Η τακτική άσκηση δε νικά τους κινδύνους του καθισιού

12:45 25/1/2015 - Πηγή: TVNea
Ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειώνΓνωρίζατε ότι, ακόμη κι αν είναι κανείς σωματικά δραστήριος και γυμνασμένος, το καθισιό για μεγάλα χρονικά διαστήματα αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;

Ανεξάρτητα από το κατά πόσο ένας άνθρωπος ασκείται τακτικά ή όχι, οι «καθιστικές περίοδοι» αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, διαβήτη και καρκίνου, υποστηρίζουν ερευνητές από τον Καναδά.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η οποία μελέτησε τα συμπεράσματα 47 προηγούμενων ερευνών,
βρήκε ότι μία ώρα γυμναστική την ημέρα δεν είναι αρκετή για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιδράσεις του καθιστικού τρόπου ζωής για τις υπόλοιπες 23 ώρες του 24ωρου.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο κίνδυνος κακής υγείας «είναι πιο μεγάλος σε αυτούς που ασκούνται λίγο ή καθόλου, συγκριτικά με εκείνους που γυμνάζονται τακτικά».

Ένας μέσος άνθρωπος περνά πάνω από το μισό της «ξύπνιας» ζωής του καθισμένος μπροστά από μια οθόνη τηλεόρασης, μπροστά από έναν υπολογιστή ή σε μετακινήσεις από/προς τη δουλειά/σπίτι.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Dr David Alter, από το ινστιτούτο Toronto Rehabilitation Institute του πανεπιστημίου University Health Network δήλωσε ότι η άσκηση δεν παρέχει κανένα «δικαίωμα αδράνειας» για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν, ότι παρά τα οφέλη για την υγεία από τη σωματική δραστηριότητα, από μόνη της η άσκηση δεν είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών».

«Ο κίνδυνος για την υγεία από τις πολλές ώρες καθισιού, είναι λιγότερο έντονος όταν η σωματική δραστηριότητα είναι αυξημένη» πρόσθεσε ακόμη ο Dr Avi Biswas, τονίζοντας ότι απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να προσδιοριστούν οι παρεμβάσεις που χρειάζονται –εκτός από τη γυμναστική- έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για την υγεία που αυξάνεται με το πολύωρο καθισιό.

«Δεν είναι αρκετό να γυμνάζεται κανείς για μισή ώρα την ημέρα, και τις υπόλοιπες 23,5 ώρες να κάθεται» σχολίασε.
newsbeasthttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα