Σιωμόπουλος – Γκαντώνα: Ο αναταγωνισμός, τα νούμερα τηλεθέασης και η νέα σεζόν

13:11 8/9/2024 - Πηγή: TVNea


Το δίδυμο της επιτυχημένης πρωινής ενημερωτικής εκπομπής «Μega Σαββατοκύριακο», Ντίνος Σιωμόπουλος και Στέλλα Γκαντώνα μιλούν λίγο για τη νέα σεζόν, για τις προσδοκίες, την τηλεθέαση και τον ρόλο των social media.
Τι προσδοκίες έχετε για αυτή την τηλεοπτική χρονιά και ποια είναι τα θέματα στα οποία θα δώσει έμφαση η εκπομπή εφέτος; Θα υπάρξουν αλλαγές;
Ν.Σ.: «Αδιαμφισβήτητα κάθε τηλεοπτική χρονιά είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Αλώστε αυτή καθορίζεται
από την επικαιρότητα που ποτέ δεν είναι ίδια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια θέματα, πολύ σοβαρά θα έλεγα, που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στην ειδησεογραφία, στα οποία οι πολίτες περιμένουν απαντήσει και, το βασικότερο, ουσιαστικές λύσεις. Πάρτε για παράδειγμα την ακρίβεια που παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Προφανώς και σε αυτή την τηλεοπτική χρονιά θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα αναδείξουμε α» εκπομπή αλλά δεν θα είναι το μόνο. Υπάρχουν πολλά κοινωνικά θέματα, όπως είναι η έξαρση της εγκληματικότητας και η ενδοοικογενειακή βία, οι επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές, ενώ θα παρακολουθούμε στενά και όλες τις πολιτικές εξελίξεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλλά και το τι συμβαίνει έξω από τα ελληνικά σύνορα».

Σ.Γ.: «Η βασική προσδοκία για την εφετινή τηλεοπτική χρονιά είναι ο κόσμος να επιλέξει ξανά το “MEGA Σαββατοκύριακο” για την ενημέρωσή του. Είναι το πιο δύσκολο στοίχημα για εμάς. Κάθε σεζόν, είναι σαν να είναι η πρώτη σεζόν! Εγώ τουλάχιστον έτσι αισθάνομαι. Τόσο εμείς όσο και όλη η ομάδα μας μπροστά και πίσω από τις κάμερες θα παλέψουμε για το καλύτερο. Ολος ο μηχανισμός είναι στις επάλξεις και θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Έμφαση δίνουμε πρωτίστως στο ρεπορτάζ. Στα προβλήματα και γενικότερα σε ό,τι συμβαίνει εκείνη την ώρα. Είτε είναι θέματα της οικονομίας είτε της πολιτικής. Εν τέλει όλα είναι θέματα της κοινωνίας και μας αφορούν όλους».
Τα νούμερα τηλεθέασης είναι στόχος για μια ενημερωτική εκπομπή;
Ν.Σ.: «Στόχος είναι να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε χωρίς υπερβολές και εξάρσεις και όταν ο κόπος επιβραβεύει αυτή την προσπάθεια τότε η ικανοποίηση που νιώθουμε είναι σημαντική αλλά δεν επαναπαυόμαστε. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι τηλεθεατές κρατώντας στα χέρια τους το τηλεκοντρόλ ουσιαστικά σε αξιολογούν διαρκώς. Βλέποντας τη δουλειά σου, την παρουσία σου, τη διάθεσή σου, την ποιότητά σου, τον ίδιο σου τον εαυτό, κρίνουν αν θα συνεχίσουν να βλέπουν την εκπομπή ή όχι. Όταν σε φέρνουν στην πρώτη θέση, από τη μία σε επιβραβεύουν και από την άλλη σου στέλνουν το μήνυμα να συνεχίσεις αναλλοίωτος».
SIOMOPOULOS-GADONA-1.jpgΣ.Γ.: «Βέβαια» και είναι ένας πολύ μεγάλος στόχος τα νούμερα τηλεθέαση για μία ενημερωτική εκπομπή. Τηλεόραση δεν κάνουμε για εμάς. Κάνουμε για τον κόσμο και είναι πάρα πολύ σημαντικό να βλέπεις αν το προϊόν σου έχει απήχηση. Κι αν πάλι δεν έχει, για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό. Έχουν υπάρξει φορές για παράδειγμα που έχουμε κάνει πολύ καλές εκπομπές - που έχουμε φιλοξενήσει κορυφαία πρόσωπα πρώτης γραμμής - και η εκπομπή έχει καταγράψει πολύ χαμηλές επιδόσεις. Έχει συμβεί και το αντίθετο. Να γίνει μια εκπομπή δηλαδή που για τα δικά μας δεδομένα να είναι μέτρια και να σαρώσει στην τηλεθέαση. Προσωπικά, πάντα κοιτάζω τα νούμερα της τηλεθέασης και με αγχώνουν! Παλεύω, ακόμα, 0pcos να μην εγκλωβίζομαι σε αυτά».
Ζούμε στην εποχή των social media και της ΑΙ. Πώς πιστεύετε ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοσιογραφία σήμερα;
Ν.Σ«: «Μέσω των κοινωνικών δικτύων η είδηση πλέον μεταδίδεται σχεδόν με ταχύτητα φωτός και πολλές φορές υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχει διασταυρωθεί. Ωστόσο κάθε γενιά πρέπει να προσαρμόζεται στις εξελίξεις και στα μέσα που της προσφέρονται, είτε αυτά αφορούν την ενημέρωση είτε οτιδήποτε άλλο και να βρίσκει δικλίδες ασφαλείας. Σέ κάθε περίπτωση, το δημοσιογραφικό επάγγελμα θα πρέπει να βασίζεται στο ρεπορτάζ και όχι απλώς σε μία φήμη και ανεξάρτητα από την ταχύτητα αναπαραγωγής μιας είδησης η διασταύρωση της πληροφορίας είναι, αυτή που στο τέλος θα κάνει τη διαφορά. Όσον αφορά την εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης, εκτιμώ ότι ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή μας. Εύχομαι να είναι προς τη θετική κατεύθυνση».

Σ.Γ.: «Αλίμονο αν δεν επηρέαζαν οι νέες τεχνολογίες και τη δημοσιογραφία. Τα πάντα έχει αγγίξει η επιρροή των social media στις ζωές μας, σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας, αφού είναι τεράστια (η επιρροή). Θέλω να στέκομαι στα θετικά που έχει εισαγάγει η τεχνολογία, αφού με τη δύναμη της εικόνας για παράδειγμα έχουμε δει σε κλάσματα του δευτερολέπτου πολλές φορές αποκαλυπτικές ειδήσεις, που ενδεχομένως να τις μαθαίναμε εκ των υστέρων ή και ποτέ, αν δεν υπήρχαν τα social media. Από την άλλη, όλα θέλουν ένα μέτρο. Εύχομαι να μη φτάσουμε σε ένα σημείο που τα πάντα γύρω μας να είναι μηχανές και ρομπότ».
Πηγή Το ΒήμαΠηγή: tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα