Η Αφροδίτη Γραμμέλη σχολιάζει την τηλεόραση...

14:47 25/2/2015 - Πηγή: TVNea
Οι δραματικές εξελίξεις στην πολιτική επικαιρότητα έφεραν, όπως αναμενόταν, την τηλεοπτική
ενημέρωση σε υψηλότερη ζώνη ενδιαφέροντος σε σχέση με την ψυχαγωγία. Εκτός από τις ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων, καθημερινή σχεδόν συνήθεια συνιστούν οι έκτακτες μεταδόσεις δηλώσεων και συνεντεύξεων Τύπου, οι οποίες ωστόσο έχουν εκθέσει σε μεγάλο βαθμό τον μηχανισμό πολλών καναλιών. Και αυτό γιατί τις περισσότερες φορές απουσιάζει μια καλή μετάφραση από γλώσσες όπως τα αγγλικά και τα γαλλικά, τις οποίες
λογικά θα έπρεπε να είναι σε θέση να μεταφράσει κάθε δημοσιογράφος του διεθνούς ρεπορτάζ. Τραγελαφική η κατάσταση στη ΝΕΡΙΤ, στην οποία έχουν γίνει μεταδόσεις ακόμη και δίχως μετάφραση, αλλά «ατυχήματα» έχουν σημειωθεί και στα υπόλοιπα κανάλια, στα οποία καταγράφονται και σημαντικά λάθη. Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ένας έμπειρος δημοσιογράφος ξένες γλώσσες σε βαθμό τέτοιο ώστε να μπορεί να μεταφράσει όχι μόνο δηλώσεις αλλά και ξένο Τύπο που αφορά το πολιτικό και το οικονομικό ρεπορτάζ.

Δυστυχώς όπως και η ψυχαγωγία στην ελληνική τηλεόραση έτσι και η ενημέρωση ακολουθεί κανόνες που επιβεβαιώνουν τάσεις εσωστρέφειας. Δεν μπορεί ακόμη και όταν ο τόπος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού να στήνεις ενημερωτικές εκπομπές όπου τα πάνελ θα ακολουθούν τη λογική της πρόσκλησης βουλευτών ή κομματικών στελεχών που απλώς είναι σε θέση να προκαλέσουν. Δεν έχει ανάγκη πια ο κόσμος από τους εκάστοτε επιδειξίες της πολιτικής οι οποίοι προκειμένου να «υπάρξουν» εφευρίσκουν απoβραδίς εμπρηστικές δηλώσεις μόνο και μόνο για να συζητηθούν την επόμενη ημέρα στα blogs. Ειδικά οι πρωινές ενημερωτικές εκπομπές οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί σε μια λογική πολιτικού καφενείου δείχνουν αδύναμες να διαχειριστούν τόσο σημαντικά γεγονότα, τα οποία απαιτούν όχι μόνο σοβαρή διαχείριση αλλά και ενός άλλου είδους εμβάθυνση. Το να στήνεις καβγαδάκια είναι πλέον passe και το να αδυνατείς να αφουγκραστείς την κοινωνία ως ενημερωτικός μηχανισμός είναι πολύ πιο σοβαρό από το να μην το καταφέρνεις ως ψυχαγωγικός τομέας, κάτι που σε τελική ανάλυση ούτε καν απαιτείται.

Σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί και η λογική που επιδεικνύουν πολλά κανάλια με το να θεωρούν πιο σημαντική την ομαλή ροή του προγράμματος από τη διακοπή για τη μετάδοση ενός σημαντικού πολιτικού γεγονότος. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που κάνει δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών εσύ να θεωρείς σημαντικότερη τη μετάδοση μιας εκπομπής ή μιας σειράς μόνο και μόνο για να μη διαταραχθεί η διαφημιστική ζώνη.

Εν τέλει το ζήτημα το οποίο προκύπτει απ' όλα τα παραπάνω είναι ζήτημα αξιολόγησης. Ηδη σε πολλά κανάλια η ενημέρωση έχει περιοριστεί στο ελάχιστο ή έχει αλλοιωθεί υιοθετώντας ένα στυλ λίγο lifestyle και λίγο μαγκαζίνο. Από τις μονοθεματικές εμμονές περάσαμε στα δελτία όπου μεταξύ των χρεοκοπιών και των εγκλημάτων των τζιχαντιστών πληροφορούμαστε τα νέα της Μπιγιονσέ και τα εισιτήρια των «Πενήντα αποχρώσεων του γκρι». Για να έρθει κόσμος; Και αν ναι, ποιος κόσμος; Αυτός που θεωρεί πιο σημαντική τη συνταγή της τηγανίτας με αβγοτάραχο από τις διαβουλεύσεις για την οικονομική ευημερία της χώρας. Αυτό το κοινό θέλουμε; Το δικαίωμα στην ενημέρωση συνιστά δικαίωμα στη δημοκρατία. Αρα οποιαδήποτε παρεμπόδιση ή διαστρέβλωση απλώς καταδεικνύει την απουσία της τηλεοπτικής δημοκρατίας ή την αλλοτρίωσή της.

tovima.grhttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα