Πώς η απουσία κατάρτισης των στελεχών πάνω στη σημασία των κριτηρίων ΕSG θα επηρεάσει σημαντικά μεγάλες και ΜμΕ

Στη νέα πραγματικότητα, μια επιχείρηση για να θεωρηθεί επιτυχημένη δεν αρκεί να έχει καλά οικονομικά αποτελέσματα. Οφείλει να μπορεί να αποδείξει έμπρακτα την ικανότητά της να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στις συνεχείς αλλαγές και τις απαιτήσεις που επιβάλουν, τόσο η εθνική νομοθεσία, όσο και οι παγκόσμιες δεσμεύσεις για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.

Η πίεση προς τις εταιρείες να ενσωματώσουν πρακτικές ESG κάθε χρόνο βαίνει αυξανόμενη, με τη διαρκώς μεταβαλλόμενη νομοθεσία, τις αξιολογήσεις και τα νέα

πρότυπα να ανεβάζουν συνεχώς τον πήχη δυσκολίας. Και τώρα που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λαμβάνουν υπόψη τις πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης για δάνεια και εγκρίσεις επενδυτικών πλάνων, τα κριτήρια ESG και η ενσωμάτωσή τους στην εταιρική στρατηγική, συνδέονται πια άρρηκτα με την οικονομική ευρωστία των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα τεράστιο κενό γνώσης και κατάρτισης, τόσο από τα ίδια τα στελέχη όσο και από τα διοικητικά συμβούλια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσαρμοστούν ή να κατανοήσουν τις τρέχουσες αυστηρές απαιτήσεις. Το φαινόμενο αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα σε έρευνα που πραγματοποίησε η Microsoft σε μεγάλες εταιρείες, όπου και διαπιστώθηκε πως μόνο το 43% των επαγγελματιών που ασχολούνται με τη βιώσιμη ανάπτυξη έχουν πτυχία που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και πως περισσότερο από το 60% των στελεχών και των επαγγελματιών στερούνται των απαιτούμενων δεξιοτήτων και γνώσεων. Στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι ακόμα χειρότερα, ειδικά σε επίπεδο Executives.

Παράλληλα, παρατηρείται επίσης έλλειψη κατανόησης της σχέσης μεταξύ των κριτηρίων ESG και του αναπτυξιακού σχεδίου της επιχείρησης. Δηλ. ακόμα και όταν υπάρχουν οι βασικές γνώσεις σε θέματα ESG, απουσιάζει η κατάρτιση σχετικά με τους μηχανισμούς και τις τεχνικές ενσωμάτωσης της βιωσιμότητας σε όλες τις πτυχές των εταιρικών και θεσμικών λειτουργιών.

Και ο αντίκτυπος ενδέχεται να είναι πολύ σοβαρός και άμεσος. Οι επιχειρήσεις που δεν είναι σε θέση να ενσωματώσουν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, στην προσέλκυση επενδυτών και στην απόκτηση νέων πελατών. Αξιοσημείωτος είναι και ο κίνδυνος της μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, που μπορεί να επιφέρει κυρώσεις και οικονομικές απώλειες.

Η ανάγκη εκπαίδευσης σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και ESG οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο, ότι εταιρείες όπως η Starbucks, η HSBC, και η Microsoft έχουν επενδύσει στη δημιουργία ενδοεταιρικών προγραμμάτων κατάρτισης για τη διάδοση της γνώσης και των πρακτικών βιωσιμότητας & ESG, τα οποία απευθύνονται σε όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο στα στελέχη που έχουν αυτή την αρμοδιότητα.

Γι’ αυτό και το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης CRI, είναι ιδιαίτερα περήφανο κάθε χρόνο για τις επιχειρήσεις που διακρίνονται στον Δείκτη CR Index. Πρόκειται για ένα στρατηγικό, διοικητικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και οργανισμούς να αξιολογήσουν τις ενέργειές τους στα θέματα ESG και να συγκρίνουν τις πρακτικές τους με τις πρακτικές αξιόλογων εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης CRI, από το 2009 που σύστησε για πρώτη φορά τα κριτήρια ESG στις Ελληνικές επιχειρήσεις, έχει υποστηρίξει περισσότερες από 80 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από 12 διαφορετικούς κλάδους, που αντιπροσωπεύουν παραπάνω από το 20% του ΑΕΠ της χώρας μας, να ενσωματώσουν αποτελεσματικά και μετρήσιμα πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης στη στρατηγική τους. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλει έμπρακτα στη βελτίωση της εσωτερικής επικοινωνίας, κατανόησης και βελτίωσης γνώσεων των στελεχών που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με την Βιώσιμη Ανάπτυξη, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση του ρίσκου αλλά και τη βελτίωση του branding των επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα