Ericsson και Cosmote επιδεικνύουν περιπτώσεις βιομηχανικής χρήσης στο δρόμο προς το 5G

Η Ericsson και η Cosmote επέδειξαν ζωντανά ένα πλήρως αυτοματοποιημένο βιομηχανικό ρομποτικό σύστημα, τηλεχειριζόμενο σε πραγματικό χρόνο από υπηρεσίες που εκτελούνται στο νέφος.

Η επίδειξη χρησιμοποίησε το προηγμένο κινητό ευρυζωνικό δίκτυο 4G+ της Cosmote και την τελευταία τεχνολογία της Ericsson για την

αξιόπιστη πρόσβαση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση των ρομποτικών μονάδων που βρίσκονταν σε λειτουργία. Τα ρομπότ μετέφεραν με ακρίβεια υλικά μεταξύ της αποθήκης και του χώρου εργασίας και αντίστροφα.

Υπηρεσίες όπως αυτή που παρουσιάστηκε στο 19ο Infocom World 2017, μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους, από την μεταποίηση/κατασκευή προϊόντων μέχρι την εφοδιαστική αλυσίδα, την αυτοκινητοβιομηχανία, τη γεωργία και πολλούς άλλους. Η τεχνολογία 5G σε συνδυασμό με το Διαδίκτυο των Αντικειμένων – Internet of Things (IoT) – και τις τεχνολογίες Νέφους (Cloud) αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ευρεία υιοθέτηση τέτοιων εφαρμογών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη των κλάδων και της οικονομίας.

Μια δεύτερη περίπτωση χρήσης που επίσης παρουσιάστηκε στο κοινό της έκθεσης, κατέδειξε την επίδραση της καθυστέρησης του δικτύου σε εφαρμογές κρίσιμης σημασίας: ένα τροχήλατο ρομπότ στηριζόμενο σε δύο τροχούς ελεγχόταν από ένα σύστημα Cloud, χρησιμοποιώντας αισθητήρες και εκκινητήρες οι οποίοι επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο μέσω του δικτύου κινητών επικοινωνιών, προκειμένου το ρομπότ να επιτύχει πλήρη ισορροπία. Όταν η καθυστέρηση του δικτύου αυξάνεται πέρα ​​από ένα συγκεκριμένο όριο, το ελεγχόμενο από το δίκτυο ρομπότ χάνει την ισορροπία του και πέφτει.

Κρίσιμες βιομηχανικές εφαρμογές που σχετίζονται π.χ. με την ασφάλεια της κυκλοφορίας στους δρόμους, την τηλεϊατρική, τον έλεγχο υποδομών ζωτικής σημασίας κ.λ.π., συνδέονται άρρηκτα με την απόδοση και την καθυστέρηση των δικτύων κινητών επικοινωνιών. Εκτός από την άμεση – σε σχεδόν πραγματικό χρόνο – απόκριση που αναμένεται να έχουν, τα συστήματα 5G θα καθιστούν επίσης δυνατή τη συνδεσιμότητα με εξαιρετικά υψηλή αξιοπιστία και διαθεσιμότητα για τέτοιες περιπτώσεις κρίσιμων εφαρμογών.

Το 5G αναμένεται να φέρει απρόσκοπτη, αξιόπιστη συνδεσιμότητα εν κινήσει μεταξύ του νέφους και κάθε επιμέρους ρομπότ, υποστηρίζοντας διαδικασίες υψηλού εύρους ζώνης και χαμηλής καθυστέρησης. Οι τεχνολογίες Τεμαχισμού Δικτύου (Network Slicing), Εικονικοποίησης Λειτουργιών Δικτύου (Network Functions Virtualization – NFV), Δικτύωσης Καθοριζόμενης από Λογισμικό (Software Defined Network – SDN) και Κατανεμημένου Νέφους (Distributed Cloud) αναμένεται να δώσουν τη δυνατότητα στους παρόχους να χρησιμοποιήσουν ένα και μοναδικό φυσικό δίκτυο για την ικανοποίηση μιας ευρείας γκάμας περιπτώσεων καταναλωτικής και βιομηχανικής χρήσης.

Ο Fadi Pharaon, Αντιπρόεδρος Δικτύων & Υπηρεσιών Διαχείρισης Δικτύων της Ericsson για την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, δήλωσε με την ευκαιρία της ομιλίας του στο 19ο συνέδριο Infocom World:

«To 5G θα καταστήσει δυνατό τον μετασχηματισμό τόσο της βιομηχανίας όσο και της διασκέδασης, γενικά κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής, αποφέροντας σημαντικά οφέλη στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Η διερεύνηση νέων περιπτώσεων χρήσης σε διαφορετικούς βιομηχανικούς κλάδους από τώρα, καθώς και η απόκτηση εμπειρίας και η δημιουργία τεχνογνωσίας από νωρίς μέσω διακλαδικών συνεργασιών, αποτελεί ουσιαστικό πλεονέκτημα για κάθε πάροχο, βιομηχανία και χώρα. Το 5G μπορεί να γίνει καταλύτης για την ανάπτυξη όπως αποκαλύπτει και η πρόσφατη μελέτη των επιχειρηματικών δυνατοτήτων που ανοίγονται με το 5G, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό στη χρήση τεχνολογίας 5G για την ψηφιοποίηση των διαφόρων κλάδων της βιομηχανίας τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα. “

Νωρίτερα φέτος, η Ericsson δημοσίευσε τη μελέτη σχετικά με τη δυνητική επιχειρηματική αγορά του 5G για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η εκμετάλλευση της τεχνολογίας 5G για την ψηφιοποίηση των βιομηχανικών κλάδων της χώρας εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 3,9 δισεκατομμύρια ΗΠΑ το 2026. Οι κορυφαίοι κλάδοι, όπου το 5G αναμένεται να αποδώσει τα μέγιστα στην Ελλάδα θα είναι η Ενέργεια & οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, η Μεταποίηση (Κλάδος Κατασκευής Προϊόντων) και η Δημόσια Ασφάλεια.

Επιπλέον, και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ericsson για την Ετοιμότητα του 5G (έκδοση Οκτωβρίου 2017), 78% των στελεχών από κορυφαίους παρόχους που έχουν ανακοινώσει δημόσια ότι εργάζονται πάνω στο 5G, υποστηρίζουν ότι εκτελούν δοκιμές 5G φέτος έναντι μόλις το 32% αυτών πριν από ένα χρόνο. Διαπιστώνουμε επίσης την επιτάχυνση του πλάνου λανσαρίσματος υπηρεσιών 5G, καθώς το 28% των ερωτηθέντων αναμένεται να υλοποιήσουν το 5G σε κάποια μορφή ήδη από το 2018. Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει επίσης ότι οι πάροχοι έχουν αναπτύξει περαιτέρω τις επιχειρηματικές στρατηγικές τους για την προσφορά υπηρεσιών 5G. Φέτος, σε σύγκριση με πέρυσι, κοιτάζουν πλέον πέρα ​​από τον τομέα των καταναλωτών και προβλέπουν ευκαιρίες σε επιχειρήσεις και βιομηχανικούς κλάδους.

Η Ericsson, έχοντας υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας 5G με 36 παρόχους παγκοσμίως, με 20 εταίρους από διαφορετικούς βιομηχανικούς κλάδους και έχοντας αναπτύξει 45 συνεργασίες με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και Ινστιτούτα, έχει αποκτήσει απαράμιλλη εμπειρία στην ανάπτυξη και δοκιμή πρώιμων περιπτώσεων χρήσης 5G για τους διάφορους κλάδους και βρίσκεται σε μοναδική θέση για να οδηγήσει τον αγώνα προς το 5G, τόσο από τεχνικής, όσο και από εμπορικής πλευράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα