Microsoft Synthesis: Δείτε live ή on demand το τρίτο επεισόδιο με θέμα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Βιώσιμη ανάπτυξη και το πώς η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει για ένα καλύτερο μέλλον με σεβασμό στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον,  ήταν το βασικό θέμα του τρίτου επεισοδίου του Microsoft Synthesis, της συμπαραγωγής  της Microsoft και της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, που προβλήθηκε προχθές το βράδυ με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.


Μεταξύ των ομιλητών ήταν, ο συγγραφέας Yuval Noal Harrari,  ο Δήμαρχος της Αθήνας

Κώστας Μπακογιάννης, η Αντιπρόεδρος της Microsoft Noelle Walsh-Elwell, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης, ο Kamkwamba William , η ιδρύτρια και διευθύντρια της εταιρείας Blue Cycle, Σουζάννα Λασκαρίδη, ο Γιώργος Βαρβαρέλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Augmenta, η Τίνα Μποζουάνι, Σινιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AERA, και o  Διευθυντής Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας της Microsoft, κ. Lucas Joppa.

Από την Αθήνα μέχρι το μακρινό Μαλάουι, και από το Αιγαίο και την οικεία μας ΔΕΗ, μέχρι τη Νέα Υόρκη και τον εξωτικό κόσμο της μόδας, η βιωσιμότητα είναι ένα διαρκές ζητούμενο της εποχής μας αλλά και σημαντική προτεραιότητα για όλους- πολίτες, πολιτικούς αλλά και εταιρίες, επιβεβαίώνουν οι φιλοξενούμνοι του τρίτου και τελευταίου επεισοδίου του Microsoft Synthesis.

Στο επεισόδιο που μπορείτε να παρακολουθήσετε live ή on demand παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το πιλοτικό πρόγραμμα «Αθηνά», ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων της πόλης, με τη χρήση της τεχνολογίας. Ο Δήμαρχος της Αθήνας, κ. Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας την στροφή του Δήμου σε βιώσιμες πολιτικές σημείωσε: «Ετοιμαζόμαστε να βγάλουμε ένα πολύ μεγάλο έργο για να αλλάξουμε τα 47.000 φωτιστικά της πόλης. Το δίκτυό μας αυτή τη στιγμή είναι απαρχαιωμένο, δεκαετίας 60 και 70». Κάνοντας χιούμορ μίλησε για δίκτυο εποχής «Λάμπρου Κωνσταντάρα, ελληνικής ταινίας». Ο Δήμαρχος Αθηναίων μίλησε και για την καινούργια πρωτοβουλία του Δήμου ‘Υιοθέτησε τη Πόλη σου’ λέγοντας: «Έχουμε τρέξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του ‘Υιοθέτησε τη Πόλη σου’,  με το οποίο έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε στη πραγματικότητα, σε ένα μικροτοπικό ή και τοπικό επίπεδο αυτό το οποίο θέλουμε να φέρουμε σε όλη τη πόλη. Είναι ένα δίκτυο από αισθητήρες που μετράνε στη πραγματικότητα τη ποιότητα ζωής μας, αλλά και επιτρέπουν στο Δήμο να παρεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά στο να δίνει πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα».

Η κα. Μαρία Βασάκου, Διευθύντρια Ανάπτυξης της  εταιρίας ATCOM,   που υλοποιεί το πρόγραμμα «Αθηνά», εξηγεί πώς αξιοποιούνται οι τεχνολογίες της Microsoft για το Δήμο Αθηναίων: : «Έχουμε ένα σύνολο αισθητήρων δικτύων και εφαρμογών που έχουμε εγκαταστήσει μέσα στη πόλη της Αθήνας, τα οποία συλλέγουν διάφορα δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπιστούν διάφορα δημόσια ζητήματα.»

Microsoft και σημαντικές περιβαλλοντικές δεσμέυσεις

Δύο κορυφαία στελέχη της εταιρίας μίλησαν για τις σημαντικές δεσμευσεις της Microsoft στον τομέα της βιωσιμότητας.

Ο Δρ. Lucas Joppa, περιβαλλοντολόγος και ο πρώτος Chief Environmental Officer στην ιστορία της Microsoftτόνισε μεταξύ άλλων, ότι στόχος της εταιρείας είναι έως το 2030 να γίνει η εταιρεία carbon negative, δηλαδή να μηδενίσει τις εκπομπές του διοξιδίου του άνθρακα. «Πρώτη μέριμνα στη Microsoft ήταν να θέσουμε σε εφαρμογή κάποιες δεσμεύσεις. Να γίνουμε εταιρεία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα νερού απορριμμάτων. μέχρι το 2030. Είναι 10ετές πλάνο και έχουμε πολλά να κάνουμε».

Μιλώντας για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τα νέα data centers η Αντιπρόεδρος της Microsoft κα. Noelle Walsh-Elwell σημείωσε: «Το ‘σύννεφο’ παρέχει τεράστιο αριθμό δεδομένων, γνώσης και πληροφοριών στον κόσμο δημιουργώντας μια παγκόσμια συνδεσιμότητα, και με αυτές τις πληροφορίες μπορεί να τροφοδοτήσει επιστημονικές ανακαλύψεις, επιχειρηματικές διαδικασίες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Συνεχίζοντας και αναφερόμενος εμμέσως στη νέα επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα: «Ο δεύτερος πυλώνας του ψηφιακού εκσυγχρονισμού είναι τα νέα data centers, δηλαδή οι μεγάλοι κόμβοι, υπέρ-servers τρεις εκ των οποίων θα λειτουργούν σε λίγο στην Αττική. Όπως είπε η Αντιπρόεδρος της Microsoft, το data center μοιάζει με μια πολύ μεγάλη αποθήκη όπου στεγάζουμε εκατοντάδες υπολογιστές, τους λεγόμενους servers. Θέλει πολύ ρεύμα η ηλεκτροδότησή τους. Έξω έχουμε πολλούς ηλεκτρικούς μετασχηματιστές για να έρθει το ρεύμα στο κατάλληλο επίπεδο για την τροφοδοσία των servers. Υπάρχει λοιπόν μια τεράστια παράμετρος ηλεκτροδότησης. Οι servers παράγουν θερμότητα όπως αν αφήσουμε ανοιχτό για ώρα έναν υπολογιστή, και έτσι είναι σημαντικό να διατηρούνται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Παρέχουμε αρκετή ψύξη στα data centers για να διατηρούνται τα επίπεδα θερμοκρασίας. Υπάρχει πολύς ηλεκτρολογικός και μηχανολογικός εξοπλισμός».

Ο συγγραφέας και εφευρέτης από το Μαλάουι, μιας εκ των πιο φτωχών χωρών της Αφρικής, κ. Kamkwamba William η συγκινιτική  ιστορία της ζωής του οποίου έχει γίνει βιβλίο και ταινία στο Netflix (The boy who harnessed the wind) , στο ερώτημα εάν η τεχνολογία μπορεί αυτή τη φορά να μην είναι βλαπτική αλλά ωφέλιμη για το φυσικό περιβάλλον απάντησε: «Μεγάλωσα στο χωριό Γουίμπε, όπου οι περισσότεροι είναι αγρότες. Αφού δεν μπορούσα να πάω σχολείο, πήγαινα σε μια μικρή βιβλιοθήκη. Βρήκα ένα βιβλίο που είχε έναν ανεμόμυλο στο εξώφυλλο. Έγραφε μέσα ότι οι ανεμόμυλοι τρομπάροντας νερό παράγουν ρεύμα. Μου τράβηξε τη προσοχή η αντλία νερού. Αν έφτιαχνα την αντλία αυτή, θα μπορούσα να αρδεύω 2-3 φορές το χρόνο. Αυτό θα έλυνε το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε».

Ο πρόεδρος ΔΕΗ κ. Γεώργιος Στάσσης τόνισε πως ήδη «έχουμε ξεκινήσει τη κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στη Πτολεμαΐδα ισχύος 30 μεγαβάτ, και είμαστε κοντά στην επιλογή του αναδόχου για τη κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 200 μεγαβάτ στην ίδια περιοχή ενώ στη Μεγαλόπολη είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου για 50 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών που έχουμε εκεί».

Η ιδρύτρια και διευθύντρια της BlueCycle, κα. Σουζάννα Λασκαρίδη είπε στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα: «Έχουμε πέντε πηγές από τις οποίες έρχεται το υλικό σε εμάς. Κυριότερη είναι οι υποθαλάσσιοι και παράκτιοι καθαρισμοί. Είναι δυστυχώς πολύ μεγάλες οι ποσότητες που βρίσκονται κάτω από το βυθό. Μετά προστίθενται σε αυτό το δίκτυο αλιείς τοπικές κοινότητες, τοπικοί φορείς οι οποίοι και αυτοί συλλέγουν το υλικό, όπως και οργανώσεις που στήνουν σταθμούς συλλογής υλικού με αποτέλεσμα αυτό το υλικό, ειδικά το αλιευτικό, να έρχεται στο δίκτυό μας. Προσθέτονται και ιχθυοκαλλιέργειες και μυδοκαλλιέργειες και παραγωγοί που κάθε τόσο αποσύρουν το υλικό τους το οποίο πρόκειται για πολύ υψηλής ποιότητας πλαστικό υλικό».

Ο Γιώργος Βαρβαρέλης, ο ένας εκ των ιδρυτών και Διευθύνων Σύμβουλος της Augmenta είπε στην μίλησε στην εκπομπή Synthesis για τ«Μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση για τον αγρότη που σημαίνει οικονομικό όφελος αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μια πιο μεγάλη ιδιομορφία ευρύτερα στο χωράφι. που σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγή». Πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει συστήματα σχεδόν σε όλο το κόσμο.

Τέλος η Τίνα Μποζουάνι, Συνιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος AERA είπε ότι «Το 85% των καταναλωτών ειδών πολυτελείας είναι Millennials και Gen Z. Και τους ενδιαφέρει πως γίνονται τα πράγματα, η διαφάνεια στην ηθική, ο περιβαλλοντισμός, να είναι βέβαιοι για τη κοινωνική υπευθυνότητα των εταιρειών.»

Δείτε ολόκληρες τις συνεντευξεις, στο τρίτο επεισόδιο του Microsoft Synthesis είναι διαθέσιμο δωρεάν  μέσω εγγραφής στο ακόλουθο link: Microsoft Synthesis.

Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 15/6 στις 11πμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα