Microsoft: «Συνεργασία για μία ψηφιακή Μάλτα»

Επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά τη δέσμευση της εταιρείας να ενδυναμώνει κάθε άνθρωπο και κάθε οργανισμό να πετυχαίνει περισσότερα, η Microsoft προχώρησε στην υπογραφή μνημονίουσυνεργασίας (MOU – memorandum of Understanding) με την κυβέρνηση της Μάλτας, στηρίζοντας τηνπροσπάθεια της χώρας να διατηρήσει και να ενισχύσει την ηγετική της θέση στον κλάδο της τεχνολογίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η στρατηγική συνεργασία Microsoft

– Μάλτας δεν είναι καινούργια. Από το 2003, έχουν υπογραφεί πολλαπλά σύμφωνα συνεργασίας, αναδεικνύοντας την εταιρεία σεβασικό στρατηγικό συνεργάτη της χώρας για θέματα τεχνολογικής ανάπτυξης, σε όλους τους τομείς, με εμφαση στην εκπαίδευση και στην ενίσχυση της καινοτομίας.

«Η Microsoft στηρίζει την κυβέρνηση της Μάλτας στην υλοποίηση του οράματός της για μια ψηφιακή χώρα». Αυτό υπογράμμισε η κα Πέγκυ Αντωνάκου, Microsoft CEO για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, ξεκινώντας χθες την ομιλία της, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την ανακοίνωση της συμφωνίαςτων δύο μερών, που στόχο έχει να στηρίξει τους τρεις βασικούς πυλώνες της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικήςτης χώρας: Digital Citizen (Ψηφιακός πολίτης), DigitalBusiness (Ψηφιακή Επιχείρηση) και Digital Government(Ψηφιακή Κυβέρνηση) μέσα από τεχνολογίες όπως το blockchain, το Internet of Things (IoT) και η τεχνητή νοημοσύνη.

Η CEO της εταιρείας ανέφερε ότι η Μάλτα, «είναι μια μικρή χώρα με ένα μεγάλο ψηφιακό όραμα». «Υιοθετώντας τις νέες τεχνολογίες και επενδύοντας στρατηγικά στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αυτές φέρουν, η χώρα επιτυγχάνει οικονομική ανάπτυξη και στηρίζει την ευημερία των πολιτών.Άλλωστε, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η υιοθέτηση μίαςψηφιακής στρατηγικής δε σημαίνουν τίποτα αν δενεξασφαλίζουν μία καλύτερη ζωή για τον άνθρωπο», τόνισε η κα Αντωνάκου, ενώ συνέχισε σημειώνοντας: «Ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, αναγνωρίζουμε την ευθύνη που φέρουμε, και συνεργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις και τους κοινωνικούς εταίρους, με σκοπό την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας και τη διασφάλιση ευρείας πρόσβασης στο τεχνολογικό μέρισμα».

Παράλληλα, η κα Αντωνάκου αναφέρθηκε στην παρουσία της εταιρείας στη Μάλτα τα τελευταία 15 χρόνια, σημειώνοντας ότι η Microsoft υποστηρίζει έμπρακτα όλες τις πτυχές του οικοσυστήματος της Τεχνολογίας της Πληροφορίας (ICT ecosystem) της χώρας, από τον ιδιωτικό μέχρι το δημόσιο τομέα και από την εκπαίδευση έως και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. «Είμαστε υπερήφανοι για τη στήριξη και εκπαίδευση που έχουμε προσφέρει σε νεοφυείς επιχειρήσεις χάρις στο Microsoft Innovation Center (Κέντρο Καινοτομίας) της Μάλτας, το οποίο είναι μόλις ένα από τα σαράντα που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο και μπορούμεπλέον, με μεγάλη χαρά, να πούμε ότι μέχρι σήμερα έχουμε φιλοξενήσει 150 νεοφυείς επιχειρήσεις και 12.000 μαθητές,εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες» σημείωσε.

Στο ίδιο πνεύμα, μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, κ. Joseph Muscat ανέφερε ότι αντίστοιχες συνεργασίες θα ευνοήσουν σημαντικά τη χώρα, η οποία επωφελείται από τη διεθνή τεχνογνωσία που κατέχουν «οι πραγματικοί παγκόσμιοι τεχνολογικοί ηγέτες». Τέλος, ο κ. Silvio Schembri, Υπουργός Οικονομικών Υπηρεσιών, Ψηφιακής Οικονομίας και Καινοτομίας, τόνισε ότι η επικείμενη συμφωνία δεν αποδεικνύει μόνο την εμπιστοσύνη της Microsoft στους πόρους και στο όραματης Μάλτας, αλλά αποτελεί και μία ένδειξη της δέσμευσηςτης εταιρείας να διατηρήσει στρατηγικό ρόλο στην συνεχή προσπάθεια της χώρας να κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο της τεχνολογίας.

Μέσω της νέας συμφωνίας, που στο επίκεντρο έχει τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, η Microsoft θα προωθήσει και θα επιταχύνει και στην Μάλτα το παγκόσμιο πρόγραμμα της εταιρείας για νεοφυείς επιχειρήσεις,“Microsoft for Startups”, το οποίο στηρίζει «τη μεγάλη αλλαγή» (disruption) που φέρνουν τεχνολογίες, όπως το IoT, το blockchain και η τεχνητή νοημοσύνη. Πρόκειται για μια επένδυση με βασικό στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, ώστε σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να δημιουργηθούν σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Η εταιρεία θα επενδύσει, επίσης, και στην ανάπτυξηψηφιακών δεξιοτήτων που αφορούν στις νέες τεχνολογίες, μέσω σεμιναρίων και συνδιασκέψεων. Η κα Αντωνάκου δεσμεύτηκε ότι η Microsoft θα συνεισφέρει, αξιοποιώντας τους καλύτερους και πιο εξειδικευμένους συνεργάτες της.

Με σκοπό να αποτυπώσει το στάδιο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις της κυβέρνησης της Μάλτας με την εταιρεία, η κα Αντωνάκου αναφέρθηκε σε ένα εμπνευσμένο απόσπασμα από το βιβλίο του CEO της Microsoft, Satya Nadella, “Hit Refresh”, ο οποίος γράφει ότι «η τεχνολογία δε σέβεται την παράδοση. Αυτό που σέβεται είναι η καινοτομία», προσθέτοντας ότι η καινοτομία ήταν πάντα στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των δύο μερών, από το ξεκίνημα, 15 χρόνια πριν.

«Η καινοτομία υπήρξε πάντοτε οδηγός στο ταξίδι της Μάλτας που στόχο είχε να καταστήσει την χώρα κέντρο αριστείας στην περιοχή, ήδη από το 2000. Αυτό το πνεύμα καινοτομίαςκέρδισε το σεβασμό πολλών, αλλά εμείς, η Microsoft ήμασταν οι πρώτοι που δεσμευτήκαμε να είμαστε δίπλα της. 15 χρόνια μετά, η Μάλτα οδηγεί και πάλι τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εμείς είμαστε εδώ – στο ίδιο δωμάτιο όπου το 2003 υπογράφηκε η πρώτη μεταξύ μας συμφωνία – και δηλώνουμε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προς την κατάκτηση της ψηφιακής ηγεσίας που η χώρα αναζητά, δουλεύοντας μαζί για ένα ψηφιακό μέλλον» σημείωσε η κα Αντωνάκου, ολοκληρώνοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα