Από το χαλκό…στην οπτική ίνα

Τεχνικοί υπηρεσιών Cosmote: Οι άνθρωποι πίσω από τις οπτικές ίνες που φθάνουν στις γειτονιές.

– Πώς οι τεχνικοί υπηρεσιών σταθερής COSMOTE αντικαθιστούν το δίκτυο χαλκού με οπτικές ίνες

– Ταχύτητες VDSL έως 50Mbps διαθέσιμες στο 43% του πληθυσμού

– Επενδύσεις €1,3 δισ. από τον Όμιλο ΟΤΕ στα δίκτυα του μέλλοντος

Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας

και του Ιnternet έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των αναγκών των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για ολοένα και πιο γρήγορες ταχύτητες και μεγαλύτερο όγκο κίνησης δεδομένων. Την απάντηση έρχονται να δώσουν τα Δίκτυα Νέας Γενιάς σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία.

Το δίκτυο χαλκού της σταθερής τηλεφωνίας αντικαθίσταται με οπτικές ίνες, φέρνοντας τις νέες υψηλές ταχύτητες. Ήδη, η πληθυσμιακή κάλυψη του VDSL COSMOTE έχει φτάσει το 43%, προσφέροντας ταχύτητες internet έως 50 Mbps σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Η αναβάθμιση του δικτύου από χαλκό σε οπτικές ίνες δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη δουλειά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τεχνικός υπηρεσιών COSMOTE, Σπύρος Κορωναίος «Απαιτείται έγκριση από κάθε Δήμο, χωματουργικές εργασίες, άδεια από την Τροχαία για την πραγματοποίηση των έργων και πολλά ακόμη. Κάποιες φορές ίσως να δυσκολεύουμε λίγο την καθημερινότητα των κατοίκων στις γειτονιές όπου εγκαθιστούμε οπτικές ίνες. Ωστόσο, το κάνουμε για να αναβαθμίσουμε το τηλεπικοινωνιακό τους δίκτυο και να τους προσφέρουμε μια νέα εμπειρία Ιnternet με υψηλές ταχύτητες».

Δείτε πως γίνεται η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών από τους τεχνικούς υπηρεσιών COSMOTE, στο video: https://youtu.be/AYdn1qPlnVQ

Η εξέλιξη του δικτύου σε «Fiber to the Cabinet» σημαίνει πρακτικά ότι καλύπτονται αποτελεσματικά οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για γρήγορο Internet κι έτσι διευκολύνεται η καθημερινότητα τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των νοικοκυριών. Μεγάλα αρχεία «κατεβαίνουν» και «αποστέλλονται» εξαιρετικά γρήγορα, ενώ ο κάθε χρήστης μπορεί να κάνει πολλές εργασίες ταυτόχρονα και με πολλές ηλεκτρονικές συσκευές online. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σπύρος: «ουσιαστικά οι οπτικές ίνες προσφέρουν στους πελάτες μας γρήγορες ταχύτητες internet, σταθερότητα και ασφάλεια στις επικοινωνίες τους».

Εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες

Οι απαιτήσεις όμως δεν αυξάνονται μόνο για τις ταχύτητες του internet, αλλά και για την τεχνογνωσία των τεχνικών τηλεπικοινωνιών. Τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος ΟΤΕ επενδύει συστηματικά στην εκπαίδευση των τεχνικών του μέσα από το πρόγραμμα ACT 2 (Advanced Certification in Telecommunications Technologies), ένα πρόγραμμα συνεχούς εκπαίδευσης και ανάπτυξης προσαρμοσμένο στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των Τηλεπικοινωνιακών Τεχνολογιών. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το Ανθρώπινο Δυναμικό του Ομίλου ΟΤΕ με στόχο την ανώτερη κατάρτιση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των τεχνικών για υψηλού επιπέδου τεχνικές υπηρεσίες και λύσεις προς τους πελάτες. Το πρόγραμμα, που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα πάνω από 2.600 εργαζόμενοι, έχει δυναμικό περιεχόμενο 8 θεματικών ενοτήτων, που προσαρμόζεται για να ακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις στο χώρο των Τηλεπικοινωνιών και της διαχείρισης εμπειρίας πελάτη.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στην OTEAcademy, σε αίθουσες κατάλληλα διαμορφωμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να συνδυάζονται η θεωρία με την πρακτική εξάσκηση.

Ο Σπύρος Κορωναίος που έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του σχολιάζει: «στην OTEAcademy μαθαίνουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για τις νέες τεχνολογίες για να γινόμαστε καλύτεροι στη δουλειά μας». Ο τεχνικός πλέον βλέπει όλες του τις εργασίες μέσα από tablet, περνάει πληροφορίες και σχόλια, ανοίγει χάρτες για να βρει το σημείο που πρέπει να επισκεφθεί κ.λπ. Επιπλέον, έχει απεριόριστη πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των Υπηρεσιών του Πελάτη, ενώ οι εργασίες οργανώνονται και διαχειρίζονται με πολύ πιο άμεσο και συστηματικό τρόπο.

Επενδύσεις με προοπτική

Ο Όμιλος ΟΤΕ ανοίγοντας τον δρόμο στη νέα ψηφιακή εποχή, υλοποιεί την επόμενη τετραετία, επενδύσεις ύψους €1,3 δισ. μόνο στην Ελλάδα, δημιουργώντας τα δίκτυα του μέλλοντος. Τελικός στόχος είναι η οπτική ίνα να φτάσει στο σπίτι (Fiber to the Home), έτσι ώστε, έως το 2020, τουλάχιστον το 50% των Ελλήνων να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες internet 100 Mbps μέσω σταθερού internet και πάνω από το 70% μέσω συνδυασμού σταθερού και κινητού internet.

Keywords
Τυχαία Θέματα