Η σημασία του #ad στο υπεύθυνο influencer marketing

Η ανάγκη ξεκάθαρης και σαφούς σήμανσης των εμπορικών συνεργασιών αλλά και των σημαντικά επεξεργασμένων εικόνων στο influencer marketing ήταν ένα από τα βασικά θέματα που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Influencing Responsibly» του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 4 Ιουλίου. Ανοίγοντας την εκδήλωση η Ελένη Δοντά, Γενική Διευθύντρια, ΣΕΕ, μίλησε για την αλματώδη ανάπτυξη του influencer marketing, ενώ τόνισε ότι η αγορά παρουσιάζει στοιχεία ανωριμότητας σε επίπεδο οργάνωσης και ρύθμισης.

Η ίδια υπογράμμισε τη σημασία της αυτορρύθμισης του χώρου,

προτού επιβληθούν όρια από εξωγενείς παράγοντες. Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του ΣΔΕ, Γρηγόρης Αντωνιάδης επεσήμανε ότι το κίνητρο των brands όσον αφορά την υπευθυνότητα στο influencer marketing χρειάζεται να είναι το «better marketing», ενώ ο Μανόλης Παπαπολύζος, Πρόεδρος της ΕΔΕΕ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία σε μια κοινά αποδεκτή και σαφή ορολογία, που να περιγράφει με ακρίβεια και ειλικρίνεια την εμπορική σχέση influencer-brand, αλλά και την ανάγκη εκπαίδευσης των καταναλωτών και των influencers σε αυτή την ορολογία.

Το όρια στο influencer marketing, σύμφωνα με τη Δέσποινα Σταθοπούλου, Gant Commercial & Marketing Director, Notos Com, θα συμβάλλουν στην προστασία της ψυχικής υγείας του κοινού αλλά και στην κατάρριψη των μη ρεαλιστικών προτύπων. Κλείνοντας κάλεσε τα brands να εμπιστευτούν τα agencies τους στην επιλογή των σωστών influencers, δίνοντας «πάσα» στον Κώστα Χαμαλίδη, CEO & Founder, Digital Minds, ο οποίος ανέφερε ότι μία σύμβαση που θα καταγράφει το πλαίσιο της συνεργασίας είναι το πρώτο βήμα για μια υγιή σχέση μεταξύ των δύο μερών.

Πιο θετικό το κοινό στις ειλικρινείς επικοινωνίες
Παίρνοντας πάλι τον λόγο η Ελένη Δοντά ανέφερε ότι όλες η διαφημίσεις πρέπει να συμμορφώνονται με τον Ελληνικό Κώδικα Διαφήμισης-Επικοινωνίας, ενώ ειδικότερα στο influencer marketing, όπως προκύπτει από το αντίστοιχο Παράρτημα, πρέπει να γνωστοποιείται η ύπαρξη συνεργασίας αλλά και σημαντικά επεξεργασμένων εικόνων. Όταν είναι ξεκάθαρος ο εμπορικός σκοπός μιας επικοινωνίας, οι χρήστες δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον influencer και έχουν μεγαλύτερο engage με το brand, ανέφερε, καταλήγοντας στο ότι είναι απαραίτητη η σήμανση #ad και #retouchedimages. Την παραπάνω θέση ενίσχυσε ο Πάνος Μπόλλας, Sector Lead, Greece, Cyprus, Bulgaria & Malta, Google, ο οποίος ανέφερε ότι τα videos στο YouTube που παρουσιάζονται ξεκάθαρα ως διαφήμιση λαμβάνουν λιγότερα αρνητικά σχόλια, σε σχέση με τις συγκαλυμμένες προσπάθειες.

Κλείνοντας την εκδήλωση η Χριστίνα Χοχλακίδου, Πρόεδρος, ΣΕΕ, επανέλαβε ότι η αυτορρύθμιση του χώρου θα οδηγήσει στην αποφυγή της επιβολής νόμων και ρυθμίσεων. Πριν από μερικούς μήνες όταν ξεκίνησε η προσπάθεια για το #ad, χρειάστηκε χρόνος για να πειστούν οι influencers και τα agencies, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η σήμανση μόνο δεν είναι αρκετή, καθώς χρειάζονται κι άλλα βήματα, με την ίδια να προτείνει τη Γαλλία και τις πρακτικές που μοιράστηκε με το κοινό ο Mohamed Mansouri, Deputy Director, Autorité de Régulation Professionnelle de la Publicité (ARPP), ως ένα καλό παράδειγμα. Τέλος, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η υποστήριξη από τις πλατφόρμες.

Keywords
Τυχαία Θέματα