Απειλές από το BYOD

Το 49% των ελληνικών επιχειρήσεων πιστεύει ότι το BYOD συνιστά ανερχόμενη απειλή για την εταιρική ασφάλεια.


Οι περισσότερες εταιρείες βλέπουν την τάση Bring Your Own Device – BYOD (σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους φορητές συσκευές και για επαγγελματικούς λόγους), ως μια ανερχόμενη απειλή για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, το ποσοστό των εταιρειών που λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή είναι σχετικά μικρό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Global

Corporate IT Security Risks 2013, που πραγματοποιήθηκε από τη B2B International σε συνεργασία με την Kaspersky Lab. Στην έρευνα συμμετείχαν εκπρόσωποι εταιρειών από 24 χώρες, ανάμεσα τους και στελέχη του ΙΤ από την Ελλάδα.


Στη Ιαπωνία, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τα υψηλότερα ποσοστά ανησυχίας για αυτήν την αυξανόμενη τάση και τις σχετικές απειλές καθώς το 93% συμφωνεί ότι το BYOD συνιστά απειλή για τις επιχειρήσεις. Οι εταιρείες στη Βόρεια Αμερική (69%) εξέφρασαν, επίσης, υψηλά ποσοστά ανησυχίας, όπως και εκείνες στη Μέση Ανατολή (65%) και στη Δυτική Ευρώπη (62%). Στην Ελλάδα, το 49% των στελεχών της Πληροφορικής που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε ότι η πολιτική BYOD δημιουργεί απειλές για την εταιρική ασφάλεια.


Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι δε σκοπεύουν να λάβουν απαγορευτικά μέτρα κατά της χρήσης των προσωπικών συσκευών στη δουλειά. Αντίθετα, περίπου το 25% των Ελλήνων συμμετεχόντων ανέφερε ότι σχεδιάζει να ενθαρρύνει τη χρήση των smartphones και των tablets στο χώρο εργασίας, ενώ σε ποσοστό 43%, τα στελέχη της Πληροφορικής δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι τα απαγορευτικά μέτρα θα εμποδίσουν τους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους.


Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των εταιρειών που σχεδιάζουν να περιορίσουν τη χρήση των προσωπικών συσκευών στη δουλειά αυξήθηκε κατά 6% μέσα σε ένα χρόνο (από 19% το 2012 σε 25% το 2013). Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 16%. Ίδιος είναι και ο αριθμός των επιχειρήσεων που σκοπεύουν να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς ενάντια στη χρήση προσωπικών συσκευών στο χώρο εργασίας (16%).


Είναι απόλυτα κατανοητή η αυξανόμενη ανησυχία των επιχειρήσεων σχετικά με τις απειλές που ενδέχεται να προκύψουν από τη χρήση φορητών συσκευών: Συμφωνα με την έρευνα, η ανάρμοστη χρήση αυτών των συσκευών συχνά προκαλεί την εμφάνιση περιστατικών ασφάλειας στο IT, με αποτέλεσμα την απώλεια κρίσιμων δεδομένων της εταιρείας. Σε ποσοστό 18%, οι Έλληνες συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους είχαν υποστεί διαρροή εμπιστευτικών δεδομένων μέσω φορητών email, γραπτών μηνυμάτων και άλλων καναλιών που είναι διαθέσιμα στους κατόχους smartphone και tablet.


Συγκριτικά, όμως, λίγες εταιρείες υιοθετούν ειδικά προϊόντα λογισμικού για να προστατευτούν από τέτοιου είδους απειλές. Περίπου το 33% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα χρησιμοποιεί λύσεις antivirus για την προστασία και τη διαχείριση των φορητών συσκευών στο εταιρικό δίκτυο ενώ μόνο το 23% χρησιμοποιεί λύσεις Mobile Device Management.


Καθώς η τάση BYOD γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, αυξάνεται και ο αριθμός των περιστατικών ασφαλείας που αφορούν τις φορητές συσκευές. Την ίδια στιγμή, η προστασία της κεντρικής διαχείρισης αυτών των συσκευών αναδεικνύεται σε εξαιρετικά σημαντική ανάγκη. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να διασφαλίσετε ότι οι λύσεις προστασίας που αξιοποιούνται είναι εύκολες στη χρήση και στη διαχείριση ενώ παράλληλα μπορούν να ενταχθούν με εύκολο τρόπο στο εταιρικό δίκτυο.


Το Kaspersky Security for Mobile είναι διαθέσιμο σαν μεμονωμένη λύση ή ως μέρος της σουίτας Kaspersky Endpoint Security for Business. Ένας «κινητός πράκτορας» είναι εγκατεστημένος στη συσκευή σας, προσφέροντας προηγμένη προστασία απέναντι στις anti-malware απειλές. Παράλληλα, με το Mobile Device Management (MDM), οι χρήστες μπορούν να εισάγουν τις επιθυμητές ρυθμίσεις στις φορητές συσκευές τους, εύκολα και απολαμβάνοντας υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Τα εταιρικά δεδομένα μπορούν να απομονωθούν και να κρυπτογραφηθούν στην προσωπική συσκευή ενώ με τη χρήση των τεχνολογιών Remote Find και Lock and Wipe, αυτά τα δεδομένα μπορούν να διαγραφούν αν η συσκευή χαθεί ή κλαπεί. Η ενιαία κονσόλα διαχείρισης που προσφέρει το Kaspersky Endpoint Security for Business προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να διαχειριστούν μαζί, σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα ασφάλειας, όλες τις εταιρικές τερματικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων και των προοσωπικών φορητών συσκευών των εργαζομένων.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Kaspersky Security for Mobile είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.kaspersky.com/business-security/mobile. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Kaspersky Endpoint Security for Business στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.kaspersky.com/business-security.


Keywords
Τυχαία Θέματα