Συμβούλιο αρχηγών που κατέληξε σε καβγά

08:15 29/11/2015 - Πηγή: TVNea

Μέσα σε κλίμα έντασης διεξήχθη το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά από μαραθώνια σύσκεψη, που διήρκεσε πάνω από 6 ώρες, οι έξι πολιτικοί αρχηγοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στα μείζονα θέματα του ασφαλιστικού και της συνταγματικής αναθεώρησης. Τα εν λόγω θέματα -ιδίως δε το πρώτο- αποτέλεσαν πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του πρωθυπουργού Αλέξη
Τσίπρα υπήρξε έντονη διαμάχη, με αφορμή το θέμα των συντάξεων.

Ο κ. Τσίπρας αρχικά πρότεινε στους υπόλοιπους τη σύσταση δύο επιτροπών, μία για το ασφαλιστικό μία και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η πρόταση του πρωθυπουργού ήταν αυτές οι επιτροπές να στελεχωθούν από έναν εκπρόσωπο του κάθε κόμματος. Ωστόσο, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ είπαν «όχι» και στις δύο επιτροπές. Το Ποτάμι εμφανίστηκε επίσης αρνητικό όσον αφορά στην επιτροπή για το ασφαλιστικό, ωστόσο άφησε ένα «παράθυρο» ανοιχτό για τη συνταγματική αναθεώρηση, εφόσον μέσα στο 2016 ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Τσίπρας πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς να εκδοθεί μια κοινή ανακοίνωση που θα έκανε λόγο για μη μείωση των συντάξεων. Ωστόσο, η πρότασή του προσέκρουσε στην άρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε πως «αν επιμείνετε στην άρνησή σας, θα την εκλάβω ως ένδειξη ότι θέλετε να μειωθούν οι συντάξεις». «Είναι θράσος να λέτε ότι αυτό είναι το χειρότερο μνημόνιο», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης εκδόθηκε ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας (την οποία δεν υπέγραψαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας

«Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 28 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 12.00΄, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας,
Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης,
Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κα Φώφη
Γεννηματά,
Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών επί των θεμάτων που περιελάμβανε η εισήγησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σύγκληση της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.

Μετά τη σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

I. ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ:

Το προσφυγικό είναι πρόβλημα κοινό όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι ιδίως υπό την σημερινή δραματική συγκυρία αφορά, κυριολεκτικώς, την συνοχή και την εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τ’ αρμόδια όργανά της, οφείλει ν’ αντιμετωπίσει το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα συντεταγμένη, υπό όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, αλλά και ασφαλείας για τους Λαούς της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει μηδενική ανοχή ή ολιγωρία για τους τρομοκράτες.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

1. Ν’ αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία, προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επάνοδος των προσφύγων στις εστίες τους.

2. Να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη της την πλήρη εφαρμογή των κανόνων αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, όπως αυτοί απορρέουν από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, με συγκεκριμένες κυρώσεις εις βάρος εκείνων των κρατών-μελών, τα οποία αρνούνται ν’ ανταποκριθούν. Δοθέντος ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να υποστεί μόνη της τις συνέπειες του συνόλου των προσφυγικών ροών.

3. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία –την οποίαν η Ελλάδα ήδη κάνει πράξη- προκειμένου αυτή ν’ αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλει όμως ν’ αναδείξει και το γεγονός της ως σήμερα παραβατικής συμπεριφοράς των τουρκικών αρχών κατά την διακίνηση των προσφύγων. Περαιτέρω δε πρέπει να διευκρινισθεί προς την Τουρκία ότι η ενταξιακή της διαδικασία εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του σεβασμού των υποχρεώσεων της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από τις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής.

4. Να παράσχει την απαιτούμενη συνδρομή της προς τη Χώρα μας, ιδίως ως προς την οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των προσφύγων, αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορα αυτά καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και φυλάσσονται κυριάρχως από την Ελλάδα. Άρα, οιαδήποτε συνεργασία κατά την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων νοείται μόνον μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειομένων κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υφ’ οιανδήποτε μορφή. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει την ουσιαστική υποβοήθηση των ελληνικών αρχών από την Frontex, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

ΙΙ. ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ:

Ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη οι συζητήσεις κατά την οικεία κοινοβουλευτική διαδικασία να διεξαχθούν με βασικό στόχο την επίτευξη της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης, όπως άλλωστε απαιτούν οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Και ως προς τον εκλογικό νόμο, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη αλλαγής του, από αυτή την Βουλή, επί το αναλογικότερον, δίχως όμως να θίγεται η ουσία της από το Σύνταγμα επιβαλλόμενης κυβερνητικής σταθερότητας.

ΙΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:

Ως προς το Ασφαλιστικό, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα.

Από την πλευρά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μεταβατικού Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, διατυπώθηκε η ακόλουθη συνολική επιφύλαξη:

«Η σημερινή οξύτατη κρίση στο προσφυγικό είναι αποτέλεσμα τόσο των διεθνών εξελίξεων και της αρνητικής στάσης της Τουρκίας όσο και της αναποτελεσματικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Προφανώς υπάρχουν και ευθύνες στην καθυστερημένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως θέμα αρχής είμαστε κατά της μείωσης των συντάξεων. Το Ασφαλιστικό ούτως ή άλλως συζητείται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Τέλος, ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, να ισχύσει ό,τι προβλέπεται από το Σύνταγμα για τη διαδικασία. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει πρόταση. Η πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας. Επιπλέον δεν ήταν θέμα της ημερήσιας διάταξης».

Από την πλευρά της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κας Φώφης Γεννηματά, διατυπώθηκε η ακόλουθη επιφύλαξη ειδικώς επί του Ασφαλιστικού: «Για το ζήτημα του Ασφαλιστικού το πεδίο διαλόγου είναι η Βουλή και όχι η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε επί της ουσίας όλες αυτές τις ώρες, ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. Δεν αρκούν ευχολόγια από την πλευρά της Κυβέρνησης. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν ξεκάθαρη «κόκκινη» γραμμή: όχι μείωση των συντάξεων. Δημόσια ανοίξαμε τον διάλογο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, που είναι στην διάθεση και της Κυβέρνησης, για βιώσιμες λύσεις και αξιοπρεπείς συντάξεις. Σε καμία περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει στη Βουλή μείωση των συντάξεων».

Οι δηλώσεις των αρχηγών μετά τη σύσκεψη

«Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών, έγινε ένας πολύ γόνιμος διάλογος για το μεταναστευτικό, την συνταγματική μεταρρύθμιση και το ασφαλιστικό» δήλωσε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. «Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, τελικά με εξαίρεση την ΝΔ που φαίνεται να επικράτησαν οι υποψήφιοι από την ομάδα Σαμαρά και τον ΛΑ.Ο.Σ, οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνήσαμε σε σχέση με τα αιτήματα προς την ΕΕ, για το ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ένα θέμα διεθνές και όχι ελληνικό» πρόσθεσε.

Είπε ότι «ζητήσαμε την ενίσχυση εκ μέρους της ΕΕ της χώρας, την οικονομική ενίσχυση και ενίσχυση των μέσων για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, μετά τις νέες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Μ. Ανατολή». «Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία, ζητήσαμε την εμπλοκή της Frontex, ως ευρωπαϊκής ακτοφυλακής» ανέφερε ο κ. Καμμένος προσθέτοντας «η διαμορφούμενη αυτή εθνική θέση θα βοηθήσει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το μεταναστευτικό».

Στο θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης, ο κ. Καμμένος είπε ότι «για πρώτη φορά συμφωνήσαμε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και παράλληλα αποφασίσαμε την αλλαγή από αυτή την Βουλή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, με διαφωνία σε αυτό το σημείο της ΝΔ». «Στο ασφαλιστικό, δυστυχώς, είδαμε ότι η συμμαχία Σαμαρά-Βενιζέλου οδήγησε πάλι στην διαφοροποίηση των δύο κομμάτων των πρώην εταίρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με την θέση όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών. Προτίμησαν να προστατεύσουν τις πολιτικές που οδήγησαν τα ταμεία σε αδιέξοδο, τις πολιτικές του PSI, που στέρησε 14 δις ευρώ από τα ταμεία, την πολιτική που στέρησε 37,8 δις από τις τράπεζες, την πολιτική που κούρεψε τα ελληνικά ομόλογα κατά 192 δις, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των μικροομολογιούχων σε αντίθεση με την προστασία που παρείχαν σε συγκεκριμένους επενδυτές» ανέφερε.

Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι «παρότι η θέση που τελικά διαμορφώσαμε, μια θέση κοινής λογικής, ότι ζητάμε μια λύση που θα διασφαλίζει, πρώτον, την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και δεύτερον την μη περικοπή των συντάξεων, προτίμησε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να μην συμφωνήσει σε κοινό ανακοινωθέν και να διαχωρίσει την θέση της».

