CTB-Locker: Μπλοκάρει pc και ζητά λύτρα!

Οι έρευνες της ESET αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για την εγκληματική εκστρατεία CTB-Locker που κυριαρχεί στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Κρυπτογραφεί τα αρχεία του χρήστη και ζητά «λύτρα» σε Bitcoin.

Οι ερευνητές της ESET εντόπισαν ένα νέο είδος επίθεσης στον κυβερνοχώρο που εξαπλώνεται σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Ο λόγος είναι μία παραλλαγή της οικογένειας ransomware γνωστή ως CTB-Locker. Κρυπτογραφεί τα αρχεία του χρήστη όπως το CryptoLocker,

ζητώντας λύτρα σε Bitcoin. Σύμφωνα με τις έρευνες της ESET, η εκστρατεία έχει μόλις αρχίσει.

Η Ομάδα Ερευνητών της ESET στη Λατινική Αμερική εντόπισε επανειλημμένα τη δράση του CTB-Locker, ενός filecoder που ανιχνεύθηκε από την τηλεμετρία της ESET ως Win32/FileCoder.DA. Η μόλυνση ξεκινά όταν το θύμα λαμβάνει ένα e-mail με θέμα «fax», με ένα συνημμένο που μοιάζει με αντίγραφο φαξ. Το ενσωματωμένο αρχείο έχει μολυνθεί με το Win32/TrojanDownloader.Elenoocka.A – ένα trojan downloader που προσπαθεί να συνδεθεί με το Internet για να «κατεβάσει» και άλλο κακόβουλο λογισμικό– στη συγκεκριμένη περίπτωση το Win32/FileCoder.DA, γνωστό και ως CTB-Locker. Αν εκτελεστεί στη συσκευή του θύματος, το CTB-Locker κρυπτογραφεί συγκεκριμένα αρχεία στη συσκευή, κλειδώνει την οθόνη και εμφανίζεται ένα μήνυμα για λύτρα.

Οι ερευνητές της ESET εντόπισαν επίσης μία ομοιότητα μεταξύ του CTB-Locker και του CryptoLocker: «Και τα δύο έχουν παρόμοιο μοτίβο κρυπτογράφησης των αρχείων των θυμάτων και διαφέρουν μόνο στη χρήση του αλγορίθμου κρυπτογράφησης» σημειώνει ο Pablo Ramos, Επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών της ESET στη λατινική Αμερική. Επίσης, όπως και με το CryptoLocker, ζητείται από το θύμα να πληρώσει λύτρα σε Bitcoin – περίπου 8 Bitcoin (εκτιμώμενη αξία περίπου στα $ 1.680).

Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι το πασίγνωστο τρίπτυχο της ασφάλειας – backup των αρχείων, ενημέρωση του λογισμικού και προστασία της συσκευής. «Τα αποτελέσματα της επίθεσης του CTB-Locker σε μία εταιρία ή ένα χρήστη που δεν έχει μία λύση backup μπορεί να αποτελέσουν πραγματικό πονοκέφαλο. Σε αναφορές, είδαμε εταιρίες να πληρώνουν χιλιάδες δολάρια για την ανάκτηση των δεδομένων τους» καταλήγει ο Ramos.

Keywords
Τυχαία Θέματα