Κίνδυνος να τιναχτούν στον αέρα 35.000 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων

19:45 30/8/2013 - Πηγή: TVNea
Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους που υπέβαλαν πέρυσι ή θα υποβάλουν μέχρι το τέλος του έτους αίτηση συνταξιοδότησης.Αβεβαιότητα επικρατεί για το εφάπαξ περισσότερων από 35.000 δημοσίων υπαλλήλων, καθώς δεν γνωρίζει κανείς πότε θα το λάβουν καθώς και πόσα χρήματα θα λάβουν. Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους που υπέβαλαν πέρυσι ή θα υποβάλουν μέχρι το τέλος του έτους αίτηση συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με το "Εθνος" οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έχουν να αντιμετωπίσουν δύο "καυτά' θέματα.

Α) Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί με ποιον τρόπο θα υπολογιστεί το εφάπαξ όσων υποβάλουν αίτηση
συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του έτους. Δηλαδή αν ο υπολογισμός του βοηθήματος θα γίνει με το "παλαιό" ή το "νέο" σύστημα.

Σημειώνεται πως από το 2014 θα τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ σε όλα τα Ταμεία πρόνοιας.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση κάνουν λόγο για νέες μειώσεις 20% κατά μ.ο., ενώ στους ελλειμματικούς φορείς η περικοπή μπορεί να φθάνει ή να ξεπερνά το 30%.

Επομένως, αν δεν υπάρξει ειδική μέριμνα είναι ορατός ο κίνδυνο το νέο σύστημα να εφαρμοστεί και σε όσες αιτήσεις στοιβάζονται στα συρτάρια του Ταμείου.

Β) Εξαντλείται το ζεστό χρήμα για την καταβολή του εφάπαξ και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο δραματικής αύξησης του χρόνου αναμονής. Το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου θα ξεμείνει στο τέλος του έτους από ρευστό, καθώς τελειώνει η έκτακτη χρηματοδότηση που είχε πάρει πέρυσι - περίπου 1,1 δισ ευρώ. Αυτό σημαίνει πως εάν δεν δοθεί νέα βοήθεια τότε θα καταβάλει εφάπαξ ανάλογα με τα έσοδα του.

Τα τελευταία ανέρχονται σε 340 εκατ. ευρώ το χρόνο και αρκούν για την καταβολή περίπου 9.000 εφάπαξ το χρόνο.
Με δεδομένο πως στο τέλος της χρονιάς θα εκκρεμούν 35.000 αιτήσεις, υπάρχει ο κίνδυνος ο χρόνος αναμονής να φθάσει τα τέσσερα χρόνια!
Επιπλέον εάν επιχειρηθεί μέσα στο 2014 να εξεταστούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση τότε το βοήθημα κινδυνεύει να πέσει κάτω απ' τα 10.000 ευρώ ! και αυτό καθώς με το νέο τρόπο υπολογισμού, το τελικό ποσό του εφάπαξ δεν θα είναι σταθερό αλλά θα απηρεάζεται και από το κύμα φυγής...

Πηγή: newsmoney
Keywords
Τυχαία Θέματα