ΗμερΙδα ΕΔΙΠΤ: Πώς διαμορφώνεται η δυναμική των περιοδικών σήμερα;

«Η δυναμική των περιοδικών σήμερα» αναλύθηκε στην ημερίδα, με τον ομώνυμο τίτλο, που διοργάνωσε την Τετάρτη, 10 Μαΐου η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ). Εκδότες εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων έδωσαν το «παρών» στην ημερίδα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΔΙΠΤ στο κέντρο της Αθήνας, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και αναπτύχθηκε σε τρεις θεματικές: Περιοδικός

Τύπος & πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, Η αξία του Κλαδικού Τύπου στην εξειδικευμένη ενημέρωση, οι νέες προκλήσεις για τα περιοδικά.

Την ημερίδα άνοιξαν ο Κωνσταντίνος Σπύρου, Γεν. Γραμματέας της ΕΔΙΠΤ και η Πρόεδρος της Ένωσης, Πέννυ Καλύβα. Ξεκινώντας, ο Κων. Σπύρου αναφέρθηκε στη δυναμική της ΕΔΙΠΤ, στην οποία εντάσσονται 200 περίπου έντυπα, με κυκλοφορία σε όλη τη χώρα. Παίρνοντας τον λόγο, η Πέννυ Καλύβα επεσήμανε τη σημασία της πρόσφατης αναγνώρισης των περιοδικών και επίσημα ως Έντυπου Τύπου με την υπαγωγή τους στο Μητρώο Έντυπου Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυναν στους παρευρισκόμενους ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος και ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Σκιαδάς, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αθηναίων.

Στόχος η διαφάνεια
Το πάνελ της πρώτης ενότητας «Περιοδικός Τύπος και πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις», το οποίο συντόνισε ο Μιχάλης Σαββάκης, πρώην Πρόεδρος της ΕΔΠΙΤ, άνοιξε ο Γεν. Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, ο οποίος εστίασε στον νόμο για τα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου, εξηγώντας ότι ως στόχος τίθεται η πλήρης καταγραφή και η διαφάνεια, ενώ δίνεται η δυνατότητα για συμμετοχή σε προγράμματα ενίσχυσης. Ακολούθως, ο Executive Director της European Magazine Media Association (EMMA), Ηλίας Κοντέας, έδωσε στους παρευρισκόμενους μια εικόνα για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ίδιος ανέλυσε τις επιπτώσεις για τα περιοδικά σε 4 διαστάσεις: Δικαίωμα στην ελευθερία του Τύπου, Δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, Δικαίωμα άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας και Δικαίωμα αμοιβής. Κλείνοντας την πρώτη ενότητα, ο Διευθυντής του Οργανισμού Συλλογής και Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ), Γεωργανδρέας Ζάννος, αναφέρθηκε στην κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των εκδοτών, η οποία ήρθε να επιλύσει το value gap λόγω της εκμετάλλευσης από τις μεγάλες πλατφόρμες, η οποία θέτει ζήτημα βιωσιμότητας για τα Μέσα. Κλείνοντας, επεσήμανε ότι προσοχή χρειάζεται να δοθεί στις εξελίξεις σχετικά με το AI, ώστε να μην δημιουργηθεί ένα ακόμα χάσμα αξίας.

Τον συντονισμό της δεύτερης ενότητας ανέλαβε ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΙΠΤ, Ευάγγελος Παπαλιός, ο οποίος επικαλούμενος στοιχεία της Focus Bari ανέφερε ότι το 52% των αναγνωστών αναζητά στα περιοδικά την απόδραση.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, περιέγραψε το πώς στα αρχεία των επαγγελματικών και κλαδικών περιοδικών γράφεται η ιστορία κάθε αγοράς. Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδος, Αντώνης Ποταμίτης, ανάφερε ότι θα πρέπει να αποενοχοποιηθεί το χαρτί και ότι ο κλαδικός Τύπος θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όσον αφορά στη διανομή, ώστε να μην χάνουν τεύχη οι αναγνώστες. Ο Επικεφαλής του ECI – European Communication Institute και Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ.Μπότση, Μάριος Νόττας, εστίασε στην προσαρμογή του έντυπου Τύπου στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον.

Οι νέες προκλήσεις
«Οι νέες προκλήσεις για τα περιοδικά» αναλύθηκαν στην τρίτη ενότητα, κατά τη διάρκεια της οποία η Ιδρύτρια Focus Bari, Ξένια Κούρτογλου, παρουσίασε τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό της ΕΔΙΠΤ. Ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τεχνοηθικής και Βιοηθικής, Κύριος Ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Χαράλαμπος Τσέκερης, εξήγησε πώς τα περιοδικά μπορούν να λειτουργήσουν ως «ανάχωμα» στο φαινόμενο της παραπληροφόρησης αλλά και του news avoidance, που απομακρύνει το κοινό από το ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dentsu Greece & Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος, Πέτρος Καραχάλιος, πρότεινε στους εκδότες να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν το Μέσο. Όπως ανέφερε, ένας δρόμος που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν είναι η δημιουργία περιεχομένου για «φυλές», το οποίο θα μπορεί να τους «ακουμπήσει» γρήγορα. Επίσης, καλό θα ήταν να φύγουν από τη μαζικότητα και να επικεντρωθούν στην εξειδίκευση και να «σκέφτονται με στιγμές» και να αφήνουν χρόνο για την απόλαυση αναγνωστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα