Όμιλος Quest: H τεχνολογία και η καινοτομία στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών

Παναγιώτης Αποστολόπουλος, Co-founder & COO PROBOTEK, Νίκος Γιαννακάκος, Head of Innovation & Solution Delivery, Uni Systems, Σπύρος Παντελής, Αντιπρόεδρος Ταχυδρομείων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) – National Regulatory Authority, Απόστολος Γεωργαντζής, CEO Ομίλου Quest,
Γιάννης Λουμάκης, Πρόεδρος ΔΣ & CEO Uni Systems.p.post-excerpt {display:none;}

Πιλοτική πτήση drone για τη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού από την Κω στην Ψέριμο και επιχειρήσεις drone στη Θεσσαλία.

Η πρώτη επιτυχημένη πιλοτική πτήση στην Ελλάδα μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) για μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού από την Κω προς την ακριτική Ψέριμο, τον Σεπτέμβριο του 2023, ήταν μια αισιόδοξη εξέλιξη για όλες τις δυσπρόσιτες κοινότητες της χώρας μας. Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε από τις εταιρείες του Ομίλου Quest, ACS και Uni Systems, μαζί με το Pleiades IoT Innovation Cluster και την PROBOTEK, με την τελευταία να έχει την ευθύνη της εκτέλεσης της πτήσης.

Η ενέργεια αποτέλεσε την πρώτη αδειοδοτημένη πτήση BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) για μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού σε ακριτικό νησί με περιορισμένες βασικές υποδομές υγείας, μετά από έγκριση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Το ελβετικής κατασκευής UAV (Rigitech/ EIGER model) τύπου VTOL (Vertical Take-off & Landing), το οποίο επιλέχθηκε ειδικά για την ικανότητά του να απογειώνεται και να προσγειώνεται σε περιορισμένο χώρο, πραγματοποίησε πτήση 12 χιλιομέτρων σε 8 λεπτά, ενώ επιβλεπόταν εξ αποστάσεως καθ΄ όλη τη διάρκεια της πτήσης μέσα από επίγειους σταθμούς ελέγχου (ground control stations), επανδρωμένους με δύο πιλότους (έναν στην Κω κι έναν στην Ψέριμο). «Στόχος της πτήσης ήταν να επιχειρήσει στον εναέριο χώρο U-space και να σηματοδοτήσει τις αυτόνομες πτήσεις μεγάλης εμβέλειας πέραν οπτικής επαφής για την παροχή υπηρεσιών που έχουν άμεση επίδραση στην καθημερινότητά μας, όπως είναι η αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού σε απομακρυσμένες περιοχές», ανέφερε ο Αντώνης Κασσάνο, Business Development & Innovation Director της Uni Systems και επικεφαλής του Κέντρου Καινοτομίας του Ομίλου Quest, iQnovus. «Το εγχείρημα αποτελεί το πρώτο βήμα για την ασφαλή και αποτελεσματική ενσωμάτωση αυτόνομων πτήσεων BVLOS, τόσο στο αστικό περιβάλλον, όσο και στην ύπαιθρο, αναδεικνύοντας τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων και την ενίσχυση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνικά οφέλη, μέσω της καινοτομίας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το έργο υποστηρίχθηκε από την Drops Smart Hubs, η οποία επιμελήθηκε το Operations Manual και δημιούργησε ένα διαλειτουργικό και ασφαλές περιβάλλον για την απογείωση και την προσγείωση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους στα δύο νησιά. «Για την πραγματοποίηση της πτήσης κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις, όπως μία πολυσύνθετη διαδικασία για την έκδοση άδειας πιλοτικής πτήσης BVLOS, να έρθουμε σε επαφή με πολλούς τοπικούς φορείς, όπως το Ναυτικό, τον Στρατό, κτλ., την περιορισμένη πρόσβαση στο πεδίο προσγείωσης – απογείωσης, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την προσαρμογή αυτών του αρχικού πλάνου πτήσης, και τέλος, τον περιορισμό της πρόσβασης για λόγους ασφαλείας στον εναέριο χώρο. Όλες οι παραπάνω προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία καθιστούν το επίτευγμα της ομάδας έργου ακόμα πιο σημαντικό», όπως εξηγεί ο Αντώνης Κασσάνο, και προσθέτει ότι η επιτυχία του εγχειρήματος, δηλαδή η γρήγορη και ασφαλής παράδοση ιατροφαρμακευτικού υλικού στην Ψέριμο, δημιούργησε στους κατοίκους του νησιού μια αίσθηση ασφάλειας, υποστήριξης και αλληλεγγύης.

Ο Αντώνης Κασσάνο, Business Development & Innovation Director Uni Systems και επικεφαλής του Κέντρου Καινοτομίας του Ομίλου Quest iQnovus, παρέλαβε το Χρυσό βραβείο για τον Όμιλο Quest στα Hellenic Responsible Business Awards 2024, στην κατηγορία «Επίδραση στις τοπικές κοινωνίες»

Εκτός από την αξία για την κοινωνία, καθώς ικανοποιεί βασικές ανάγκες των ακριτών της ελληνικής επικράτειας, το εγχείρημα προσφέρει και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Η χρήση drone αντί παραδοσιακών μεταφορικών μέσων εξαλείφει τις εκπομπές άνθρακα, καθιστώντας την αποστολή φιλική προς το περιβάλλον. Η συγκεκριμένη ενέργεια ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την Στρατηγική ESG του Ομίλου Quest, επιτυγχάνοντας την ενίσχυση της βιωσιμότητας μέσα από κοινωνικά υπεύθυνες δράσεις.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής, και σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Όμιλος Quest σε συνεργασία με την PROBOTEK, μέλος του οικοσυστήματος Pleiades IoT Innovation Cluster, συνέδραμε τον κρατικό μηχανισμό με τα ειδικά drones και την τεχνογνωσία του για την αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής στη Θεσσαλία. Τα drones επιχειρούσαν για περισσότερο από μία εβδομάδα σε πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας, πραγματοποιώντας πάνω από 12 αποστολές φαρμάκων και τροφίμων στις κοινότητες Οξυάς, Δρακότρυπας, Παλαιοχωρίου, καθώς και στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Καρδίτσας.

Σε συνεργασία με τα κλιμάκια των μηχανικών του Δήμου, η αποστολή προχώρησε σε χαρτογράφηση των πληγεισών περιοχών μέσω 22 αποστολών καταγραφής ζημιών στα γειτονικά χωριά και σε βασικές υποδομές του Δήμου Καρδίτσας, παρέχοντας 5.000+ φωτογραφίες, καθώς υπήρχαν περιοχές που δεν ήταν προσβάσιμες από τα κλιμάκια.

Το καλοκαίρι του 2024, οι δύο ενέργειες βραβεύτηκαν στα Hellenic Responsible Business Awards για τη συμβολή τους ως πρότυπο κοινωνικής υπευθυνότητας και τεχνολογικής καινοτομίας, και ως μια σύγχρονη λύση για την ουσιαστική στήριξη του κοινωνικού συνόλου. Συγκεκριμένα, οι δράσεις απέσπασαν το Gold Award στην κατηγορία «Επίδραση στις Τοπικές Κοινωνίες», και το Bronze Award στην κατηγορία «Ανταπόκριση σε έκτακτη ανάγκη».

Με το βλέμμα στραμμένο προς τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του, ο Όμιλος Quest δεσμεύεται να αξιοποιεί την τεχνολογία με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, συνεχίζοντας να προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δημιουργώντας έναν κόσμο όπου η τεχνολογία υποστηρίζει την κοινωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όμιλος Quest,omilos Quest