«Πλέον θεωρώ ότι παράλληλα με την ομόφωνη απόφαση των υπολοίπων κομμάτων για των προστασία των συντάξεων και την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να προχωρήσει η διενέργεια έρευνας Εξεταστικής Επιτροπής για τα αποτελέσματα του PSI και την καταστροφή που επήλθε στα ασφαλιστικά ταμεία» είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν αποτελεί μέρος της ανακοίνωσης, αλλά διαχωρίζει, απ' ό,τι φαίνεται, τις πολιτικές δυνάμεις του χθες που διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, τις πολιτικές Βενιζέλου-Σαμαρά, από τα υπόλοιπα κόμματα».

«Η συμφωνία μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου της χώρας ενισχύει την εθνική θέση και όχι την κυβέρνηση, εθνική θέση που πλέον μπορεί ο Πρωθυπουργός της χώρας να διαπραγματευθεί με τους εταίρους μας» είπε ο κ. Καμμένος. Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι δεν υπήρξε πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση. Τέλος, απάντησε ότι η κυβέρνηση «έχει πλέον εντολή από τους πολιτικούς αρχηγούς να προχωρήσει σε σχέση με το ασφαλιστικό σε λύση που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα των ταμείων χωρίς καμιά περικοπή στις συντάξεις».

Θεοδωράκης: Το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν διαθέτει προτάσεις

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ο επικεφαλής του ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέδειξε τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και του Αλέξη Τσίπρα και της Αριστεράς για την κατάσταση του Ασφαλιστικού.

«Σας θυμάμαι να διαδηλώνετε επί Γιαννίτση και ο Τσίπρας δέχθηκε ότι υπάρχει ευθύνη και της Αριστεράς για τις τότε αντιδράσεις» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι το ασφαλιστικό είναι θέμα της Βουλής να το λύσει.

«Δεν είναι λύση να δημιουργούμε υποεπιτροπές. Είπα στον πρωθυπουργό ότι η ευθύνη του είναι τεράστια γιατί ακόμα και στις τελευταίες εκλογές έλεγε ψέματα και για το Ασφαλιστικό με μαγικές λύσεις» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος σημείωσε ότι το πρόβλημα των συντάξεων πρέπει να λυθεί με τον όρο ότι ο κόσμος της παραγωγής θα έχει μέλλον σε ένα ασφαλιστικό σύστημα.

Επίσης ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι είπε στον πρωθυπουργό πως ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος και ότι τα προβλήματα της κοινωνίας δεν τα λύνει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αλλά οι κυβερνήσεις με προτάσεις και ανθρώπους. «Φαίνεται ότι το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν διαθέτει προτάσεις και κατάλληλους ανθρώπους» συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Για το προσφυγικό επισήμανε ότι υπάρχουν ευθύνες «γιατί οι ροές αυξήθηκαν και λόγω της ανευθυνότητας των υπουργών που διατείνονταν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς σύνορα που ο καθένας μπορεί να έρχεται και να πηγαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ξεκαθάρισε ότι «το Ποτάμι δεν προτίθεται να συμμετέχει σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως τρίτος πόλος», ενώ και ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης δεν είναι λύση γιατί, όπως είπε θα είναι λύση του ελάχιστου κοινού παρανομαστή. «Η χώρα θέλει κυβέρνηση Εθνικής Ελλάδος με μεγάλη πλειοψηφία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα», υπογράμμισε.

Γεννηματά: Επιχειρούν σπέκουλα εναντίον μας

«Πιστεύω στον διάλογο και την πολιτική συνεννόηση. Γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα και γιατί αυτό απαιτούν όλοι οι πολίτες από εμάς. Όμως αυτός ο διάλογος και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων απαιτεί από όλους σοβαρότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και αξιοπιστία», δήλωσε αρχικά η Φώφη Γεννηματά μετά το τέλος της εξάωρης Σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και πρόσθεσε: «Δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Όμως δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα».

Όσον αφορά στο Ασφαλιστικό η Φώφη Γεννηματά είπε ότι δεν συζητήθηκε επί της ουσίας και πως τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, ο Πρωθυπουργός τις γνωρίζει. «Τις προτάσεις μας τις έχουμε καταθέσει δημόσια. Εάν δεν μπορεί να το χειριστεί, ας μας το πει. Είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση συντάξεων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή. Δεν αρκούν τα ευχολόγια γι αυτό το ζήτημα από την πλευρά της Κυβέρνησης. Θα συνιστούσα σε όσους από την πλευρά της Κυβέρνησης επιχειρούν σπέκουλα εναντίον μας στο θέμα αυτό, να δουλέψουν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μειώσουν τις συντάξεις», υπογράμμισε.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του Πρωθυπουργού, για τη δημιουργία δύο επιτροπών που οδηγούσαν σε παράκαμψη των διαδικασιών της Βουλής.

Σχετικά με το προσφυγικό είπε ότι συμφώνησε σε ένα πλαίσιο κυρίως για την αντιμετώπιση της πολύ σημαντικής Συνόδου Κορυφής ενώ για την Συνταγματική Αναθεώρηση, ανέφερε ότι χρειάζεται να είναι τολμηρή μεταρρύθμιση και η κυβέρνηση δεν έχει παρά να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Για τον εκλογικό νόμο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, άμεσα από αυτή τη Βουλή. «Το διεκδικούσαμε από την προηγούμενη Βουλή, όμως δεν το δέχτηκε αυτό ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του», είπε.

Πλακιωτάκης: Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα

«Στη σημερινή συνάντηση προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια και με σοβαρές επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Ήρθαμε για να ακούσουμε», δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Γιάννης Πλακιωτάκης μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής που δημιούργησε, όπως είπε, σε βάρος των πολιτών και της οικονομίας. «Αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι η Βουλή είναι ο μοναδικός χώρος που συζητούνται όλα.

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ανέφερε ότι δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας ενώ για το προσφυγικό καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Επίσης διέψευσε ότι μίλησε με κάποιον από τους υποψηφίους προέδρους της ΝΔ, δηλώνοντας ότι είχε συνομιλία μόνο με τους συνεργάτες του όπως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Λεβέντης: Δεν σκέφτεται οικουμενική ο Τσίπρας

«Η Ενωση Κεντρώων ζήτησε συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας μού έδωσε να καταλάβω ότι δεν σκέφτεται την οικουμενική. Ο πρωθυπουργός ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση στο ασφαλιστικό».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλά έκανε ο Πλακιωτάκης και απέρριψε τις προτάσεις

Κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν ότι συμφωνούν με την απόφαση του Γιάννη Πλακιωτάκη να απορρίψει τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση Επιτροπών για το ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ειδικά για το ασφαλιστικό σημειώνουν ότι η δημιουργία μιας ακόμη επιτροπής είναι προσχηματική και πως το πρόβλημα είναι γνωστό και πλέον πρέπει να συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων.

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος συμφωνούν ότι απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις.

«Ο κ. Τσίπρας όμως το θυμήθηκε αργά καθώς με το να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο οδήγησε τη χώρα σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και τορπίλισε στην ουσία την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

Λεβέντης: Μην πετροβολάτε τον Τσίπρα

Ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να «μην πετροβολούν τον Τσίπρα, γιατί ακόμα δεν έχει φυγει το Grexit από το τραπέζι».

Και τόνισε ότι «πρέπει να γίνει οικουμενική κυβέρνηση με τεχνοκράτες υπουργούς. Δεν νοείται να μην είναι μέσα σε μια τέτοια κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία».

iefimerida.grhttp://www.tvnea.com
Keywords
εν λόγω, νεα δημοκρατια, εκλογικός νόμος, ανεξαρτητοι ελληνες, τσιπρας, νέα, ΠΑΣΟΚ, βιωσιμότητα, μνημονιο, βουλη, συριζα, καμμενος, παραιτηση λεβεντη, σημαίνει, ελλαδα, frontex, νομοσ, συνταγμα, ασφαλιστικο, κας, συμμετοχή, σαμαρας, psi, δις, τραπεζες, λύση, εκλογες, ειλικρίνεια, δημαρ, ενωση, iefimerida, tvnea, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοκρατικη συμμαχια, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, βενιζελος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, τι ειναι το psi, μνημονιο 2, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, αλέξης τσίπρας, ενωση κεντρωων, εκλογικός νόμος, αποτελεσματα, το θεμα, δημοκρατια, εθνικη, θεμα, νομοσ, ομολογα, πλαισιο, σημερινη, ψεματα, ωρα, tvnea, αυξηση, ασφαλιστικο, ασφαλιστικα ταμεια, αφορμη, βιωσιμότητα, γεγονος, γινει, δυστυχως, δηλωσεις, δις, δρομος, εγινε, ευρω, ειλικρίνεια, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, εν λόγω, εξελιξη, εξι, ερχεται, ευθυνη, θεοδωρακης, θρασος, κας, κυβερνηση, κλιμα, λαθος, λεβεντης, λύση, λογο, μητσοτακης, μειωση, μορφη, ομαδα, ουσια, πεδιο, προβληματα, ροες, ρολο, συμμετοχή, συρια, σωσιβιο, σπεκουλα, τουρκια, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, ιωαννης, ωρες, εφαρμογη, ελληνικα, ενωση, ερωτησεις, εθνικο, frontex, χωρα, κυριακου, οργανα, σημαίνει, θεματα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα