Οι κυρίαρχες τάσεις στην ελληνική τηλεόραση!

13:45 10/4/2014 - Πηγή: TVNea
Με τον Απρίλιο να σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τη λήξη της εφετινής τηλεοπτικής σεζόν, τα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών βρίσκονται στην τελική ευθεία τους. Μια σεζόν η οποία μέχρι στιγμής δείχνει ότι η ιδιωτική τηλεόραση επανακάμπτει, τουλάχιστον ως προς τον αριθμό των παραγωγών, αναπροσαρμόζεται και δεν εγκαταλείπει τις παγιωμένες συνήθειες ετών. Οι τάσεις που διαμορφώνονται στον χώρο είναι πολλές και διαφορετικές, συνδέονται με τη λογική που διέπει τον σχεδιασμό και τη στρατηγική των στελεχών και αφορούν τόσο την ενημέρωση όσο και την ψυχαγωγία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δελτία
ειδήσεων: αποδυνάμωση σχολιασμού
Το μοντέλο το οποίο υιοθετήθηκε για πολλά χρόνια και βασίστηκε σε μεγάλο ποσοστό στην παρουσία των σχολιαστών, τα γνωστά παράθυρα, αποτελεί πλέον παρελθόν. Ο σχολιασμός περιορίστηκε δραματικά, το μοντέλο του πολυθεματικού δελτίου κυριαρχεί και στα τέσσερα μεγάλα κανάλια (Mega, ANT1, Alpha, Star), ενώ αργά αλλά σταθερά ανανεώνεται και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Εξαιρώντας το Star, το οποίο από εφέτος κιόλας επιχείρησε μεγάλη στροφή, οι σημαντικές αλλαγές αναμένονται για την επόμενη χρονιά, όπου τα συμπεράσματα από την τηλεθέαση μάλλον θα οδηγήσουν σε αλλαγές τόσο σε πρόσωπα όσο και σε επίπεδο δομής, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ενημερωτικές εκπομπές: αλλαγή πλεύσης
Οι εκπομπές που την εφετινή σεζόν έδειξαν να ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το τηλεοπτικό κοινό είναι οι εκπομπές έρευνας. Τα τοκ σόου αποδυναμώνονται ελαφρώς και, σύμφωνα με τις μετρήσεις, φαίνεται να αποκτούν προβάδισμα τα κοινωνικά και λιγότερο πολιτικά θέματα. Εντυπωσιακή η πορεία της εκπομπής της Σοφίας Παπαϊωάννου «360°», της «Αυτοψίας» και μέχρι πρότινος και των «Πρωταγωνιστών». Στην πρωινή ζώνη η συνήθεια είναι αυτή που διαμορφώνει πια την τάση, ωστόσο η είσοδος του ψυχαγωγικού μαγκαζίνο του Alpha «Happy day», το οποίο πολύ γρήγορα πρώτευσε στα νεανικά κοινά, αποδεικνύει πως το πρωινό μοντέλο εκπομπής με τα πάνελ των πολιτικών να «ξιφουλκούν» κούρασε.

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πρωινή ζώνη
Δυστυχώς η αισθητική του κουτσομπολιού και της ενασχόλησης με ανούσια θέματα και πρόσωπα κυριαρχεί στο σύνολο της πρωινής ζώνης, με τις εκπομπές να κονταροχτυπιούνται σε κάποιες περιπτώσεις σε επίπεδο ανοησίας. Το πρωινό πρόγραμμα έπαψε να συνομιλεί με την κοινωνία, έγινε αυτοαναφορικό και εγωκεντρικό σε σχέση με τα πρόσωπα που το στελεχώνουν, ενώ το σύνολο της θεματολογίας περιορίζεται σε ό,τι συμβαίνει στον χώρο της τηλεόρασης. Τόσο το «Πρωινό mou» (Mega) όσο και το «Πρωινό» (ANT1) θυμίζουν έντονα «μεσημεριανό» άλλης εποχής με πολύ μικρές αναλαμπές.

PRIME TIME

Οι βασικοί άξονες
Η ελαφρά διαφημιστική ανάκαμψη βοήθησε ώστε να δρομολογηθούν πολλές νέες παραγωγές αλλά δεν έφερε την τηλεοπτική άνοιξη. Πέντε είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους κινήθηκαν τα μεγάλα κανάλια:

Επαναφορά της ελληνικής μυθοπλασίας. Πολλές νέες σειρές και στους τρεις παραδοσιακούς σταθμούς, με το «Κάτω Παρτάλι» (Mega) και το «Μην αρχίζεις την μουρμούρα»(Alpha) να σημειώνουν ρεκόρ τηλεθέασης. Ακόμη πάντως και στις περιπτώσεις που κάποια σίριαλ δεν έχουν την ανάλογη δυναμική, σημειώνουν υψηλή τηλεθέαση, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πως το κοινό θέλει την ελληνική σειρά.

Κυριαρχία των σόου. Σε αυτό το είδος ο ΑΝΤ1 κρατά τα ηνία καθώς και την τεχνογνωσία στο είδος. Από το «Dancing with the stars» ως το «Your face sounds familiar» και το «The Voice», το κανάλι αποδεικνύει ότι, σε αντίθεση με τον τομέα της ελληνικής μυθοπλασίας στον οποίο υστερεί σημαντικά, στα σόου υπερτερεί με διαφορά. Αρνητικές οι πρώτες ενδείξεις για το «Just the two of us» του Mega, το οποίο απεδείχθη πολύ κατώτερο των προσδοκιών και έδειξε για μία ακόμη φορά ότι το κανάλι στο συγκεκριμένο είδος έχει δρόμο να διανύσει για να μπορέσει να φτάσει σε ένα επίπεδο αξιοπρεπές.

Το τέλος των τουρκικών σίριαλ. Μάταια τα κανάλια προσπαθούν με εντυπωσιακά τρέιλερ, με βομβαρδισμό διαφημίσεων, με υποσχέσεις. Οι τουρκικές σειρές πλέον αφορούν ένα πολύ περιορισμένο κομμάτι του τηλεοπτικού κοινού, μεγάλης ηλικίας, με χαρακτηριστικότερο το πρόσφατο παράδειγμα του ΑΝΤ1, όπου με το νεοαποκτηθέν «Ιφέτ» βλέπει το prime time του να βυθίζεται σε μονοψήφια.

Τοκ σόου. Ο διακαής πόθος. Σε μια χώρα όπου η σόουμπιζ περνά μεγαλύτερη κρίση και από αυτήν της οικονομίας, όπου το καλλιτεχνικό στερέωμα περιορίζεται σε τρία κανάλια και δύο νυχτερινές πίστες, όλοι πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν οικοδεσπότες τοκ σόου. Η κατάληξη είναι να ανασύρονται ξεχασμένα πρόσωπα από το παρελθόν, να ηρωοποιούνται λούμπεν και περιθωριακά στοιχεία και πού και πού να εμφανίζεται κάποιος σοβαρός άνθρωπος για να μιλήσει.

Πληθώρα μαγειρικών εκπομπών. Αν και οι περισσότερες είναι εξαιρετικές, η εικόνα της ελληνικής τηλεόρασης το Σαββατοκύριακο απευθύνεται σε ανθρώπους των οποίων αποκλειστική αγωνία είναι το φαγητό. Υπερβολή.

Φωτεινές εξαιρέσεις
Δύο προγράμματα φρέσκα, μακριά από τη λογική του παρελθόντος, είναι το «Joy» και το «Τhe Voice». Στη μεν πρώτη περίπτωση ο τηλεθεατής απολαμβάνει το «ταξίδι» στην καθημερινότητα μέσα από ενδιαφέρουσες προτάσεις και με πρόσωπα τα οποία τοποθετούν το εγώ τους πίσω από το θέμα. Θυμίζει καλό περιοδικό ή ενδιαφέρον σερφάρισμα στο Διαδίκτυο. Στην περίπτωση του «The Voice» για πρώτη φορά ένα τάλεντ σόου δεν φλερτάρει με το ριάλιτι, διαθέτει επιτυχημένους συντελεστές μπροστά και πίσω από τις κάμερες και περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ανάδειξη του ταλέντου με διακριτικές δόσεις χιούμορ.

tovima.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα