Εκάβη, Ηλέκτρα, Κασσάνδρα και Κλυταιμνήστρα συναντιούνται στο "Αρχαίο Αίμα"

09:16 30/7/2015 - Πηγή: TVNea

Τέσσερις εμβληματικές γυναίκες συναντιούνται επί σκηνής για να μοιραστούν τα πάθη τους, τα βιώματά τους, τον πόνο τους. Η Εκάβη, η Ηλέκτρα, η Κασσάνδρα και η Κλυταιμνήστρα, οι τραγικές ηρωίδες των αρχαίων δραματικών κειμένων, γνώρισαν την εξουσία, τον έρωτα και τον θάνατο!

Η παράσταση «Αρχαίο Αίμα» αναφέρεται στη σχέση της γυναίκας με την εξουσία, τον έρωτα, τον θάνατο και τα αρχέγονα πάθη που διατρέχουν ακόμα τον πολιτισμό μας. Το «Αρχαίο Αίμα» μελετά το μυστικό δέος που αναδύεται από τις ακραίες ψυχικές συμπεριφορές και έχει συλληφθεί σαν ένα Ψυχοσάββατο που ανατέμνει
τη γυναικεία θέση στον κόσμο – αρχαίο και σύγχρονο.
Το σκηνικό αποτελείται από δύο αρχαίους τάφους όπου πάνω τους σκύβει μια ομάδα γυναικών για να τους καθαρίσει και να τους στολίσει. Οι μονόλογοι, οι σκέψεις και ο θρήνος τους είναι η πρώτη ύλη της παράστασης, η πρώτη ύλη της ζωής αυτών των γυναικών που στοιχειώνονται από τους αγαπημένους νεκρούς τους. Γύρω τους, μια άλλη ομάδα γυναικών, οι γυναίκες του Χορού, τις παρακολουθεί στην πιο έντονη στιγμή τους και σχολιάζει, τραγουδά, παρεμβαίνει και παίρνει μέρος στο δράμα τους.

Τις ηρωίδες στο «Αρχαίο Αίμα» ενσαρκώνουν τέσσερις σπουδαίες Ελληνίδες ηθοποιοί: η Λήδα Πρωτοψάλτη ως Εκάβη, η Μάνια Παπαδημητρίου ως Ηλέκτρα, η Βίκυ Παπαδοπούλου ως Κασσάνδρα και η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου ως Κλυταιμνήστρα. Συμμετέχει Ο Χορός που αποτελείται από τις Χλόη Μάντζαρη, Δομινίκη Μητροπούλου, Ζωή Μυλωνά, Αντιγόνη Φρυδά, με κορυφαία την Ηρώ Σαΐα.Η σύλληψη, η σκηνοθεσία και η χορογραφία της παράστασης «Αρχαίο Αίμα» είναι της Σοφίας Σπυράτου, ενώ την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Σταύρος Ξαρχάκος. Τα σκηνικά είναι του Μανώλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια της Δάφνης Βαλέντε και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Όλες οι μεταφράσεις των αρχαίων κειμένων είναι του Κώστα Γεωργουσόπουλου, ο οποίος συνεργάστηκε με τη Σοφία Σπυράτου στην επιλογή των κειμένων που συνδυάζουν μονολόγους και χορικά από πολλές αρχαίες τραγωδίες, ενώ το κείμενο των χορικών ακούγεται τόσο στα νέα ελληνικά όσο και στο πρωτότυπο.
Η παράσταση αποτελεί παραγγελία του Διεθνούς Φεστιβάλ «Πρέσπεια» και θα παρουσιαστεί στις 21 Αυγούστου, ενώ στη συνέχεια θα παιχτεί: 6 Σεπτεμβρίου - Παπάγου, 7 Σεπτεμβρίου – Ηλιούπολη,14 Σεπτεμβρίου – Νέα Σμύρνη, 16 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Βράχων, ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Στόμπι στα Σκόπια.
Πηγή:Newsit.grhttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα