Ο “θάνατος” του lifestyle

15:01 9/6/2014 - Πηγή: TVNea
Μετά την οικονομική κατάρρευση των κολοσσών της έντυπης,κυρίως, επικοινωνίας κυρίου Κωστόπουλου και Λυμπέρη ,μαζί με την γενικευμένη κρίση της χώρας, το lifestyle,δηλαδή η ασχολία περιοδικών και τηλεοπτικών εκπομπών με θέματα που αφορούν διάσημα πρόσωπα, έχει πάψει να αποτελεί πόλο έλξης για το κοινό. Πολλά περιοδικά σταμάτησαν να κυκλοφορούν, άλλα εξαγοράστηκαν από άλλους ομίλους και γενικά η κοινή γνώμη άρχισε να ασχολείται περισσότερο με οικονομικά,πολιτικά και κοινωνικά θέματα παρά με το ποιος χώρισε και ποιος παντρεύτηκε.

Οι
Έλληνες,άλλωστε, είμαστε της υπερβολής: από'κει που κάθε συζήτηση αφορούσε την νέα φωτογράφιση της Μενεγάκη με τα παιδιά η χωρίς, και ποιοι έδωσαν το παρόν στα πάρτυ της Μυκόνου, τώρα όλες οι συζητήσεις, ακόμα και σε κομμωτήρια(στους κάποτε ναούς του κουτσομπολιού) όλοι αναφέρονται σε χαράτσια,κόκκινα δάνεια,νέα μέτρα λιτότητας,προσφάτως εκλογές κτλ. Αυτή η νέα τάση, φυσικά, αποτυπώνεται και στο τηλεοπτικό σκηνικό με τη διακοπή των μεσημεριανών εκπομπών τέτοιου περιεχομένου,την είσοδο ενημερωτικών εκπομπών σε όλες τις ζώνες,ακόμα και σε εκείνες τις παραδοσιακά ψυχαγωγικές και την ενσωμάτωση κοινωνικού περιεχομένου στα ελεύθερης θεματολογίας ψυχαγωγικά προγράμματα.

Αυτό όμως σηματοδοτεί και μία ακόμα κατάρρευση, ενός άλλου συστήματος: αυτό του νεοπλουτισμού και της ψευδαίσθησης της ικανοποίησης που προσφέρουν τα υλικά αγαθά. Οι άνθρωποι που βιάστηκαν να προβούν σε αγορές αντικειμένων υψηλής αξίας και κόστους, ενώ δε διέθεταν τα ανάλογα κέρδη, με χρήματα από τραπεζικά δάνεια, ήταν οι πρώτοι που έπεσαν από τον ουρανό απότομα στην γη. Βέβαια, που να φανταστούν τι θα μπορούσε να συμβεί. Κι'όμως, ο σοφός λαός λέει,“φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά”. Οι σπατάλες και η υπερκατανάλωση, σε συνδυασμό με την δίψα μιας μερίδας ανθρώπων για μεγάλη ζωή, έκανε το lifestyle ακριβώς αυτό που σημαίνει : τρόπο ζωής. Όμως,όπως και οι εποχές αλλάζουν, έτσι και οι απαιτήσεις των τηλεθεατών-αναγνωστών διαφοροποιούνται ανάλογα με την κατάσταση της κοινωνίας.

Άγγελος Χατζηδάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα