Barcelona Principles 3.0: Η «βίβλος» της σωστής μέτρησης της Επικοινωνίας

Οι αρχές αυτές δεν είναι στατικές, αλλά εξελίσσονται και αναβαθμίζονται (3.0):

Η αρχή SMART
Οι στόχοι SMART (Specific, Measu­rable, Achievable, Relevant, Time-bound) δεν είναι απλώς μια θεωρία αλλά μια απόλυτη αναγκαιότητα. Είναι αυτοί που θα φέρουν το επικοινωνιακό πλάνο στην κορυφή. Πλέον, δεν αρκεί απλώς ένα γενικό όραμα, αλλά μια σαφής, συγκεκριμένη και μετρήσιμη κατεύθυνση, τα μονοπάτια της οποίας θα αναλύονται και θα αναπροσαρμόζονται εάν χρειάζεται.

Η αρχή του αποτελέσματος και της επίδρασης
Σημασία δεν έχει μόνο

το παραγόμενο έργο ως αποτέλεσμα αλλά και η μακροπρόθεσμη επίδραση αυτού. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες δημοσίων σχέσεων θα πρέπει όχι μόνο να σκεφτούν τα κατάλληλα κανάλια επικοινωνίας, αλλά και να αξιολογήσουν την επίδραση που έχουν οι καμπάνιες τους στο κοινό-στόχο πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την διεξαγωγή τους, προκειμένου να δουν πώς τις αντιλήφθηκε το κοινό.

Η αρχή του εσωτερικού αντίκτυπου των PR δράσεων
Κάθε μέλος της ομάδας επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων πρέπει να είναι ενήμερο για την επίδραση των PR ενεργειών στο κοινό-στόχο. Η μέτρηση των αποτελεσμάτων με οργανωμένο τρόπο είναι μια πρόκληση, όμως με έρευνα, μελέτες και με καλή εσωτερική συνεργασία μπορεί να γίνει εφικτή.

Η αρχή του συνδυασμού
Η μέτρηση και αξιολόγηση της επικοινωνίας απαιτούν τόσο ποιοτικές όσο και ποσοτικές αναλύσεις. Δεν μπορεί να υφίσταται το ένα χωρίς το άλλο. Η ποσότητα μπορεί να δείξει τις τάσεις και τη μεγάλη εικόνα, όμως η ποιότητα εξηγεί την ιστορία πίσω από τους αριθμούς και είναι απαραίτητη για την επεξήγησή τους.

Η αρχή του μη AVE
Το AVE (Advertising Value Equivalency) δεν αποτελεί ακριβή δείκτη μέτρησης της επικοινωνίας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες -κυρίως ποιοτικοί- για τη μέτρηση της απόδοσης και της ευρύτερης σπουδαιότητας των PR ενεργειών στους οποίους πρέπει να δοθεί προσοχή.

Η αρχή της εξίσωσης
Τα social media και όλα τα online κανάλια επικοινωνίας πρέπει να μετρούνται εξίσου με τα offline. Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά ορισμένες εταιρείες δεν λαμβάνουν υπόψη τα πρώτα ως έγκυρους δείκτες μέτρησης. Τα insights, όμως, που μπορούν να αντληθούν από το engagement των πελατών ενός brand, καθώς και από τις online συνομιλίες τους, είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Η αρχή της αξιοπιστίας
Η μέτρηση της επικοινωνίας πρέπει να είναι διαφανής, συνεχής και έγκυρη. Είναι απαραίτητο να μπορεί ένας PR επαγγελματίας να βλέπει προοδευτικά τις αλλαγές στη στάση και τη συμπεριφορά του κοινού.

Ως επίσημο μέλος της AMEC, η εταιρεία Clip News φροντίζει πάντα να είναι ενήμερη για τις εξελίξεις του κλάδου και να εφαρμόζει τις διεθνείς προδιαγραφές στις υπηρεσίες Monitoring & Media Analysis που παρέχει στην ελληνική και κυπριακή αγορά. Γι’ αυτό και έδωσε το «παρών» στο πρόσφατο Global Summit του Οργανισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα