Δηλώσεις Τσαμάζ για το δανεισμό στον ΟΤΕ

Συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ σε βρετανική ιστοσελίδα, μιλώντας για το στόχος μείωσης του δανεισμού του Ομίλου.


Η μείωση του δανεισμού του ΟΤΕ στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο -δηλαδή στα 2 δισ. ευρώ από 4 δισ. ευρώ που είναι σήμερα- μέσα στα επόμενα δύο έτη είναι ο βασικός στόχος της διοίκησης του Οργανισμού. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ,

Μιχάλης Τσαμάζ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εξειδικευμένη ιστοσελίδα «Global Telecom Business». Οπως ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, παρά τη δυσχερή οικονομική συγκυρία, η διοίκηση έχει επιτύχει σε σημαντικό βαθμό την εξυγίανση του Οργανισμού, κάτι που αποτυπώνεται στις αυξημένες τιμές συναλλαγής της μετοχής και των ομολόγων του.


Ωστόσο, αναφέρθηκε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης για χρηματοδότηση από τις αγορές. «Και 1 ευρώ να χρωστούσαμε, πάλι θα θεωρούνταν μεγάλο ποσό», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο τόνισε ότι οι κινήσεις της διοικητικής ομάδας του Οργανισμού έχουν ήδη δημιουργήσει μια πιο υγιή βάση για τον ΟΤΕ. «Η εταιρεία μας θεωρείται όαση στην έρημο», είπε χαρακτηριστικά.


Ηδη, ο ΟΤΕ τους τελευταίους δύο μήνες έχει προβεί σε μπαράζ επιτυχών κινήσεων για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του. Μόνο την περασμένη εβδομάδα πέτυχε τη μεταφορά ομολογιακού δανείου, ύψους 187,7 εκατ. ευρώ, με λήξη τον Αύγουστο του 2013 για τον Αύγουστο του 2015. Στα τέλη του περασμένου χρόνου πέτυχε τη λήψη δανείου ύψους 153 εκατ. ευρώ, μέσω της θυγατρικής Globul, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, ενώ πλέον διαπραγματεύεται τη λήψη και νέου ομολογιακού της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης είναι μέσα στον Φεβρουάριο να έχει λύσει το θέμα της αναχρηματοδότησης και μείωσης των δανείων του που λήγουν τον Αύγουστο του 2013 και παράλληλα να έχει καλύψει και ένα μεγάλος μέρος των υποχρεώσεων που ωριμάζουν τον Φεβρουάριο του 2014. Σημειώνεται ότι για φέτος οι δανειακές υποχρεώσεις είναι πλέον 1,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 400 εκατ. ευρώ λήγουν τον Φεβρουάριο και 800 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2013. Στο πλαίσιο της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων, ο ΟΤΕ προχωρεί στην πώληση δύο θυγατρικών του: Hellas Sat και Globul.


Οσον αφορά την εταιρεία που διαχειρίζεται τον ελληνικό δορυφόρο, ο κ. Τσαμάζ υποστήριξε ότι «μεγάλες δορυφορικές εταιρείες ενδιαφέρονται» και περιμένει μη-δεσμευτικές προσφορές», προσδιορίζοντας τις εξελίξεις μέσα στον Φεβρουάριο. Παράλληλα, μέχρι τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία πώλησης της Globul.
Ο πρόεδρος του ΟΤΕ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. «Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα προς τη μεταστροφή της οικονομικής πραγματικότητας.


Πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν, όπως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της αναποτελεσματικότητας στο Δημόσιο, η απλοποίηση και αναθεώρηση του νομικού πλαισίου, η μείωση των φόρων, η δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις, η κατάργηση της άδικης ρύθμισης. Ομως, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο».
Στα σχέδια της διοίκησης η ενοποίηση ΟΤΕ – Cosmote


Την ενοποίηση του ΟΤΕ και της Cosmote έχει ήδη συμπεριλάβει στο πλάνο διοίκησης του Οργανισμού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μ. Τσαμάζ.
«Η ενοποίηση των λειτουργιών είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών», είπε ο πρόεδρος του ΟΤΕ, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει πριν μετασχηματιστεί ο ΟΤΕ. «Ενα μεγάλο πλάνο αναδιάρθρωσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό, περισσότεροι από 1.500 υπάλληλοι συμμετείχαν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Πρόκειται για σημαντική επιτυχία», σημείωσε.


Ο πρόεδρος του ΟΤΕ έκανε αναφορά στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης, παρά την αρχική δυσπιστία που είχε συναντήσει το εγχείρημα του μετασχηματισμού. «Εάν έλεγα πριν από τρία χρόνια ότι ο ΟΤΕ θα αλλάξει, κανείς δεν θα με πίστευε. Ωστόσο, έχουμε ακόμη πολύ δουλειά», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Σχολιάζοντας τη συνεργασία με τον κύριο μέτοχο, τη Deutsche Telekom, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε: «Εχουμε επωφεληθεί αρκετά όντας κομμάτι ενός Ομίλου όπως η D.T.», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη μείωση του κόστους που επιτεύχθηκε σε υποδομές και προμήθεια συσκευών.


Keywords
Τυχαία Θέματα