Αφροδίτη Γραμμέλη:Ατυχείς τηλεοπτικές συγγένειες

13:01 10/2/2015 - Πηγή: TVNea
Υπάρχουν δύο ελληνικές σειρές του Mega οι οποίες δεν τα πηγαίνουν καλά στον πίνακα τηλεθέασης.Και για πρώτη φορά πολλοί απορούν και κανείς δεν μπορεί να τις χαρακτηρίσει «κακές», όπως συνέβαινε στο παρελθόν με σίριαλ που ένιωθες ότι γυρίστηκαν σε πέντε ημέρες, μόνο και μόνο για την αρπαχτή.

Η μία είναι η «Μάνα Χ ουρανού». Μια σειρά βασισμένη στον μαγικό κόσμο της γυναίκας, την πολυπλοκότητα των σχέσεων γύρω της και τους ρόλους της: της συζύγου, της κόρης, της αδελφής και φυσικά της μάνας. Η Μαρία Σολωμού, η οποία ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό
ρόλο, τολμά και περνά ερμηνευτικά στην άλλη όχθη. Από εκεί που ήταν τυποποιημένη σε ρόλους ανήσυχου νιάτου, με προσωπική και υποκριτική ωριμότητα τολμά να υποδυθεί τη μάνα και της πηγαίνει πολύ. Η παγίδα όμως στην οποία πέφτει είναι σεναριακή και εκεί χάνεται το παιχνίδι: η υστερία. Δύσκολο να πείσεις τον τηλεθεατή πως μια εργαζόμενη γυναίκα με δύο παιδιά στην εφηβεία και έναν καλό κατά τα φαινόμενα σύζυγο βρίσκεται σε μόνιμη υστερία και απόγνωση. Είτε ως μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων είτε ως υπάλληλος γραφείου. Γιατί αυτό συμβαίνει και αδικείται τόσο η ηθοποιός όσο και η σειρά. Μόνιμα αλλόφρων η Σολωμού δεν πείθει για την αλήθεια του ρόλου της. Υπερβολικά τζαζ η Μαρία Κωνσταντάκη, υποτονικός ο Τάσος Γιαννόπουλος, ο οποίος αδικείται καθώς μεταδίδει την αίσθηση ότι βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια κατάσταση η οποία δεν τον βοηθά. Ολη η σειρά αποπνέει κάτι αλλόκοτο, κάτι μη ρεαλιστικό. Ακόμη και αν ο στόχος ήταν η σουρεαλιστική προσέγγιση κάποιων τύπων ως βασικό συστατικό της μυθοπλαστικής διεργασίας, απέτυχε. Η απόσταση από το σουρεάλ στην καρικατούρα είναι μικρή.

Η άλλη σειρά είναι η «Μοντέρνα οικογένεια». Μια ευχάριστη και σύγχρονη κωμωδία η οποία σημειώνει μάλλον την πιο χαμηλή τηλεθέαση στην κατηγορία της. Την ίδια στιγμή το «Modern Family» σαρώνει όχι μόνο στην Αμερική αλλά και στις περισσότερες χώρες στις οποίες προβάλλεται. Η εξήγηση για την αριθμητική αποτυχία της συγκεκριμένης σειράς είναι απλή: η ελληνική κοινωνία και δη η τηλεοπτική είναι βαθιά συντηρητική. Μπορεί στα λόγια, στα χαρτιά και στη θεωρία να έχει αποδεχτεί τον όρο «γκέι», όμως δύσκολα θα αποδεχτεί το αναφαίρετο δικαίωμά του να παντρευτεί ή να συζήσει με τον σύντροφό του, τη στιγμή που μάλιστα κάτι τέτοιο θα εμπεριέχει την απόκτηση παιδιού και την πλήρη αποδοχή της οικογένειάς του. Οπως επίσης δύσκολα μια σεξοβόμβα Λατινοαμερικάνα θα θεωρηθεί φυσικό κομμάτι μιας οικογένειας και μιας ευρύτερης ομάδας. Οι προκαταλήψεις, η έλλειψη ανοχής στη διαφορετικότητα αλλά και το γεγονός ότι η σειρά πρεσβεύει αυτό που λέει και ο τίτλος της, την έννοια του «μοντέρνου», είναι οι βασικές αιτίες και της χαμηλής τηλεθέασης. Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχουν αδυναμίες οι οποίες έχουν να κάνουν με τη μεταφορά σεναρίου, -πάντα συνιστά παγίδα το ξένο format, το οποίο δεν δείχνει να έχει αφομοιώσει πλήρως το ελληνικό στοιχείο. Υπάρχουν μεγάλα «κομμάτια» όπου η ελληνική νοοτροπία μπλέκεται με την αμερικανική άγαρμπα και αμήχανα και αυτό καθρεφτίζεται στην ατάκα. Αν η ατάκα είχε γραφτεί σε ελληνικότερο ύφος τότε με ηθοποιούς όπως ο Κώστας Κόκλας και ο Αντώνης Καφετζόπουλος θα είχε εκτοξευθεί.

Πηγή:Το Βήμα της Κυριακήςhttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα