Βόρεια Ελλάδα και νησιά προτιμούν Τούρκοι και Βούλγαροι ταξιδιώτες. Ποιές περιοχές προτιμούν;

08:30 20/7/2014 - Πηγή: TVNea
Αύξηση του τουριστικού ρεύματος Αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία προς την Ελλάδα την τελευταία πενταετία διαπιστώνει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου της περιοχής Τράκια της Τουρκίας, Μαχμούτ Σαχίν, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η οικονομική κρίση έχει βοηθήσει προς την παραπάνω κατεύθυνση καθώς τα ταξίδια προς την Ελλάδα κοστίζουν πλέον λιγότερο και το τουρκικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο λόγω των κοινών πολιτισμικών στοιχείων των δύο
λαών.

«Ενδιαφέρον υπάρχει ιδιαίτερα για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και για κάθε σημείο της ελληνικής ακτογραμμής» αναφέρει ο ίδιος με αφορμή τη συμμετοχή του στην ενημερωτική συνάντηση που συγκάλεσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό έργο «Τουριστικά μονοπάτια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας»(Tourism Paths of the Black Sea Region - BSB Tour) το οποίο υλοποιεί.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει και από τη Βουλγαρική πλευρά, όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης του Μπουργκάς Ευγκένι Βράμπτσεφ. «Έρχομαι για έκτη φορά στην Ελλάδα και γνωρίζω ότι οι περισσότεροι Βούλγαροι που επισκέπτονται τη χώρα σας προέρχονται από τη δική μας Περιφέρεια» τονίζει και εκφράζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία συνεργασιών που θα προωθήσουν τον τουρισμό.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και την Αρμενία, ωστόσο, όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Γιώργος, «στην κορυφή της αναζήτησης συνεργασιών βρίσκονται οι εταίροι των πολυπληθέστερων και εγγύτερων γειτονικών χωρών, λόγω μεγαλύτερου τουριστικού κοινού (συνεπώς της Βουλγαρίας και της Τουρκίας) όμως κάθε χώρα έχει να επιδείξει και τα δικά της πλεονεκτήματα».

Μιλώντας για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τις περιοχές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον αναφέρεται στα ιστορικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία του τόπου.

Μεταξύ άλλων, «ξεχωρίζει» την πόλη της Θεσσαλονίκης, την πατρίδα του Αριστοτέλη, τις περιοχές που συνδέονται με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Όλυμπο, την Πέλλα, τη Βεργίνα, το Δίον, το Άγιον Όρος, τη Χαλκιδική, την Παναγία Σουμελά, αλλά και κάθε σημείο που σχετίζεται με τον ποντιακό ελληνισμό λόγω της σχέσης του με τη Μαύρη Θάλασσα.

Χαρακτηρίζει, άλλωστε, το ποντιακό στοιχείο ως τον βασικό συνδετικό κρίκο του προγράμματος μέσω του οποίου θα αναζητηθούν τουριστικές διαδρομές στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες εταίρους του προγράμματος.

Επιπλέον μιλά για σύνδεση του τουρισμού με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εγχώριων προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής και γνωστοποιεί ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια θα απευθυνθεί σε ποντιακούς συλλόγους ή ομάδες που εκπροσωπούν το ποντιακό στοιχείο σε μια προσπάθεια προβολής της ποντιακής γαστρονομίας.

«Στο ίδιο μήκος κύματος με το Χαλκιδικιώτικο πρωινό, όπου τα προϊόντα της γης της Χαλκιδικής μεταφέρθηκαν στο τραπέζι των ξενοδοχείων της περιοχής, η εν λόγω προσπάθεια θα διευρυνθεί ώστε η τοπική και η ποντιακή γαστρονομία να τονώσει το ενδιαφέρον για τα τοπικά προϊόντα και να βοηθήσει την πρωτογενή παραγωγή να περάσει προς την κατανάλωση και τον τουρισμό» προσθέτει. newsbeast
Keywords
Τυχαία Θέματα