Νέο σεμινάριο θεατρικής γραφής από την Αλεξάνδρα Χειμώνα στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Tabula Rasa

11:56 23/9/2020 - Πηγή: TVNea


Μήπως ήρθε η ώρα να… αναμετρηθείς με τους θεατρικούς κανόνες γραφής;

Την Πέμπτη 01 Οκτωβρίου στις 18:00 ξεκινάει το νέο σεμινάριο «Θεατρική γραφή» με καθηγήτρια την Αλεξάνδρα Χειμώνα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", με παρακολούθηση από κοντά ή εξ αποστάσεως. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι' αυτό βιαστείτε!

Γνωρίστε την καθηγήτρια μέσα από το παρακάτω βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=rHwvm7pRXZ4&feature=emb_title

Λίγα λόγια για το μάθημα:

Στόχος του σεμιναρίου είναι να μπορέσουμε να μετατρέψουμε τις ιδέες μας σε θεατρικά έργα. Γι’ αυτό θ’ ασχοληθούμε τόσο με το θεωρητικό όσο και με το πρακτικό κομμάτι της συγγραφής. Με μέθοδο αναλυτική και συνθετική, πρώτα θα… τεμαχίσουμε ένα θεατρικό έργο στα συστατικά που το καθιστούν επιτυχημένο: ιδέα, ήρωας, χώρος, χρόνος, ρυθμός, στάτους κ.λπ. Θα εξερευνήσουμε τις δυνατότητες καθενός απ’ τα παραπάνω συστατικά και θα βρούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής μέσα από ασκήσεις εφαρμογής που θα γίνονται σε κάθε μάθημα. Στη συνέχεια, ανάλογα με το προσωπικό του ύφος και τις συνειδητές επιλογές του, κάθε σπουδαστής θα κληθεί να ενώσει όσα ξέρει με το δικό του μοναδικό τρόπο και με την καθοδήγηση της καθηγήτριας ν’ αποτυπώσει στο γραπτό του τον καλύτερο συγγραφικό του εαυτό. Στο τέλος της χρονιάς θ’ ανέβει παράσταση με χαρακτηριστικές σκηνές απ’ τα καλύτερα θεατρικά έργα των σπουδαστών.

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου:

· Ιδέα: Πώς επιλέγουμε την καλύτερη; Ασκήσεις για να ξεπεράσουμε το συγγραφικό μπλοκάρισμα και να προ(σ)καλέσουμε την έμπνευση.

· Είδη χαρακτήρων: Σταδιακή ανάδειξη της προσωπικότητας κι εξέλιξής τους. Πώς τους καθιστούμε απαραίτητους στον αναγνώστη ή τον θεατή.

· Ασκήσεις ύφους: Πώς κάθε ήρωας μιλάει με τον δικό του διαφορετικό, ιδιαίτερο τρόπο παρόλο που όλοι τους αποτελούν «προϊόντα» του ίδιου συγγραφέα.

· Ρυθμός: Εναλλαγές ηρώων, ευρύτητα γκάμας συναισθημάτων, στάτους, μεθόδων αφήγησης, συγκρούσεων.

· Δομές θεατρικών έργων: Πώς καταλήγουμε στην καταλληλότερη; Μέρη, πράξεις, σκηνές, εικόνες, κρίσιμες καμπές.

· Διάλογος: Το θεατρικό κείμενο το γράφουμε για να το «μιλήσουν» οι ήρωες. Είναι γραπτό για τον συγγραφέα, αλλά προφορικό για τους ήρωες.

· Cliffhangers, set up–pay off, plot points για τη διατήρηση του ενδιαφέροντος.

· Thematic layers και υποπλοκές.

· Κάτω κείμενο: Συχνά στη ζωή μας άλλα λέμε κι άλλα εννοούμε ή νιώθουμε. Πώς φαίνεται αυτό στους ήρωες των έργων μας;

· Τελικό κείμενο: Πώς επιλέγουμε τι θ’ αφαιρέσουμε ή θ’ αλλάξουμε στο γραπτό μας για να το κάνουμε ακόμα πιο δυνατό.

· Χρόνος: Τεχνικές πλοκής, μέθοδοι χειρισμού του χρόνου αφήγησης, πώς κατανέμουμε τις σκέψεις μας σε σελίδες (ακριβής υπολογισμός).

· Χώρος: Όρια και δυνατότητες παρουσίασης του έργου μας. Προσαρμογή του σε σκηνές διαφορετικού τύπου και βασικές σκηνοθετικές επεμβάσεις.

· Αναφορά σε σημαντικά έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, συζήτηση γύρω απ’ αυτά καθώς και για παραστάσεις της φετινής θεατρικής σεζόν, προτάσεις διασκευών τους.

Το σεμινάριο ξεκινάει την Πέμπτη 01 Οκτωβρίου 2020 και αποτελείται από 32 δίωρα μαθήματα.

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Πέμπτη 18:00-20:00 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", Τριών Ιεραρχών 18-20 Θησείο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning), με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν είστε.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6940 655 331 ή στο e-mail: info@tabula.gr

Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ:https://tabula.gr/NEW/?page_id=16110

Πηγή: TVNEA.COM
Keywords
Τυχαία Θέματα