Εμφαση στα φθηνά «έξυπνα» κινητά δίνει η Microsoft
Εξαγοράζοντας το τμήμα κινητών της Nokia, η Microsoft αναμένει να αυξήσει τα έσοδά της από τον κλάδο των smartphone, κυκλοφορώντας ανταγωνιστικά μοντέλα σε όλες τις οικονομικές κατηγορίες.
Του Κώστα Δεληγιάννη
Εφημερίδα Καθημερινή 4/11/2013
Αυτό υποστήριξε στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην «Κ» ο Νoρμ Τζούντα, Chief Technology Officer του Microsoft
Το υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού κολοσσού ανέφερε, επίσης, πως η υψηλή τεχνολογία ανοίγει δρόμους για την οικονομική ανάκαμψη, καθώς κάνει πιο εύκολο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου να δημιουργηθούν και να πετύχουν επιχειρήσεις που θα έχουν μια καινοτόμo ιδέα. Παράλληλα, προέβλεψε πως η επόμενη μεγάλη αλλαγή για τον μέσο άνθρωπο θα είναι ότι θα πολλαπλασιαστούν οι διασυνδεδεμένες συσκευές που χρησιμοποιεί – από την τηλεόραση έως το ταμπλό του Ι.Χ. Στόχος της Microsoft, πρόσθεσε, είναι οι υπηρεσίες της να είναι παρούσες σε όλες αυτές τις συσκευές.
Ποιοι ήταν οι λόγοι που η Microsoft αποφάσισε να εξαγοράσει το τμήμα κινητών της Nokia;
– Να διευρύνουμε την παρουσία μας στα smartphone, έχοντας πλέον εμπλοκή και στην κατασκευή συσκευών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα επωφεληθούμε από το δίκτυο πωλήσεων της Nokia, τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών και βέβαια από την παράδοση που έχει στο ντιζάιν εντυπωσιακών μοντέλων, όπως και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών – π.χ. για την ασύρματη φόρτιση των τηλεφώνων.
Ο επόμενος χρόνος θα είναι μεταβατικός, επομένως από το μεθεπόμενο οικονομικό έτος θα αρχίσουν να φαίνονται τα δείγματα γραφής αυτής της επιχειρηματικής κίνησης. Ο πήχυς έχει μπει ψηλά όσον αφορά τις πωλήσεις των νέων συσκευών. Πρόσφατα, η Blackberry παραδέχθηκε πως δεν μπορεί να ανταγωνισθεί το iOS και το Android, κάνοντας πολλούς αναλυτές να υποστηρίξουν πως οποιοδήποτε τρίτο «οικοσύστημα» έχει μικρές πιθανότητες να αυξήσει σημαντικά τα μερίδιά του. Ποια είναι η γνώμη σας;
– Θεωρώ πως η πορεία των Windows Phone μέχρι σήμερα καταρρίπτει στην πράξη αυτές τις εκτιμήσεις. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι υπάρχουν αναπτυσσόμενες χώρες (π.χ. Κίνα, Βραζιλία), όπου η διείσδυση των smartphone δεν είναι μεγάλη. Παράλληλα, ακόμη και στις ώριμες αγορές (όπως στην Ευρώπη), ο μέσος χρήστης αλλάζει κάθε χρόνο συσκευή, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει και «οικοσύστημα». Επομένως, μια ευρεία γκάμα μοντέλων, που θα ξεκινάει από προσιτές συσκευές και θα φτάνει σε εξελιγμένα smartphone, έχει τις προϋποθέσεις να ανατρέψει την ισχύουσα κατάσταση.
Η εξαγορά θα βοηθήσει τη Microsoft να αναπτύξει συσκευές με τεχνικά χαρακτηριστικά που θα συνδυάζονται καλύτερα με το software της;
– Αναμφισβήτητα, παρ’ όλο που αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα αξιοποιήσουμε υπηρεσίες της Nokia, όπως για παράδειγμα τους εξαιρετικούς χάρτες της. Γενικότερα, επιδίωξή μας είναι οι υπηρεσίες μας να είναι παρούσες σε οποιουδήποτε είδους συσκευή μπορεί να επιστρατεύσει ο χρήστης για να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες.
Εξάλλου, αυτό που θα συμβεί τα επόμενα χρόνια είναι πως ο μέσος άνθρωπος θα αρχίσει να χρησιμοποιεί μαζικά αρκετά ακόμη «τερματικά» με σύνδεση στο Ιντερνετ –π.χ. το υπολογιστικό σύστημα του αυτοκινήτου του, την τηλεόρασή του, μέχρι και δημόσια κιόσκια– τα οποία, μάλιστα, θα συνεννοούνται μεταξύ τους. Μέσω του cloud, σκοπός της Microsoft είναι να επιτρέπει στον χρήστη να «μεταφέρει» το προφίλ του σε όλα αυτά τα «τερματικά», ώστε σε καθένα να τον «ακολουθούν» οι επαφές, τα mail ή τα αρχεία του. Οπως επίσης και να εναλλάσσει το επαγγελματικό με το προσωπικό του προφίλ, ρυθμίζοντας το επίπεδο της ασφάλειας που επιθυμεί.
Ειδικά στην περίπτωση των PC, τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν πως τα Windows 8 απέτυχαν να αναθερμάνουν τις πωλήσεις τους;
– Τα Windows 8 είναι ένα πολύ επιτυχημένο προϊόν, καθώς οι άδειες που έχουν διατεθεί ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια τους πρώτους έξι μήνες της κυκλοφορίας του. Επιπλέον, είναι παραπλανητικό να συσχετίζεται αποκλειστικά με την πορεία των συμβατικών υπολογιστών, από τη στιγμή που το λειτουργικό υποστηρίζει πολλές άλλες κατηγορίες μηχανημάτων, που έχουν μεγάλη απήχηση – όπως ταμπλέτες και «υβριδικά» μηχανήματα.
Ποιες καινοτομίες έχει στα σκαριά η Microsoft;
– Συστήματα που θα επιτρέπουν στα μηχανήματα να καταλαβαίνουν τη φωνή και τις χειρονομίες, κάνοντας έτσι πιο φυσική την αλληλεπίδραση μαζί τους. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι τα συστήματα αυτά βασίζονται σε τεχνολογίες που επιτρέπουν στις συσκευές να «μαθαίνουν» τις συνήθειες του χρήστη τους, με συνέπεια να είναι εξαιρετικά αξιόπιστα. Επίσης, σε λίγα χρόνια το Skype θα μπορεί να μεταφράζει τις συνομιλίες σε πραγματικό χρόνο, ώστε δύο χρήστες να μπορούν να συνεννοηθούν μιλώντας ο καθένας διαφορετική γλώσσα.
Μπορεί η υψηλή τεχνολογία να βοηθήσει στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας;
– Η μεγάλη της συνεισφορά είναι πως δίνει οπουδήποτε στον κόσμο την ευκαιρία σε μία καλή ιδέα να πετύχει εμπορικά. Κατά πρώτον, γιατί μια νέα εταιρεία μπορεί πλέον να αποκτήσει εύκολα και γρήγορα την ψηφιακή υποδομή που χρειάζεται και, κατά δεύτερον, επειδή της προσφέρει τα εργαλεία ώστε όχι μόνο να απευθυνθεί σε μια ευρύτερη πελατειακή βάση, αλλά και να «ακούσει» τις απόψεις των καταναλωτών για να προσαρμόσει τα προϊόντα της. Νομίζω πως αυτό είναι εξαιρετικά πολύτιμο, ειδικά για επιχειρηματικά εγχειρήματα που ξεκινούν από τοπικές οικονομίες, οι οποίες βρίσκονται σε κρίση.
Πιστεύετε ότι οι αποκαλύψεις σχετικά με τη μαζική καταγραφή ιντερνετικών δεδομένων από την NSA θα μπορούσαν να βλάψουν τη Microsoft; Επίσης, πολλές χώρες ή η Ε.Ε. εξετάζουν νόμους που θα απαγορεύουν τη μεταφορά δεδομένων των πολιτών έξω από την επικράτειά τους. Ποια θα μπορούσε να είναι η επίπτωση σε τεχνολογίες όπως το cloud;
– Οσον αφορά τη Microsoft, θα πρέπει να ξεκαθαρίσω πως η εταιρεία δεν συνεργάζεται εθελοντικά με την NSA, αλλά απλώς συμμορφώνεται με ό,τι προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία – όπως άλλωστε κάνει και στις υπόλοιπες χώρες όπου δραστηριοποιείται. Σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, είναι όντως πιθανό να υπάρξουν νόμοι που, για κάποιες κατηγορίες δεδομένων, να προβλέπουν την αποθήκευσή τους μόνον τοπικά. Σημαντική είναι πάντως και η οικονομική πτυχή του θέματος. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα, με τα πληροφοριακά συστήματα του Μεξικού για τον ΦΠΑ. Οι επιλογές που δώσαμε στην κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει δύο κέντρα δεδομένων στο Μεξικό, μια επένδυση 100 εκατ. δολαρίων ή να αξιοποιήσει το cloud και τα δεδομένα να φυλάσσονται στις υποδομές μας στο Τέξας. Επέλεξε το δεύτερο σενάριο, καθώς το κόστος του δεν ξεπέρασε τα 5 εκατ. δολάρια.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Τεχνολογία
- Πώς θα «ζεστάνετε» το σπίτι σας
- Velti: Αίτηση χρεοκοπίας στις ΗΠΑ
- Εμφαση στα φθηνά «έξυπνα» κινητά δίνει η Microsoft
- Η Groupon ενημέρωσε τις website, iOS και Android εφαρμογές της
- Χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε σήμερα ηλεκτρονική μουσική
- Διέρρευσαν οι ημερομηνίες των εκπτώσεων του Steam!
- Η ''Goku Edition'' του Dragonball Z: Battle of Z
- Στο εσωτερικό ενός υποβρυχίου με το StreetView
- Steam: Διέρρευσε το χρονοδιάγραμμα προσφορών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TechPress
- Τελευταία Νέα TechPress
- Εμφαση στα φθηνά «έξυπνα» κινητά δίνει η Microsoft
- Velti: Αίτηση χρεοκοπίας στις ΗΠΑ
- O Κωστής Παπαδημητρακόπουλος «Manager of the Year»
- Nέο Security Brief της RSA
- Βάναυσο Μακελειό στον Αρχαίο Κόσμο
- Η επίσημη ανακοίνωση για το Nexus 5
- Έκθεση ασφαλείας από την Microsoft
- Βελτιωμένο ACE ERP
- AT&T-Vodafone: Πιθανό deal;
- Ανεβάστε ταχύτητα με την Kaspersky Lab
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Τεχνολογία
- Σκέψεις για Tekken και στο PC
- YouTube: αλλάζει τους διαφημιστικούς όρους στο ...
- Android: Αυξάνει τα ποσοστά του σε smartphones και tablets
- Qualcomm, Αναπτύσσει την νέα GPU Adreno 400;
- Ιστορίες από την πόλη του Thief
- Στο εσωτερικό ενός υποβρυχίου με το StreetView
- Motorola Moto G, Ανακοινώνεται την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου
- Η Groupon ενημέρωσε τις website, iOS και Android εφαρμογές της
- Η ''Goku Edition'' του Dragonball Z: Battle of Z
- Steam: Διέρρευσε το χρονοδιάγραμμα προσφορών