ECDM Expo SE Europe: Ανέδειξε τις τάσεις σε e-commerce και digital marketing

Σημείο συνάντησης για τον κόσμο του e-commerce και του ψηφιακού marketing αποτέλεσε η ECDM Expo SE Europe 2024, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 24-26 Μαΐου, στο Ζάππειο Μέγαρο. Στο πλαίσιό της, αναπτύχθηκε μία συζήτηση για τις τάσεις που θα διαμορφώσουν τον χώρο στο άμεσο μέλλον.

Όχι ένα ακόμα buzzword, αλλά καθημερινότητα των marketers
To e-commerce και το ψηφιακό marketing μπήκαν στο… μικροσκόπιο των δύο διήμερων συνεδρίων (24 και 25/5). Η τεχνητή νοημοσύνη είχε την τιμητική της, κατά

τη διάρκεια του συνεδρίου για το ψηφιακό marketing, καθώς έχει ξεπεράσει το επίπεδο του buzzword, και έχει μπει στην καθημερινότητα των digital marketers. Οι ομιλητές υπογράμμισαν τη συμβολή και τα οφέλη του AI στην αναβάθμιση του CX και στο media planning & buying, μέσω του data-driven optimization, της βελτιωμένης αποδοτικότητας του automation και της μείωσης κόστους. Κάλεσαν τις εταιρείες να επενδύουν στην κατάρτιση των ανθρώπων τους, στη συνεργασία με AI experts και στην επιλογή των κατάλληλων AI εργαλείων.

Data, data, data και… ενθουσιασμός
Άλλες τάσεις που χρειάζεται να λάβουν υπόψη οι digital marketers στη στρατηγική τους αφορούν τα δεδομένα. Η Μαίριλη Μητροπούλου, Senior Marketing Leader, Google, παρότρυνε τις επιχειρήσεις να συλλέγουν όσα περισσότερα δεδομένα μπορούν. Τόνισε ότι η συναίνεση θα γίνεται όλο δυσκολότερη και πρότεινε το testing, ώστε να αποκαλυφθεί η αποδοτικότερη προσέγγιση. Σε πάνελ της δεύτερης ημέρας, επισημάνθηκε η σημασία της κυβερνοασφάλειας από τον Αλέξανδρο Σακελλαρίου, Koolmetrix, με τον Φάνη Βαχάρη, Omnicliq, να συμπληρώνει την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών. Ο Rares Banescu, CEO, TheMarketer, εστίασε στην αξία του video content και ο Μάνος Νικολόπουλος, ΟΠΑΠ, στη σημασία της δυνατότητας των brands να προκαλούν ενθουσιασμό στους πελάτες.

Άνοδος του last mile και των ESG επενδύσεων
Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου για το e-commerce, παρουσιάστηκαν case studies και success stories, ενώ αναλύθηκαν και θέματα που αφορούν στο διασυνοριακό εμπόριο, στις ηλεκτρονικές πληρωμές, στις ταχυμεταφορές και στα logistics. Στην ανάπτυξη των Β2Β επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών, τις προκλήσεις της φορολογικής νομοθεσίας, τις υπηρεσίες micrologistics και τα οφέλη τους, τις account-to-account πληρωμές, την αξία των loyalty προγραμμάτων, τις νομικές προκλήσεις του AI generated content και την αυτοματοποίηση της αποθήκης για την έγκαιρη και έγκυρη παράδοση εστίασε, μεταξύ άλλων, το συνέδριο e-Commerce, τη δεύτερη ημέρα του.

Ανάγκη για εξωστρέφεια
Το απόγευμα του Σαββάτου, 25 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε το keynote dinner, η δεξίωση των επίσημων εγκαινίων της διοργάνωσης. Χαιρετισμό απηύθυναν οι Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ και Alex Tsai, Head of Strategic Partnerships & Growth, Americas της Alibaba.com. Ενδεικτικά, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανέφερε ότι το μεγάλο στοίχημα του ελληνικού κλάδου ηλεκτρονικού εμπορίου είναι η εξωστρέφεια.

Μια ακόμα παράλληλη εκδήλωση που συνόδευσε την ECDM Expo ήταν τα Digital Agencies Awards, την Κυριακή το απόγευμα. Η εκδήλωση βράβευσε ελληνικά digital agencies, στις κατηγορίες creative, production, performance, social media και martech. Agency of the Year αναδείχθηκε η ATCOM. Ακολούθησε το Digital Agencies Roundtable, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών και ιδιοκτητών από εταιρείες του χώρου. Αναλυτική κάλυψη σε επόμενο τεύχος του Marketing Week.

Keywords
Τυχαία Θέματα