Η διάσωση κράτησε μόνο 12 μήνες

17:01 16/8/2011 - Πηγή: TVNea
Μedia,πολιτικοί και επιχειρηματίες εκμεταλλεύτηκαν το δράμα μέχρι να 'σβήσουν' τα φώτα...
Ενα χρόνο μετά την κατάρρευση του ορυχείου Σαν Χοσέ και τον εγκλεισμό τους 700 μέτρα κάτω από τη γη, οι 33 μεταλλωρύχοι της Χιλής έχουν προσγειωθεί άδοξα στην καθημερινότητα.

Κανένας τους δεν έγινε εκατομμυριούχος, η πλειοψηφία πάσχει από μετατραυματικό στρες, κάποιοι έγιναν μανάβηδες ή κερδίζουν τα προς το ζην δίνοντας διαλέξεις σε πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, μερικοί δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να επιστρέψουν στα ορυχεία και
μόνο ελάχιστοι εκμεταλλεύτηκαν επιδέξια τις ευκαιρίες που τους πρόσφερε η περιπέτειά τους. Με τα φώτα της δημοσιότητας σβηστά προ πολλού και τη Χιλή να γνωρίζει επί μήνες τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις της μεταπολίτευσής της, οι χθεσινοί «ήρωες» έγιναν ξανά απλοί καθημερινοί άνθρωποι που παλεύουν για την επιβίωση.

Η εποχή της πατριωτικής έξαρσης για τη διάσωση, των προσκλήσεων σε δεξιώσεις, των ταξιδιών σε ΗΠΑ, Ισραήλ ή Ελλάδα και των γιορτών πέρασε ανεπιστρεπτί. Οπως εξανεμίστηκαν σε χρέη και υποχρεώσεις τα 10.000 δολάρια που πρόσφερε χιλιανός επιχειρηματίας στον καθένα τους. Κανένας στην πράξη δεν έχει κάποια σταθερή δουλειά.

Επτά βρίσκονται ακόμη σε αναρρωτική άδεια, αλλά κανείς δεν έχει ξεπεράσει τα ψυχολογικά τραύματα του
εγκλεισμού του. Ο πιο νέος, ο 20χρονος Τζίμι Σάντες, που πάσχει ακόμη από κρίσεις πανικού και εφιάλτες που τον κρατούν ξύπνιο τα βράδια, είναι άνεργος. Κάποιοι βρέθηκαν σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από ό,τι όταν δούλευαν στο ορυχείο, όπως ο Ομάν Αράγια και ο Νταρίο Σεγκόβια που πωλούν λαχανικά σε αγορά στο Κοπιαπό. Ο Γιόνι Μπάριος, πολυσυζητημένος για τις δύο γυναίκες του, πάσχει από πνευμονοκονίαση και ελλείψει άλλης προοπτικής άνοιξε μπακάλικο. Ο Φράνκλιν Λόμπος, ο «αθλητής» της ομάδας, προπονεί μια τοπική ποδοσφαιρική ομάδα νέων. Και ο 26χρονος Πέδρο Κορτές αναγκάστηκε να πουλήσει τη μοτοσικλέτα Kawasaki Ninja που -όπως και στους άλλους- χάρισε η ιαπωνική εταιρεία, για να μπορέσει να πληρώσει τις σπουδές του ως συντηρητή ηλεκτρολόγου.

Κανείς δεν ήθελε να γυρίσει στα ορυχεία και δεκατέσσερις ζήτησαν πρόωρη συνταξιοδότηση. Αλλά κάποιοι δεν είχαν άλλη επιλογή και ανήμποροι να τα βγάλουν πέρα οικονομικά επέστρεψαν στα έγκατα της γης, όπως έκανε ο Κλάουντιο Ακούνια, που τώρα δουλεύει για λογαριασμό του με υποτυπώδη μέσα που καθιστούν τη δουλειά του ακόμη πιο επικίνδυνη.

Και μια ομάδα βγάζει κατά καιρούς ένα μικρό εισόδημα δίνοντας διαλέξεις σε εργοστάσια, πανεπιστήμια και σχολεία για την εργασιακή ασφάλεια, τη διαχείριση κρίσεων, τις μεθόδους επιβίωσης. Ο μόνος που κατάφερε να εκμεταλλευτεί τη διασημότητα είναι ο 40χρονος Μάριο Σεπούλβεδα, γνωστός και ως «Σούπερ Μάριο»: με λογαριασμό Twitter και προσωπική ιστοσελίδα, ίδρυσε μια εταιρεία που οργανώνει και διαχειρίζεται τα οικονομικά για τις συνεντεύξεις και τις διαλέξεις του και γιόρτασε την επέτειο στην Ουάσιγκτον στα εγκαίνια έκθεσης για τους χιλιανούς μεταλλωρύχους.
Keywords
Τυχαία Θέματα