Δώστε ένα τέλος στο χάος των καλωδίων!

Καλώδια εδώ, καλώδια εκεί, καλώδια και παραπέρα! Καλώδια ρεύματος, ήχου, εικόνας, περιφερειακών και δικτύου! Είναι όλα τόσο χρήσιμα, αλλά απειλούν να μετατρέψουν σε αισθητικό… εφιάλτη κάθε σύγχρονο χώρο. Υπάρχει λύση;

O αριθμός των συσκευών σε ένα σπίτι που συνδέονται στην πρίζα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ ολοένα και περισσότερες από αυτές χρειάζονται ταυτόχρονα και μια ταχύτατη σύνδεση στο internet. Προσθέστε στα παραπάνω και την πιθανή ύπαρξη ενσύρματων ηχείων (πόσο μάλλον ενός συστήματος home cinema) και ένα σπίτι συχνά μοιάζει

περισσότερο με… ιστό καλωδίων! Αν η τεχνολογία έχει επιφυλάξει παρόμοια μοίρα στο δικό σας επαγγελματικό ή προσωπικό χώρο, μην απελπίζεστε. Αναζητήστε στις συμβουλές που ακολουθούν, αυτές που σας ταιριάζουν και δώστε ένα τέρμα στην ακαταστασία που συνήθως συντροφεύει τις ηλεκτρονικές συσκευές.

«Μπουκέτο» καλωδίων
Συχνά μια πλειάδα καλωδίων ξεκινά από ένα πολύπριζο ή καταλήγει σε ένα γραφείο, έπιπλο τηλεόρασης ή ακόμα και κομοδίνο για τους hi-tech junkies! Εφόσον οι θέσεις των καλωδίων είναι δεδομένες και δεν μετακινούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μια καλή ιδέα θα ήταν να δέσετε μεταξύ τους τις γειτονικές δέσμες, ώστε αφενός να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και αφετέρου να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμες στην απόκρυψή τους. Τα γνωστά δεματικά (tie wraps) συνιστούν μια πολύ καλή μέθοδο ομαδοποίησης (αρκεί να μην ξεχνάτε να κόβετε τα πλαστικά που περισσεύουν!), ενώ στην αγορά θα βρείτε και ειδικά σπιράλ, ικανά να φιλοξενήσουν στο εσωτερικό τους πλήθος καλωδίων.

Η λύση βρίσκεται… στα σοβατεπί
Αν αναγκαστείτε να διατρέξετε το χώρο σας με καλώδια, αναζητήστε τη βέλτιστη διαδρομή, η οποία δεν είναι υποχρεωτικά η συντομότερη. Εκμεταλλευτείτε τα σοβατεπί, τις κάσες των πορτοπαράθυρων, τις μοκέτες ή τα ογκώδη έπιπλα προκειμένου να «κρύψετε» τα αντιαισθητικά καλώδια. Όταν είναι εφικτό φροντίστε το χρώμα τους να ταιριάζει με αυτό του τοίχου, ενώ η χρήση στερεωτικών πρέπει να γίνεται με… σύνεση. Επιλέξτε τα στερεωτικά καρφιά (ρόκα) που ταιριάζουν στο πάχος και το σχήμα του καλωδίου που θα συγκρατήσουν και καρφώστε τα ανά 1,5 μέτρο, προσέχοντας μην «τραυματίσετε» το φορέα των πολύτιμων δεδομένων σας!

Ετικέτες στα πολύπριζα
Πόσες φορές σας έχει τύχει να θέλετε να βγάλετε την πρίζα μιας συσκευής από ένα πολύπριζο και να μην ξέρετε ποια να τραβήξετε; Εχετε αναγκαστεί να ακολουθείτε αρκετά μέτρα μπλεγμένων καλωδίων μέχρι να ανακαλύψετε σε ποιο τροφοδοτικό αντιστοιχεί το καθένα από αυτά; Ενα εύκολο τέχνασμα οργάνωσης είναι η εφαρμογή μιας μικρής ετικέτας στην άκρη κάθε καλωδίου που καταλήγει σε πολύπριζα πολλών θέσεων, η οποία να αναγράφει το όνομα της συσκευής. Προμηθευτείτε απλές αυτοκόλλητες ετικέτες για φακέλους αλληλογραφίας, τοποθετήστε το καλώδιο στη μέση μιας από αυτές και «αγκαλιάστε» το με την ετικέτα, μέχρι η μια εσωτερική της πλευρά να συναντήσει την απέναντι και να κολλήσουν. Στη συνέχεια, γράψτε το όνομα της συσκευής στην οποία ανήκει το καλώδιο (π.χ. τηλεόραση, παιχνιδομηχανή, ενισχυτής κ.λπ.) και δεν θα χρειαστεί να αναρωτηθείτε ποτέ ξανά ως άλλος… πυροτεχνουργός «Ποιο καλώδιο να τραβήξω;». Εναλλακτικά, υπάρχουν πολύπριζα τα οποία έχουν ειδικό χώρο για αναγραφή της ονομασίας της συσκευής δίπλα στην κάθε πρίζα.

Με τη δύναμη του WiFi!
Η ιδανικότερη, βέβαια, λύση στο πρόβλημα των καλωδίων δεν είναι άλλη παρά η εξαφάνισή τους! Δοκιμάστε, όπου είναι εφικτό, να εμπιστευτείτε ασύρματη τεχνολογία. Ξεκινήστε από το router και τις συσκευές που απαιτούν πρόσβαση στο internet, επενδύοντας σε ένα αξιόλογο, υψηλών προδιαγραφών router, το οποίο να προσφέρει απρόσκοπτη WiFi σύνδεση στο δίκτυο, δίχως την ανάγκη Ethernet καλωδίωσης. Ηδη αρκετά adapters για επιτραπέζια PC, smartphones και laptops υποστηρίζουν το 802.11ac πρότυπο επικοινωνίας, ενώ για τις απομακρυσμένες περιοχές του σπιτιού σας, που το σήμα του router σας φτάνει εξασθενημένο, υπάρχει λύση. Μπορείτε είτε να τοποθετήσετε σε σημείο που το WiFi σας είναι ακόμα σχετικά ισχυρό ένα repeater, προκειμένου να αναμεταδώσει ενισχυμένο το σήμα και στους επόμενους χώρους του σπιτιού ή ακόμα καλύτερα να τοποθετήσετε ένα σετ powerline. Η τεχνολογία powerline επιτρέπει τη χρήση της υπάρχουσας καλωδίωσης ρεύματος σε ένα σπίτι για τη μεταφορά δεδομένων με εντυπωσιακές πλέον ταχύτητες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε μια αντίστοιχη συσκευή στην πιο κοντινή στο router σας πρίζα και το καλώδιο που τα συνδέει ίσως και να είναι το μοναδικό καλώδιο δικτύου που θα ξαναδείτε στο σπίτι σας! Και αυτό γιατί μπορείτε σε οποιοδήποτε απομακρυσμένο δωμάτιο να τοποθετήσετε μια συσκευή powerline, η οποία θα αναπαράγει το ασύρματο δίκτυο WiFi με πανίσχυρο σήμα ή για τους αμετανόητους εραστές του Ethernet, θα σας δώσει μία, δύο ή ακόμα και τρεις υποδοχές για ενσύρματη σύνδεση.

Προμηθευτείτε ασύρματα περιφερειακά
Ενα ασύρματο ποντίκι και ένα ασύρματο πληκτρολόγιο αναντίρρητα συμβάλλουν σε μια τακτοποιημένη και ευπαρουσίαστη επιφάνεια εργασίας. Παρομοίως, ένας ασύρματος εκτυπωτής προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία στην επιλογή της θέσης που θα τον τοποθετήσετε, ενώ επιπλέον σας επιτρέπει να τυπώσετε μέσω smartphone ή tablet.

Ηχος παντού, καλώδια πουθενά…
Ο εξοπλισμός ήχου αποτελεί εδώ και δεκαετίες μια μόνιμη «πηγή» καλωδίων σε κάθε σπίτι, πόσο μάλλον τα τελευταία χρόνια που τα συστήματα home cinema με 5 ή και 7 περιφερειακά ηχεία επιπρόσθετα του subwoofer αποτελούν κοινό τόπο. Αν είστε φανατικοί του οικιακού κινηματογράφου, λοιπόν, φροντίστε τουλάχιστον τα πίσω απομακρυσμένα ηχεία του home theater σετ που θα επιλέξετε να συνδέονται ασύρματα με τον ενισχυτή σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να εξετάστε τη… «wife-friendly» λύση της ηχομπάρας, η οποία τοποθετείται μπροστά από την τηλεόρασή σας και προσφέρει surround ήχο, δίχως το χάος των πολλαπλών δορυφορικών ηχείων στο σαλόνι. Δημοφιλής είναι και η κατηγορία των Bluetooth ηχείων, τα οποία συνδέονται ασύρματα με οποιαδήποτε συμβατή συσκευή σας, προκειμένου να αναπαράγουν μουσική από το laptop, το smartphone ή το tablet σας. Τέλος, αν δεν θέλετε να αποχωριστείτε τα αξιόμαχα παλιά σας ηχεία, συσκευές, όπως το mydlink Home Music Everywhere, μπορούν να συνδεθούν σε οποιοδήποτε σετ «παραδοσιακών» ηχείων ή στερεοφωνικό με είσοδο ήχου και να σας επιτρέψουν να κάνετε stream της μουσικής που έχετε αποθηκευμένη σε οποιαδήποτε άλλη απομακρυσμένη συσκευή (PC, smartphone, tablet, κ.ά.), αρκεί αυτή να είναι συνδεδεμένη στο οικιακό WiFi δίκτυό σας.

Κανάλια καλωδίων
Τα κανάλια διανομής είναι μια μόνιμη λύση του προβλήματος της διαχείρισης καλωδίων, γι’ αυτό και αποτελούν κανόνα σε εργασιακούς χώρους. Μπορούν να βαφτούν στα χρώματα του τοίχου και να φιλοξενήσουν ακόμα και πρίζες στην εξωτερική τους πλευρά (εφόσον τοποθετηθούν από ηλεκτρολόγο), ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για «συνωστισμένα» πολύπριζα. Φροντίστε να επιτρέπουν εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό τους, ώστε να μπορείτε να αντικαταστήσετε φθαρμένα καλώδια ή να προσθέσετε νέα στο μέλλον, πάνω στις δεδομένες «χαραγμένες» διαδρομές που θα διατρέχουν το χώρο σας. Μιας και αποτελούν διαχρονική λύση, φροντίστε να μελετήσετε καλά το σχεδιασμό της τοποθέτησής τους, προβλέποντας στο μέτρο του εφικτού και τις μελλοντικές σας ανάγκες.

Η καλωδίωση και οι κανόνες της
– «Παν μέτρον άριστον», ειδικά όταν αναφερόμαστε στα μήκη των καλωδίων. Μην επιλέγετε ελάχιστα μήκη που αναγκάζουν τα καλώδια να είναι τεντωμένα και να φθείρονται, ούτε τεράστια μήκη που οδηγούν σε ασκόπως κουλουριασμένα καλώδια.
– Μην παραμορφώνετε τα καλώδια, τσακίζοντάς τα σε γωνίες επίπλων και τοίχων. Οταν χρησιμοποιείτε δεματικά ή στερεωτικά φροντίστε να μην «πνίγετε» τα καλώδια, δέστε τα σφιχτά και σταθερά, αλλά χωρίς υπερβολές που μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές μακροπρόθεσμα.
– Μην τοποθετείτε καλώδια μεταφοράς ήχου και εικόνας πολύ κοντά σε καλώδια ρεύματος, καθώς ενδέχεται να δημιουργήσουν παρεμβολές, ειδικά όταν καλύπτουν παράλληλα την ίδια διαδρομή.
– Το δέσιμο καλωδίων σε «κουλούρα» μπορεί να βάζει τάξη στο χώρο, προκαλεί ωστόσο ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.

Keywords
Τυχαία Θέματα