Αναβάθμιση του broadband test από την ΕΕΤΤ

Σε αναβάθμιση στο «Σύστημα Αποτίμησης Ποιότητας Ευρυζωνικών Συνδέσεων» (ΣΑΠΕΣ) προχώρησε πρόσφατα η ΕΕΤΤ.


Η ΕΕΤΤ προσκαλεί ταυτόχρονα τους χρήστες να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πρώτου ψηφιακού χάρτη ευρυζωνικής κάλυψης της Ελλάδας. Η νέα έκδοση του

ΣΑΠΕΣ προσφέρει βελτιωμένες και πιο φιλικές εφαρμογές για την αξιολόγηση, τη γεωγραφική αποτύπωση και τη σύγκριση της απόδοσης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών σε ADSL, αλλά και VDSL συνδέσεις σταθερής πρόσβασης από τους ίδιους τους χρήστες.


Με το Σύστημα Αποτίμησης Ποιότητας Ευρυζωνικών Συνδέσεων, η ΕΕΤΤ στοχεύει στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και της διαφάνειας στη σχέση του καταναλωτή με τους παρόχους σταθερής ευρυζωνικότητας. Ειδικά για τους καταναλωτές, η λειτουργία του Συστήματος προάγει την υπεύθυνη ενημέρωση, την προστασία από αθέμιτες πρακτικές, αλλά και την ισότιμη πρόσβαση σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες. Επισημαίνεται ότι το ΣΑΠΕΣ είναι διαθέσιμο από την ΕΕΤΤ σε μορφή ανοιχτού κώδικα, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίηση και προώθησή του, με την ανάπτυξη αντίστοιχων διαδικτυακών εφαρμογών, από ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, καθότι ορισμένες ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.


Αναλυτικότερα, στα νέα εργαλεία του Συστήματος περιλαμβάνεται το «glasnost», που ελέγχει εάν ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος εφαρμόζει σε συγκεκριμένες εφαρμογές πρακτικές επιλεκτικών ρυθμίσεων στην κίνηση των πακέτων δεδομένων, οι οποίες αποτρέπουν τη βέλτιστη αξιοποίηση της ταχύτητας από τους χρήστες. Πρόσθετο βοηθητικό πρόγραμμα του αναβαθμισμένου ΣΑΠΕΣ, είναι το M-Lab Notifier, το οποίο υπενθυμίζει και διευκολύνει τη συχνή μέτρηση των ευρυζωνικών συνδέσεων, ενώ αξιολογεί διαχρονικά την ποιότητα της σύνδεσης. Ακόμα, με τη νέα έκδοση του ΣΑΠΕΣ, οι χρήστες μπορούν να συγκρίνουν την ταχύτητα που πραγματικά απολαμβάνουν με τη μέγιστη ταχύτητα, που η σύνδεσή τους θεωρητικά μπορεί να υποστηρίξει, ανάλογα με την απόσταση από το πλησιέστερο αστικό κέντρο.


Το Σύστημα Αποτίμησης Ποιότητας Ευρυζωνικών Συνδέσεων αναπτύχθηκε από την ΕΕΤΤ σε συνεργασία με ερευνητές από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ) και ερευνητές της διεθνούς κοινοπραξίας Measurement Lab (M-Lab).


Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το http://broadbandtest.eett.gr/


Keywords
Τυχαία Θέματα