Check Point: Τι διαπιστώσαμε για την ασφάλεια του Web το 2024 και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό

Το 2024 ήταν μια καθοριστική χρονιά για την ασφάλεια του διαδικτύου, που σημαδεύτηκε από μερικές από τις πιο εξελιγμένες απειλές στον κυβερνοχώρο που είδαμε ποτέ. Καθώς οι επιχειρήσεις συνέχισαν να μετατοπίζονται σε διαδικτυακά περιβάλλοντα εργασίας – στηριζόμενες σε πλατφόρμες SaaS, εφαρμογές που βασίζονται στο cloud, απομακρυσμένη εργασία και πολιτικές BYOD – οι επιτιθέμενοι αύξησαν την εστίασή τους στα προγράμματα περιήγησης, εκμεταλλευόμενοι τα τρωτά σημεία ταχύτερα από ποτέ άλλοτε. 

Η άνοδος των επιθέσεων με τεχνητή νοημοσύνη,

του Ransomware-as-a-Service (RaaS) και των ευπαθειών μηδενικής ημέρας που επικεντρώθηκαν στο web κατέστησε σαφές ότι απαιτείται μια νέα προσέγγιση για την ασφάλεια των προγραμμάτων περιήγησης. Οι παραδοσιακές λύσεις ασφάλειας endpoint, SaaS ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μόνες τους – δεν είναι πλέον αρκετές. Σε απάντηση, οι προηγμένες λύσεις ασφάλειας προγραμμάτων περιήγησης και οι τεχνολογίες απομόνωσης αυτών έγιναν must-haves για τις επιχειρήσεις που στοχεύουν στην ασφάλεια των ψηφιακών τους χώρων εργασίας. (CIO Influence).

Phishing με Τεχνητή Νοημοσύνη και RaaS: Οι Αλλαγές που Σημάδεψαν το 2024

Το 2024, οι επιθέσεις με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) ανέβασαν τον πήχη της πολυπλοκότητας στις τακτικές phishing και κοινωνικής μηχανικής. Οι κυβερνοεγκληματίες αξιοποίησαν την Generative AI για να δημιουργήσουν ψεύτικες επικοινωνίες σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσουν από αυθεντικά μηνύματα. Με το 89% των απειλών στους browsers να προέρχεται από phishing (GlobeNewswire), οι επιθέσεις στοχοποίησαν με τρομακτική ακρίβεια άτομα και επιχειρήσεις, παρακάμπτοντας με ευκολία τα παραδοσιακά φίλτρα ασφαλείας.

Την ίδια χρονιά, το Ransomware-as-a-Service (RaaS) εκτόξευσε την απειλή του ransomware σε νέα επίπεδα. Το μέσο ποσό λύτρων για κάθε επίθεση ξεπέρασε τα 5,2 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ καταγράφηκε η μεγαλύτερη πληρωμή ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων στη συμμορία Dark Angels (trmlabs, Forbes). Ωστόσο, δεν ήταν μόνο τα λύτρα που αυξήθηκαν: οι επιθέσεις έγιναν πιο σύνθετες με νέες παραλλαγές ransomware, εξελιγμένες τεχνικές και ραγδαία εξάπλωση του RaaS. Οι τομείς υγείας και κυβέρνησης επηρεάστηκαν περισσότερο, με το 67% των οργανισμών αυτών να πλήττεται από ransomware και το μέσο κόστος ανά περιστατικό να ανέρχεται στα 2,57 εκατομμύρια δολάρια (Sophos).

Zero-Day Ευπάθειες: Μια Διαρκής Απειλή

Το 2024 παρατηρήθηκε έξαρση των Zero-Day ευπαθειών σε browsers όπως το Chrome και το Edge, αποκαλύπτοντας τις ολοένα και πιο εξελιγμένες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επιτιθέμενοι για να εκμεταλλευτούν μη ενημερωμένα συστήματα. Ο Chrome, ειδικότερα, αντιμετώπισε πολλαπλές ευπάθειες υψηλής σοβαρότητας, όπως το CVE-2024-7971, ένα κενό ασφαλείας στη μηχανή V8 JavaScript, το οποίο επέτρεψε σε χάκερς να εκτελούν εξ αποστάσεως κακόβουλο κώδικα και να αποκτούν πρόσβαση σε εταιρικά συστήματα και ευαίσθητα δεδομένα πριν την κυκλοφορία των ενημερώσεων.

Οι συνέπειες ήταν σημαντικές: οργανισμοί που βασίζονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες υπέστησαν διακοπές λειτουργίας, παραβιάσεις δεδομένων και υψηλό κόστος αποκατάστασης. Αυτά τα περιστατικά υπενθυμίζουν τη σημασία της εφαρμογής προληπτικών μέτρων ασφαλείας πριν οι ευπάθειες αυτές εκμεταλλευτούν από κακόβουλους φορείς (truefort).

Generative AI: The Double-ededed Sword

Οι πλατφόρμες GenAI όπως το ChatGPT, το Midjourney και άλλες έχουν φέρει επανάσταση στον εργασιακό χώρο, αλλά το 2024 έδειξε επίσης πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι όταν πρόκειται για τον χειρισμό ευαίσθητων πληροφοριών. Μια πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε ότι σχεδόν το 40% των εργαζομένων παραδέχτηκε ότι μοιράζονταν εμπιστευτικά επιχειρηματικά δεδομένα με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, συχνά χωρίς να συνειδητοποιούν τους κινδύνους που ενέχει (cybsafe). Η παραβίαση ασφαλείας ChatGPT νωρίτερα μέσα στο έτος, εξέθεσε πάνω από 225.000 σύνολα διαπιστευτηρίων μέσω επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού. Σε άλλο περιστατικό, οι υπάλληλοι της Samsung διέρρευσαν κατά λάθος τον πηγαίο κώδικα, τις εσωτερικές σημειώσεις συσκέψεων και τα δεδομένα υλικού σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις μέσα σε ένα μήνα (wald). Αυτά τα συμβάντα αποτελούν μια κλήση αφύπνισης για την επείγουσα ανάγκη για κατάλληλα πρωτόκολλα ασφαλείας κατά την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρηματικές ροές εργασίας.

Η Ασφάλεια των Browsers στο Επίκεντρο

Καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις στρέφονται πλέον στους browsers, οι λύσεις ασφαλείας για περιηγητές δεν αποτελούν πλέον επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2024, οι επιθέσεις ανά εργαζόμενο αυξήθηκαν κατά 24%, αναγκάζοντας τις εταιρείες να υιοθετήσουν πιο προηγμένες τεχνολογίες προστασίας για browsers και τεχνικές απομόνωσης ​(Perception Point).

Η απομόνωση browser μπορεί να περιορίσει το κακόβουλο λογισμικό, απομονώνοντας επικίνδυνες συνεδρίες. Ωστόσο, συχνά επιβραδύνει τις επιδόσεις, θέτει ζητήματα ιδιωτικότητας και αποτυγχάνει να αποτρέψει τη διαρροή δεδομένων ή την κλοπή διαπιστευτηρίων. Παρόμοια, οι enterprise browsers προσφέρουν κάποια προστασία, αλλά δεν αντιμετωπίζουν όλες τις απειλές και συχνά έχουν χαμηλή υιοθέτηση από τους εργαζόμενους, καθώς τα περιοριστικά χαρακτηριστικά τους δυσκολεύουν την καθημερινή χρήση.

Η ανάγκη είναι ξεκάθαρη: μια λύση που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις, λειτουργεί απρόσκοπτα και κερδίζει την αποδοχή των εργαζομένων, χωρίς να θυσιάζει την εμπειρία ή την απόδοση.

Check Point Harmony Browse: Μέγιστη Προστασία, Χωρίς Συμβιβασμούς στην Απόδοση

Όταν ξεκινήσαμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της ασφάλειας των browsers, θέσαμε ένα απλό ερώτημα: Μπορεί η ισχυρότερη προστασία να συνδυαστεί με κορυφαία απόδοση; Η απάντηση είναι το Check Point Harmony Browse – μια λύση που ανατρέπει τη συμβατική αντίληψη πως η ασφάλεια έρχεται σε βάρος της εμπειρίας χρήσης.

Χρησιμοποιώντας την κορυφαία απειλητική νοημοσύνη της Check Point, το Harmony Browse προσφέρει ασφάλεια μηδενικής καθυστέρησης, σταματώντας τις επιθέσεις πριν καν ξεκινήσουν. Συνδυάζει προστασία από phishing, αντιμετώπιση κακόβουλου λογισμικού και πρόληψη διαρροής δεδομένων (DLP), συμπεριλαμβάνοντας εφαρμογές Generative AI.

Επιπλέον, το Harmony Browse ενσωματώνεται απρόσκοπτα με τα υπόλοιπα προϊόντα της Check Point αλλά και με τρίτες λύσεις, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ασφάλειά τους χωρίς να προσθέτουν πολυπλοκότητα. Το αποτέλεσμα; Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τους browsers που γνωρίζουν και αγαπούν, ενώ οι οργανισμοί αποκτούν την προστασία που χρειάζονται.

Τι μας επιφυλάσσει το 2025

Η επόμενη χρονιά φέρνει ακόμη πιο σύνθετες κυβερνοαπειλές, με την τεχνητή νοημοσύνη να κυριαρχεί στο τοπίο των επιθέσεων. Οι τεχνολογίες deepfake θα ενισχύσουν τις επιθέσεις phishing και τις πλαστοπροσωπίες, καθιστώντας τις δυσκολότερες στην ανίχνευση. Παράλληλα, η κβαντική υπολογιστική αναμένεται να διαταράξει τα υπάρχοντα πρότυπα κρυπτογράφησης, ωθώντας τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν με post-quantum λύσεις.

Ο browser, ως βασική πύλη πρόσβασης στην εργασία και τα δεδομένα, θα παραμείνει κρίσιμο πεδίο μάχης, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ακόμα πιο εξελιγμένες λύσεις ασφαλείας. Οι οργανισμοί που θα προχωρήσουν σε προληπτικά μέτρα, θα ενισχύσουν τη διακυβέρνησή τους, θα υιοθετήσουν zero-trust μοντέλα και θα επενδύσουν σε AI-driven ανίχνευση απειλών, θα είναι αυτοί που θα προηγηθούν στη νέα ψηφιακή εποχή.

Είστε έτοιμοι να ασφαλίσετε τον browser του οργανισμού σας;
Ξεκινήστε σήμερα με μια δωρεάν δοκιμή, ζητήστε μια επίδειξη ή μάθετε περισσότερα για το Harmony Browse.

Keywords
Τυχαία Θέματα