Τι προβλέπει το Σύνταγμα μετά τις συλλήψεις στη Χρυσή Αυγή; Όλα τα σενάρια για εκλογές

14:00 28/9/2013 - Πηγή: TVNea
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τόσο σε δικαστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο μετά τις συλλήψεις των βουλευτών και των στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Όπως δήλωσε στο Newsit o συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος "προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο κύριος Μιχαλολιάκος
και οι συνεργοί του έχουν σκοπό τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας και την επιβολή ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος αντάξιου με το χιτλερικό πρωτότυπο.

Ωστόσο η μεθοδολογία η οποία ακολουθήθηκε για τη σύλληψή τους φοβάμαι ότι κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας. Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο θα έπρεπε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου να χρησιμοποιήσει την κατασκευή του διαρκούς εγκλήματος (σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κατά το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα) και να αποφύγει τη διαδικασία άρσης της ασυλίας από τη Βουλή τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία είναι πρόδηλο ότι η Βουλή δε θα αρνούνταν να άρει την ασυλία των συγκεκριμένων προσώπων.

Περισσότερα ακόμη ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν κινήθηκε από ότι φαίνεται αυτοβούλως αν και θα είχε την ευκαιρία να το πράξει από αρκετό καιρό, με δεδομένο ότι η Χρυσή Αυγή και τα εγκληματικά της παρακλάδια έχουν προβεί και σε άλλες δολοφονικές ενέργειες πριν από την τελευταία σε βάρος του Παύλου Φύσσα, μόνο που οι προηγούμενες ήταν σε βάρος αλλοδαπών και περίμενε να λάβει τη σχετική προτροπή μέσω της αποστολής φακέλου από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Και το αποτέλεσμα λοιπόν, έχουμε σύλληψη αρχηγού κόμματος με κυβερνητική πρωτοβουλία. Αυτό είναι κάτι που δημιουργεί σκέψεις για το μέλλον ενόψει μάλιστα και των διαφόρων θεωριών περί συνταγματικών και αντισυνταγματικών τόξων.

Όσοι συνελήφθησαν διατηρούν τη βουλευτική τους έδρα
Οι βουλευτές που συνελήφθησαν διατηρούν τη βουλευτική τους έδρα και βεβαίως αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να ψηφίζουν εφόσον είναι κρατούμενοι.

Από εκεί και πέρα αν καταδικαστούν σε στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων εκτός της κύριας ποινής το αποτέλεσμα θα είναι να εκπέσουν του βουλευτικού αξιώματος, οπότε είτε θα αποδεχτούν τη βουλευτική έδρα οι επόμενοι από αυτούς σε σειρά σταυροδότησης στα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής, είτε διαφορετικά θα διεξαχθούν αναπληρωματικές εκλογές στις οικείες εκλογικές περιφέρειες.

Τι προβλέπεται στην περίπτωση του Παππά που είναι βουλευτής Επικρατείας
Σε αντίθεση με την περίπτωση των βουλευτών που εκλέγονται σε επί μέρους εκλογικές περιφέρειες και που είναι ξεκάθαρο βάση του άρθρου 104 του εκλογικού νόμου ότι ακολουθείται αναπληρωματική εκλογή, στην περίπτωση του βουλευτή Επικρατείας δεν είναι ρητά προσδιορισμένο τι θα γίνει εάν αρνηθούν και όλοι οι αναπληρωματικοί όχι μόνο του ψηφοδελτίου Επικρατείας αλλά και των εκλογικών περιφερειών, διότι σε αυτούς θα πάνε μετά την εξάντληση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Είναι μια ξεχωριστή διάταξη του άρθρου 3 του εκλογικού νόμου.

Κατά τη γνώμη μου μάλλον επικρατέστερο σενάριο είναι να οδηγηθούμε σε αναπληρωματική εκλογή σε όλη την Επικράτεια αλλά είναι ένα ζήτημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί στο παρελθόν, δεν υπάρχει προηγούμενο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα για πρώτη φορά".

Πηγή: Newsit.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα