Το branding των Ολυμπιακών Αγώνων

Πριν τους Αγώνες του 2004 είχα την τύχη να βρεθώ για δύο χρόνια στον πυρήνα της δημιουργίας της στρατηγικής και της ολυμπιακής ταυτότητας του μεγαλύτερου διεθνούς Ολυμπιακού χορηγού. Εκεί έμαθα ότι η κάθε Ολυμπιάδα έχει τη δική της ταυτότητα, ώστε να αφήσει την δική της παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα και στο brand των Ολυμπιακών Αγώνων. Έτσι πέρα από τις τρεις αξίες του

Ολυμπισμού – την αριστεία, τον σεβασμό και τη φιλία – υπηρετεί και τις δικές της ξεχωριστές αξίες.

Σύμφωνα με την στρατηγική που είχαν μοιραστεί μαζί μας η ΔΟΕ και η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα είχαν ως κεντρικές τους αξίες, τη Συμμετοχή, τη Γιορτή, την Ιστορική Κληρονομιά και το Ανθρώπινο Μέτρο. Και αν οι τρεις πρώτες συνυπάρχουν στις περισσότερες Ολυμπιάδες και είναι μόνο η έκφρασή τους που διαφοροποιείται ανάλογα με την ιστορία και την κουλτούρα της κάθε χώρας, μάς ήταν ξεκάθαρο ότι η τέταρτη από τις αξίες, το Ανθρώπινο Μέτρο, θα ήταν αυτή που θα έκανε την Ολυμπιάδα μας τόσο ξεχωριστή. Πράγματι, στους Αγώνες του 2004 το Ανθρώπινο Μέτρο ήταν εμφανές παντού: στις αξέχαστες τελετές έναρξης και λήξης, στην οπτική τους ταυτότητα, στην κλίμακα των αθλητικών εγκαταστάσεων, στην αντιμετώπιση των αθλητών και του εθελοντισμού. Και είναι κρίμα που κατόπιν η Πολιτεία δεν φρόντισε να εκμεταλλευτεί την παρακαταθήκη τους ώστε να συνδέσει αποτελεσματικότερα το Ανθρώπινο Μέτρο και με το ελληνικό εθνικό brand, και να δρέψει οφέλη σε διάφορους τομείς για της χώρα μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Στην ιστοσελίδα των φετινών Αγώνων στο Παρίσι, διάβασα ότι είχαν ως κεντρικές αξίες τη Συμμετοχή, τη Γιορτή, την Κληρονομιά, και, αυτή που τελικά τους έκανε τόσο διαφορετικούς: την ικανότητα του Αθλητισμού να βελτιώνει την κοινωνία και έξω από τους αθλητικούς χώρους – στην υγεία, στην παιδεία, στη συμπερίληψη και την ισότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, η τελετή έναρξης που βγήκε από τα στάδια και απλώθηκε στην πόλη, ήταν μια εξαιρετική ιδέα. Εξίσου και η ιδέα του Marathon Pour Tous. Ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που πέτυχαν ίση εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών αθλητών. Βρήκα ενδιαφέρουσα και την προσπάθεια να συνδεθούν με νεανικότερα κοινά, κάτι που αποτελεί στόχο της ΔΟΕ εδώ και δεκαετίες. Και όπως μου έγραψε μια φίλη, αυτοί οι Αγώνες «είχαν το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το μικρότερο κόστος και ήταν οι πρώτοι που οι εθελοντές και εθελόντριες προέρχονταν από 150 διαφορετικές χώρες, με διαγενεακή εκπροσώπηση και πλήρη συμπερίληψη».

Keywords
Τυχαία Θέματα