Ο «Ιππόλυτος» στο αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας στα Κατεχόμενα

11:45 6/7/2015 - Πηγή: TVNea
Το έργο του Ευριπίδη «Ιππόλυτος» αναμένεται να ανεβάσει στις 28 Ιουλίου, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, το οποίο βρίσκεται από το 1974 στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, κοντά στην Αμμόχωστο.
Την πραγματοποίηση της παράστασης εισηγήθηκε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου,
Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, η Δικοινοτική Επιτροπή για τον Πολιτισμό, την οποία πριν από ένα μήνα διόρισαν οι δύο ηγέτες.
Η Ελληνοκύπρια επικεφαλής στην Επιτροπή, τέως Ευρωπαία Επίτροπος, Ανδρούλα Βασιλείου, δήλωσε ότι οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί δίνουν σημασία στον πολιτισμό, «γιατί πιστεύουν ότι μέσω αυτού μπορούν να έρθουν κοντά όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα από τις δύο κοινότητες και να γνωρίσουμε την κουλτούρα ο ένας του άλλου».
Η παράσταση του ΘΟΚ στη Σαλαμίνα θα γίνει στα ελληνικά με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους. Σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν μια δική τους παράσταση στις ελεύθερες περιοχές, ίσως στο αρχαίο θέατρο Κουρίου.
Επίσης, η Δικοινοτική Επιτροπή για τον Πολιτισμό συζήτησε προτάσεις για κοινές εκδηλώσεις, όπως κοινή έκθεση εικαστικών δημιουργιών και στις δύο πλευρές, διοργάνωση συνεδρίου με αφορμή την παρουσία της Europa Nostra στα μέσα Οκτωβρίου στην Κύπρο για την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη και στην Κύπρο, ποιητικές βραδιές και στις δύο πλευρές, ιδιαίτερα εντός Αυγούστου, κοινές ξεναγήσεις παιδιών από τις δύο κοινότητες σε πόλεις ολόκληρης της Κύπρου, μουσεία, πολιτιστικούς χώρους, κινηματογραφικές παραστάσεις με έργα Κυπρίων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μετά την προβολή.
Η Επιτροπή θα μπορούσε επίσης να στηρίξει εκδήλωση του ΡΙΚ με τη συμμετοχή μουσικών και άλλων συνόλων και από τις δύο κοινότητες. Όλες αυτές οι προτάσεις, είπε η κ. Βασιλείου, θα διατυπωθούν γραπτώς και θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση της Επιτροπής στις 21 Ιουλίου.
Στο μεταξύ, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ερασιτέχνες ηθοποιοί παρουσίασαν μέρος της τραγωδίας του Σέξπιρ «Οθέλλος» στον ομώνυμο πύργο του κάστρου της Αμμοχώστου, ο οποίος συντηρήθηκε με πρωτοβουλία της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Κύπρου, είχε να ανέβει παράσταση από το 1963.
Ο Τάκης Χατζηδημητρίου και ο Αλί Τουντζάι, συμπρόεδροι της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, υποδέχτηκαν Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους και ξένους, που πήγαν να παρακολουθήσουν την παράσταση, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η μεσαιωνική Αμμόχωστος αναβίωσε μέσα από την αποκατάσταση του πύργου, ένα όνειρο για τον Αλί Τουντζάι, όπως ο ίδιος είπε στην ομιλία του, το οποίο έγινε και όνειρο του Τάκη Χατζηδημητρίου, όταν το μοιράστηκε μαζί του.
«Χρόνια έχει να δει η Αμμόχωστος τέτοια σύναξη», ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου, που υπενθύμισε ότι στην Αμμόχωστο τον Μεσαίωνα οι ξένοι πρέσβεις έδιδαν τα διαπιστευτήριά τους στον βασιλιά της. «Σήμερα «ήρθαμε να φέρουμε το δικό μας μήνυμα της συμπόρευσης και του αμοιβαίου σεβασμού», τόνισε.
Μπροστά στα πολλά μνημεία και την πολύπλοκη ιστορία προβάλλει ακέραιη η πολυπολιτισμική Κύπρος, πρόσθεσε, λέγοντας πως «αρκετό πόνο νιώσαμε και ο Οθέλλος και εμείς από διάφορης μορφής Ιάγους». Δεν μεταχειριζόμαστε τα μνημεία σαν πέτρες, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουν αξία και σημασία για όλους μας, δήλωσε ο Αλί Τουντζάι, τονίζοντας ότι «η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου είναι ανεκτίμητη και ο μεγαλύτερος πλούτος μας».
Ο Τουντζάι θυμήθηκε τις παιδικές του αναμνήσεις, όταν έπαιζε στον πύργο Οθέλλο με φίλους και είπε πως από τότε η αποκατάσταση του χώρου έγινε γι΄ αυτόν όνειρο. real http://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα