Αύξηση τηλεθέασης, αλλά όχι και…διαφημιστικής δαπάνης
Με σημαντική υποχώρηση της τάξεως του 30% συνεχίζεται η πορεία της διαφημιστικής δαπάνης στα media και ειδικότερα στην ελεύθερη τηλεόραση που βιώνει το ιστορικό παράδοξο: να συγκεντρώνει την υψηλότερη τηλεθέαση της δεκαετίας, αν όχι από ιδρύσεως της, αυξάνοντας διαρκώς το κοινό της, χωρίς ωστόσο να εξαργυρώνει το ιστορικό της ρεκόρ σε διαφημιστικά έσοδα. Αντιθέτως, «μπαίνει μέσα».
Η πανδημία και οι έκτακτες συνθήκες που προκαλεί με την αναστολή δραστηριότητας των περισσότερων τομέων του εμπορίου μειώνουν δραστικά τον αριθμό των εταιρειών
Σύμφωνα με στελέχη της διαφημιστικής αγοράς, τις τελευταίες εβδομάδες το CPR έχει συρρικνωθεί από 3,5-4 σε 2-2,5 ευρώ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους διαφημιζόμενους να αγοράζουν διαφήμιση πολύ φθηνότερα. Παράλληλα, αυξάνονται ραγδαία όλοι οι δείκτες τηλεθέασης και το ποσοστό των ανοικτών δεκτών, με την κάλυψη του μέσου να ξεπερνά πλέον το 81%, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 8.400.000 να ανοίγουν τον τηλεοπτικό δέκτη έστω για ένα λεπτό.
Η τηλεθέαση αγγίζει πλέον ποσοστό 30% επί του πληθυσμού, όπερ σημαίνει ότι σχεδόν 3 εκατομμύρια παρακολουθούν τηλεόραση κατά μέσο όρο το κάθε λεπτό, ενώ ο ημερήσιος χρόνος τηλεθέασης εκτοξεύεται στις 8,5 ώρες για το σύνολο του κοινού, ξεπερνά τις 7,5 ώρες για το κοινό 18-54 και στο γυναικείο κοινό αγγίζει σχεδόν τις δέκα ώρες την ημέρα!
Η αλματώδης αύξηση της τηλεθέασης δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τους διαφημιζόμενους που στόχο έχουν το μήνυμά τους να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερο κοινό, και να πετύχουν υψηλό GRP (gross rating point). Όπως αναφέρουν στελέχη από media agencies «αν σε μια συντηρητική καμπάνια θέλεις για παράδειγμα 150 GRP την εβδομάδα, τώρα πιάνεις εύκολα 500 GRP, λόγω της ραγδαίας αύξησης της τηλεθέασης. Γι’ αυτό δεν έχουμε δει κανέναν να επενδύει περισσότερα χρήματα. Αντιθέτως, μικρότερος αριθμός πελατών μπορεί να πάρει τα ίδια GRP με λιγότερα χρήματα».
Με άλλα λόγια, οι πελάτες είναι πολύ λιγότεροι, η διαφήμιση πολύ φθηνότερη και το κοινό πολλαπλάσιο. Πως γεμίζουν τα διαφημιστικά διαλείμματα; Ουδείς από τους εναπομείναντες διαφημιζόμενους δεν έχει προχωρήσει σε αυξηση του ad spending. Με τα ίδια χρήματα που είχαν ήδη υπολογίσει, «αγοράζουν» περισσότερο χρόνο.
ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ
Την… απόλυτη καταστροφή αποτρέπουν για την ώρα τρεις κλάδοι του επιχειρείν, που συνεχίζουν να σημειώνουν υψηλό τζίρο.
Το μεγαλύτερο όγκο διαφήμισης «σηκώνουν» τα σούπερ μάρκετ, τα φάρμακα και οι στοιχηματικές για την προώθηση του live casino –δεδομένου ότι άλλες στοιχηματικές επιλογές έχουν σταματήσει λόγω αναστολής όλων των πρωταθλημάτων ανά τον κόσμο-.
Για το αμέσως προσεχές διάστημα ενόψει και του Πάσχα -το οποίο θα είναι πολύ διαφορετικό λόγω συνέχισης των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης και με κλειστά ακόμα τα εμπορικά καταστήματα, δημιουργώντας ωστόσο συνθήκες κατανάλωσης-, αναμένεται μια κινητικότητα από εποχικά προϊόντα, όπως τρόφιμα, μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων και παιχνιδιών που λειτουργούν πλέον αποκλειστικά με e-shops.
Σε άνοδο φέρονται να βρίσκονται και κοινωνικές καμπάνιες μεγάλων διαφημιζόμενων που επιθυμούν να επικοινωνήσουν όχι ευθέως το προϊόν τους αλλά την κοινωνική τους υπευθυνότητα μέσω διαφόρων δράσεων, δωρεών κλπ.
ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Η μάχη, ωστόσο, ακόμα δεν έχει κριθεί. Ο φόβος που διαβλέπουν στελέχη της αγοράς είναι να υπάρξει σημαντική πτώση της κατανάλωσης στα τέλη Απριλίου, λόγω της κόπωσης που θα επιφέρει ο παρατεταμένος «εγκλεισμός» αλλά και η γενικευμένη ανασφάλεια για το οικονομικό μέλλον. Αν υπάρξει παράταση της υγειονομικής και συνακόλουθης οικονομικής κρίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μοιραία διαμορφώνεται στα νοικοκυριά ψυχολογία περιορισμού των εξόδων στα απολύτως απαραίτητα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Επιτροπή Τσιόδρα: Σχολεία τέλος για φέτος
- Eurogroup: Τα δύο «στρατόπεδα», το δύσκολο βράδυ και η δραματική προειδοποίηση της ΕΚΤ
- Από τη Ρωσία με αγάπη: Γιατί η Μόσχα βοηθάει τις χώρες της Δύσης στη μάχη κατά του Covid-19;
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές σε συνδεδεμένες ενισχύσεις τη Μ. Εβδομάδα
- Εικόνα καταστροφής για κλάδους e-shop
- Καθηγητής Πνευμονολογίας: Έως τρεις μήνες θα διαρκέσει η επιδημία στην Ελλάδα
- Πώς θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές
- Ο δισεκατομμυριούχος «βασιλιάς των Βίκινγκ» πλήττεται πανταχόθεν… εκτός από τη θάλασσα
- Γ. Πιτσιλής: Μέχρι 15 Απριλίου η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ - Στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις
- TUI: Έλάβε δάνειο-γέφυρα από το γερμανικό δημόσιο, ύψους 1,8 δισ. ευρώ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Marketing Week
- Τελευταία Νέα Marketing Week
- Αύξηση τηλεθέασης, αλλά όχι και…διαφημιστικής δαπάνης
- Γρηγόρης Αντωνιάδης, Πρόεδρος ΣΔΕ: «Με δύναμη, υπευθυνότητα και αισιοδοξία θα τα καταφέρουμε»
- Εντομοκτόνα/Εντομοαπωθητικά προϊόντα: Καινοτομία, επικοινωνία και διαρκής ανανέωση «οπλοστασίου»
- Κανονικότητα στην εποχή της ανατροπής
- Viber: Τετραπλασιάστηκε ο όγκος κλήσεων εν μέσω πανδημίας
- Η N26 παρουσιάζει ψηφιακή έκδοση καρτών instant banking
- Διπλασιασμός των Ελλήνων online καταναλωτών λόγω κορωναιού
- Η LG λανσάρει εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιβράβευσης για επαγγελματίες
- Beat και στο τηλέφωνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- Το Your Directors Club μιλάει για «Sailing through the Storm»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τι πρέπει να ξέρετε για την αποστολή και παράδοση αντικειμένων
- Οι 15 οινικές προτάσεις της Grape Escape για να “απολαύσουμε” την καραντίνα
- Σταθερή η κατάσταση του Μπόρις Τζόνσον μετά τη δεύτερη νύχτα του στην εντατική
- Η λιτότητα εκδικείται τα συστήματα υγείας
- Πώς θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές
- Δωρεάν εισιτήρια παραστάσεων για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ
- Τραμπ: Θα διανεμηθούν εκατόν δέκα χιλιάδες αναπνευστήρες
- Λυρική Σκηνή: Δωρεάν εισιτήρια για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ
- ΣΔΟΕ: Κατάσχεση αντισηπτικών-μαϊμού
- Πρίγκιπας Χάρι – Μέγκαν Μαρκλ: Με ελληνικές ρίζες η ονομασία του νέου φιλανθρωπικού τους ιδρύματος