Αναπνευστικά προβλήματα και θεραπευτικά βότανα

08:16 6/4/2016 - Πηγή: TVNea

Η αναπνοή είναι η ζωή μας. Χωρίς αυτή τη λειτουργία και το οξυγόνο δεν μπορούμε να ζούμε. Η αναπνευστική οδός δέχεται επιδράσεις και βλαβερές ουσίες από το περιβάλλον με αποτέλεσμα, την εμφάνιση ενοχλημάτων και λοιμώξεων.

Η αντιμετώπιση των νόσων αυτών μπορεί «ως έναν βαθμό» να ανήκει στην φυτοθεραπεία. Το ζητούμενο είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπου τα θεραπευτικά βότανα είναι συνήθως πολύ αποτελεσματικά.

Ένα μεγάλο φάσμα βοτάνων «θεραπεύουν» τα συμπτώματα αλλά παράλληλα ενισχύουν τους μηχανισμούς
αποβολής των βλαβερών ουσιών και βοηθούν την φυσική άμυνα του οργανισμού.
Στο άνω αναπνευστικό σύστημα ανήκουν η μύτη, οι παραρρίνιες κοιλότητες και ο φάρυγγας, όπου συνυπάρχουν η αναπνευστική και πεπτική οδός. Εκεί βρίσκονται οι αμυγδαλές, οι οποίες είναι σημαντικές για την άμυνα του οργανισμού. Ο λάρυγγας όπου διαχωρίζει την άνω και κάτω αναπνευστική οδό, όπου υπάρχουν η τραχεία και οι βρόγχοι, τα βρογχιόλια και οι πνευμονικές κυψελίδες.

Προβλήματα της αναπνευστικής οδού
Συνάχι: Ιογενής κυρίως αιτιολογίας, πρόδρομος συνήθως της γρίπης. Πολλές φορές εξελίσσεται σε φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων (ιγμορίτιδα).
Χρήσιμα φυτά είναι:
* Άνθη κουφοξυλιάς (Σαμπούκος)
* Μέντα
Ερεθιστικός - ξηρός βήχας (χωρίς έκκριμα): Είναι και αυτός σύμπτωμα νόσων, όπως η βρογχίτιδα.

Χρήσιμα φυτά είναι:
* Δροσερά
* Βήχιο (Τουσιλάγκο)
* Κισσός
* Αλθαία
Φλεγμονή φάρυγγα (φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα)

Χρήσιμα φυτά είναι:
* Γλυκάνισο
* Ευκάλυπτος
* Φασκόμηλο

Αξίζει να αναφερθεί ότι η χρήση μιγμάτων αιθέριων ελαίων, τα οποία καταπολεμούν τα μικρόβια, που ευθύνονται για τις ασθένειες λόγω κρύου είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές. Για παράδειγμα, το παρακάτω μίγμα για εισπνοές:

(9 σταγόνες από το μίγμα σε 1 λίτρο ζεστό νερό και εισπνοές των ατμών):
* Έλαιο ευκάλυπτου
* Έλαιο πεύκου από 3 σταγόνες το καθένα
* Έλαιο μέντας

Προσοχή: Προφύλαξη ματιών. Όχι χρήση σε μικρά παιδιά.

Παρακάτω δίνεται η περιγραφή των σημαντικότερων βοτάνων που βοηθούν στο αναπνευστικό σύστημα.

Drosera: Δροσερά ή στρογγυλόφυλλος
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα βότανα υποστηρίζει τη χρήση της δροσεράς στο σπαστικό και ξηρό ερεθιστικό βήχα. Έχει καλή δράση εναντίον διαφόρων βακτηρίων, που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Σπασμολυτική δράση, η οποία ανακουφίζει τις κρίσεις βήχα με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα στην παιδιατρική, για τον ξηρό βήχα ή στη θεραπεία του άσθματος και του κοκκύτη. Υπάρχει στην αγορά μη αλκοολούχο σιρόπι στα φαρμακεία.

Κισσός (Hedera Helix)
Το γνωστό αναρριχητικό φυτό. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα φαρμακευτικά φυτά υποστηρίζουν τη χρήση των φύλλων του για τις φλεγμονές της αναπνευστικής οδού ιδιαίτερα σε περίπτωση βρογχικών νόσων. Ιδιαίτερα κατάλληλο για παιδιά. Υπάρχουν έτοιμα σκευάσματα χωρίς αλκοόλη (σιρόπια ή σταγόνες). Η χρήση του κισσού πρέπει να γίνεται μόνο με συμβουλή γιατρού ή φαρμακοποιού, καθώς σε μεγάλες δόσεις πιθανόν να παρουσιαστούν παρενέργειες.

Γλυκάνισο
Γνωστό αρωματικό φυτό, του οποίου το αιθέριο έλαιο έχει σπασμολυτική δράση και βοηθά στην βρογχική έκκριση-απόχρεμψη. Χρησιμοποιούνται οι αποξηραμένοι σπόροι ή το αιθέριο έλαιό του. Μπορείτε να τα βρείτε σε φαρμακεία ή καταστήματα βοτάνων.

Ευκάλυπτος
Γνωστό στην λαϊκή θεραπευτική για τη μεγάλη χρήση του σε κρυολόγημα, γρίπη, βήχα, πυρετό. Τα φύλλα και το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιούνται παραδοσιακά και υπάρχουν πολλά σκευάσματα στην αγορά.

Μάραθο (Foeniculum vulgare)
Επίσης γνωστοί στη λαϊκή θεραπευτική, οι σπόροι του και το αιθέριο έλαιό του. Σε σιρόπια για το βήχα, με μέλι και οι σπόροι του σαν αφέψημα.

Βήχιο (Τουσιλάγκο)
Βότανο πρώτης επιλογής σαν αποχρεμπτικό, αντιβηχικό και μαλακτικό. Χρησιμοποιείται για χρόνια ή οξεία βρογχίτιδα, ερεθιστικό βήχα και άσθμα. Η γενικότερη δράση του, το καθιστά χρήσιμο στα περισσότερα προβλήματα του αναπνευστικού ακόμα και στις χρόνιες μορφές του εμφυσήματος. Μπορούμε να το βρούμε σε μορφή βοτάνου, σιροπιού και σταγόνων στα φαρμακεία.

Σημαντική παρατήρηση: Η οποιαδήποτε χρήση των παραπάνω απαιτεί τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού και αποφεύγεται σε περιπτώσεις σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων.

Γράφει η Φαρμακοποιός Γ.Περγαντά

«Διαβάστε περισσότερα από την 1η Ακαδημία Βιταμινών στην Ελλάδα»

boro.grhttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα