Υψηλή εμπιστοσύνη σε επιστήμονες και «άτομα όπως εγώ», χαμηλή για κυβερνήσεις και media

H Communication Effect, affiliate της Edelman στην Ελλάδα, Κύπρο και ΝΑ Ευρώπη, παρουσιάζει τα σημαντικότερα συμπεράσματα από το φετινό Trust Barometer, το οποίο παρουσιάστηκε -όπως κάθε χρόνο- στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Davos από τον Richard Edelman. Ορισμένα από τα βασικά ευρήματα είναι τα εξής: είναι υψηλή η εμπιστοσύνη

προς τους επιστήμονες και σε «άτομα όπως εγώ», ενώ είναι μειωμένη προς κυβερνητικά στελέχη ή media, μειώνεται η εμπιστοσύνη απέναντι στις επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Δύση, ενώ αυξάνεται η ανησυχία για κοινωνικές απειλές και για ηγέτες που παραπλανούν τους πολίτες.

Επίσης, η επιστήμη βρίσκεται υπό πίεση από το πολιτικό σύστημα, όμως, την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις δεν έχουν την επάρκεια για να ρυθμίσουν αποτελεσματικά την καινοτομία, χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια και καλύτερη επικοινωνία από την πλευρά της επιστήμης, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται ως πιο ικανές σε σχέση με τις κυβερνήσεις, ενώ οι ΜΚΟ θεωρούνται ως οι πιο ηθικές οντότητες. Οι πολίτες δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις σε σχέση με τις ΜΚΟ, τις κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης για την ενσωμάτωση της καινοτομίας στην κοινωνία και το 62% θέλει από τους διευθύνοντες συμβούλους να τοποθετούνται δημόσια για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως οι δεξιότητες, η ηθική χρήση της τεχνολογίας και η επίπτωση των αυτοματισμών στην απασχόληση.

Υπάρχει υψηλός βαθμός αποδοχής στην «πράσινη» ενέργεια, ενώ, για την τεχνητή νοημοσύνη και τις γονιδιακές θεραπείες, η κοινή γνώμη φαίνεται να διχάζεται. Σύμφωνα με την έρευνα, τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι η εφαρμογή της καινοτομίας σε σωστή κατεύθυνση είναι τόσο σημαντική όσο και η ανάπτυξή της, οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεργαστούν για να έρθει η αλλαγή, η επιστήμη πρέπει να ενσωματωθεί στην κοινωνία και οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο για το πώς επηρεάζουν οι καινοτομίες τη ζωή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα