The «era of less»

Συνηθίζουμε να λέμε (εδώ και αρκετά χρόνια πια) ότι διανύουμε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις για τους απανταχού marketers. Ε λοιπόν ακούστε αυτό: το 72% των non-marketers δηλώνει ότι το marketing δεν διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της επιχείρησής τους τα επόμενα χρόνια, καθώς ο κλάδος εισέρχεται στην «era of less» παρά τη ραγδαία αύξηση στη διαφημιστική δαπάνη. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: οι marketers καλούνται να κάνουν ακόμα περισσότερα, με ακόμα λιγότερα.

Το παραπάνω προκύπτει από την Marketing and Narrative Impact Survey

της Gartner, η οποία βασίστηκε σε απαντήσεις επικεφαλής και υπαλλήλων εταιρειών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδά. Από το δείγμα της έρευνας μόλις το 20% εργάζεται στο marketing.
Το παράδοξο είναι ότι η παγκόσμια διαφημιστική δαπάνη αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 1 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία της, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα του WARC.

Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ποσοστό των συνολικών εσόδων που αντιπροσωπεύει το marketing: μόλις 7,7% το 2024, μειωμένο κατά 15% σε ετήσια βάση. Και από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος κατευθύνεται σε paid media και λιγότερο στη στρατηγική και δημιουργική εργασία που αποφασίζει τι θα «τρέξει» σε αυτά τα media. Παράλληλα, η αντίληψη του marketing ως κοστοβόρου τμήματος εντείνεται. Το ποσοστό των CMOs που δήλωναν ότι το τμήμα τους γίνεται αντιληπτό ως τέτοιο ήταν 39% το 2023 και το 2024 αυξήθηκε στο 47%. Και όσο ενισχύεται αυτή η αντίληψη, τόσο πιο «δύσκολα» θα γίνονται τα πράγματα για τους marketers.

Πώς να εργαστείς σωστά, αποδοτικά και αποτελεσματικά, όταν σου ζητούν περισσότερα, παρέχοντάς σου λιγότερα resources; Ναι, η προσαρμοστικότητα, η ευρηματικότητα και η ευελιξία θεωρούνται ως σημαντικά προσόντα για τους marketers, αλλά κάπου δεν θα έπρεπε να υπάρχει κι ένα… όριο;

Keywords
Τυχαία Θέματα