Digital Economy Forum 2023: Η κυριαρχία του ΑΙ και η απεικόνιση του ελληνικού ψηφιακού μέλλοντος

Mε επιτυχία ανάλογη του ενδιαφέ­ροντος που συγκεντρώνει το ζήτημα της ψηφιακής αναβάθμισης της Ελλάδας ολοκληρώθηκε χθες το φετινό Digital Economy Forum που διοργανώθηκε για άλλη μία φορά από τον ΣΕΠΕ (Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας) στο ξενοδοχείο Intercontinental. Με κεντρικό τίτλο «Shaping Greece’s

Digital Future», φιλοξένησε ομιλητές υψηλού κύρους και επιπέδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κορυφαία κυβερνητικά και ευρωπαϊκά θεσμικά στελέχη, εκπροσώπους κλαδικών φορέων και οργανισμών, ειδικούς της παγκόσμιας αγοράς ψηφιακής τεχνολογίας και εκπροσώπους των επιχειρήσεων του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας που παρουσίασαν απόψεις και δεδομένα με επίκεντρο το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας.

Πρώτος επίσημος ομιλητής του συνεδρίου, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε τις εργασίες του forum υπογραμμίζοντας το σύνολο των ψηφιακών αναγκών της χώρας που δεν έχουν ακόμα καλυφθεί. Ακολούθησε η ιδιαίτερα άμεση όσο και εστιασμένη ομιλία της Cecilia Bonefeld-Dahl, Director General του DigitalEurope, η οποία ανέπτυξε τους στόχους μέσω των οποίων η Ευρώπη θα προλάβει τις εξελίξεις της ψηφιακής επανάστασης σε εξέλιξη, τονίζοντας την ανάγκη θέσπισης ενός ενιαίου θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα διέπει από την εκπαίδευση ειδικών και επιστημόνων αλλά και του ευρύτερου πληθυσμού στις τεχνολογίες πληροφορίας, μέχρι την ίδια τη λειτουργία επιχειρήσεων και οργανισμών και ιδιαίτερα σε όρους χρήσης δεδομένων, αλλά και εφαρμογών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη. Ώστε όπως είπε χαρακτηριστικά «να εκπαιδεύουμε και να προσλαμβάνουμε περισσότερους προγραμματιστές και όχι δικηγόρους».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση από τον Νίκο Χριστοδούλου, Partner, Consulting Leader της Deloitte Greece της μελέτης που ολοκλήρωσε σε συνεργασία με τον ΣΕΠΕ, για το Generative AI και την χαρτογράφηση των μέχρι στιγμής δυνατοτήτων του και της επίδρασης του στην ελληνική οικονομία, η οποία μάλιστα ξεκίνησε με την Μόνα Λίσα να αναλύει το θέμα από οθόνης σε ένα βίντεο -προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Χαρακτηριστικό της χρονικής συγκυρίας είναι ότι για παράδειγμα το 80% περίπου των ελληνικών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι το ΑΙ θα βελτιώσει σημαντικά την αποδοτικότητα και τον ρυθμό ανάπτυξής τους αλλά το 92% αναγνώρισε ότι δεν έχει ακόμα κάνει κάτι προς την υιοθέτησή του, ενώ ένα μόλις 15% βρίσκεται σε φάση πειραματισμού με αυτό.

H κυριαρχία του ΑΙ
Η κυριαρχία του ΑΙ και η επίδρασή του ήταν εμφανής σε όλες σχεδόν τις ομιλίες, με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ρώτησε τον ΑΙ ψηφιακό βοηθό -τον οποίο περιμένει να σπάσει το φράγμα των πρώτων 100.000 ερωτήσεων του κοινού στη διάρκεια του συνεδρίου- τι θα έπρεπε να αφορά η ομιλία του στο συνέδριο. Η απάντηση της εφαρμογής ήταν βέβαια ότι το καλύτερο θέμα θα ήταν… ο ΑΙ ψηφιακός βοηθός του ελληνικού κράτους. Και όπως είπε δεν είχε και άδικο αφού όπως επισήμανε «δεν υπάρχει πεδίο στην ελληνική δημόσια διοίκηση που δεν θα χρειαστεί στήριξη, βοήθεια και επιτάχυνση από τεχνητή νοημοσύνη». Ενώ συμπλήρωσε ότι λύσεις ΑΙ δοκιμάζονται ήδη από την ανίχνευση και πρόβλεψη πυρκαγιών μέχρι την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, ειδικά για την οποία προανήγγελλε ότι θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις με ΑΙ εργαλεία. «Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο που μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά, η Ελλάδα είναι εξαιρετικό θερμοκήπιο νέων ιδεών και έχετε δει και εσείς την έρευνα που δείχνει ότι το 11% των προγραμματιστών στην ανάπτυξη του ΑΙ παγκοσμίως έχουν περάσει από ελληνικά πανεπιστήμια» είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι η ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους τρέχει πιο γρήγορα από τους servers και τα data centers που έχει διαθέσιμα.

Πέρα από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις προοπτικές και προκλήσεις για την Ελλάδα που εξετάστηκαν και στα δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα πάνελ που ακολούθησαν, το συνέδριο ανέπτυξε άλλες πέντε θεματικές ενότητες που αφορούσαν:

Τον Πράσινο Μετασχηματισμό και τη Βιωσιμότητα, που δημιουργούν νέα δεδομένα για τις επιχειρήσεις.Τις Υποδομές με τα FTTH και τα Data Centers, που αλλάζουν το τοπίο στην ελληνική αγορά.Την επόμενη μέρα των ψηφιακών έργων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Τις ψηφιακές δεξιότητες αλλά και την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.Τη σημασία της κυβερνοασφάλειας για την προστασία των δεδομένων και των υποδομών.
Keywords
Τυχαία Θέματα