Αμφίπολη: Σαράντος Καργάκος VS Ντόροθυ Κινγκ

12:58 14/11/2014 - Πηγή: TVNea
Η διάσημη αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθυ Κινγκ που παρακολουθεί από τη πρώτη μέρα τις εξελίξεις στην Αμφίπολη μίλησε στον δημοσιογράφο Γιώργο Βότσκαρη για τη συγκλονιστική ανακάλυψη:

«Νομίζω πως όλοι τώρα αντιλαμβάνονται πως στην Αμφίπολη όχι μόνο είναι το μεγαλύτερο μαρμάρινο κτίσμα στη Μακεδονία αλλά είναι ένα από τους πιο μεγάλους γνωστούς τάφους. Προφανέστατα ανήκει σε κάποιον πολύ σημαντικό. Το συμπέρασμα είναι ότι κάποιο άλλο σημαντικό πρόσωπο θάφτηκε εκεί και ήταν ο φίλος του Μ.
Αλέξανδρου, ο Ηφαιστίωνας» είπε και πρόσθεσε:«Νομίζω πως ο Αλέξανδρος ήθελε να ταφεί στην Αμφίπολη και πιθανώς να διέταξε την κατασκευή του αλλά κάθε ιστορική πηγή αναφέρει πως ο Πτολεμαίος έκλεψε το σώμα του και τον έθαψαν στην Μέμφιδα και μετά στην Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο».

«Είναι σχεδόν απίθανο ο Μέγα Αλέξανδρος να θάφτηκε στην Αμφίπολη, τα απομεινάρια που βρέθηκαν στην Αμφίπολη είναι απόδειξη ότι όποιος θάφτηκε εκεί ήταν πολύ πιο σημαντικός. Νομίζω πως η Ολυμπιάδα δεν είχε αρκετή δύναμη να διαλέξει που θα μπορούσε να ταφεί ο Μέγα Αλέξανδρος» σημείωσε.«Το πιο πιθανό πρόσωπο είναι ο Ηφαιστίωνας γιατί είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που θάφτηκε εκείνη την εποχή. Ήταν από τις τελευταίες επιθυμίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου να ολοκληρωθεί ο τάφος του Ηφαιστίωνα» ανέφερε η Κινγκ.

Από την άλλη πλευρά, το ενδεχόμενο σε αυτό το μεγαλοπρεπές μνημείο να έχει ταφεί ο Μέγας Αλέξανδρος, έχει εκφραστεί πολλές φορές στο παρελθόν από τον συγγραφέα και ιστορικό, Σαράντο Καργάκο και όχι μόνο. Ο κ. Καργάκος έχει υποστηρίξει ότι η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχε φροντίσει ο γιος της να μεταφερθεί στο Λόφο, με κάθε τρόπο και κάθε μυστικότητα.«Σχετικά με το ενδεχόμενο ο τάφος να είναι του Αλεξάνδρου ή κενοτάφιο του Αλεξάνδρου να υπάρχει στη Μακεδονία, είναι κάτι που το υποστηρίζω επί μια 20ετία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καργάκος.

Μαζί του έρχεται να συμφωνήσει ο συγγραφέας Άντριου Τσαγκ που υποστηρίζει πως το ταφικό μνημείο ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο. «Πιστεύω ότι η Περσεφόνη αναπαριστά το πρόσωπο της γυναίκας που είναι θαμμένη στον τάφο, η οποία οδηγείται στον Κάτω Κόσμο. Ποιος ήταν κοντά στα 20 του χρόνια όταν ο Φίλιππος δολοφονήθηκε και ήταν κοντά στο Βασιλιά και τη Βασίλισσα των Μακεδόνων; Η απάντηση είναι προφανής. Ο Μέγας Αλέξανδρος» δήλωσε ο συγγραφέας στο Discovery Channel.
starhttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα