιας χρηματοδότησης, με στόχο τη σύγκλιση των εκπαιδευτικών δαπανών με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο».

Σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα του διαλόγου, εκτίμηση του υπουργείου Παιδείας είναι ότι από τα μέσα Ιανουαρίου ως τα μέσα Μαρτίου, θα οργανωθούν δημόσιες συζητήσεις για επιμέρους θέματα σε εβδομαδιαία βάση. Ως το τέλος Μαρτίου η Επιτροπή Διαλόγου θα έχει καταρτίσει το πρώτο σχέδιο της Έκθεσης, το οποίο έως το τέλος Απριλίου θα τεθεί σε δημόσια συζήτηση. Παράλληλα, η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα προχωρεί τον δικό της προγραμματισμό, με διακομματική συνεννόηση. Στο τέλος Απριλίου θα συνταχθεί η Έκθεση για τις προτεραιότητες των αλλαγών στην εκπαίδευση.

real.grhttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα