Επιστολή της ΕΕΛ/ΛΑΚ στις Περιφέρειες

Επιστολή της ΕΕΛ/ΛΑΚ με προτάσεις πολιτικής για την αξιοποίηση των ανοιχτών τεχνολογιών στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.


Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) στο πλαίσιο των δράσεών της για την προώθηση και αξιοποίηση των Ανοιχτών Τεχνολογιών λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο του σχεδιασμού των περιφερειών για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 απέστειλε

επιστολές προς όλες τις αιρετές περιφέρειες, με κοινοποίηση στις ενδιάμεσες διαχειριστικές αρχές, με προτάσεις πολιτικής για την αξιοποίηση των ανοιχτών τεχνολογιών.


Η ΕΛ/ΛΑΚ προτείνει γνώμονας του σχεδιασμού των περιφερειών να είναι η οργάνωση και υλοποίηση δράσεων που ενισχύουν τις ανοιχτές τεχνολογίες με έμφαση στο λογισμικό, στο περιεχόμενο, τις υποδομές και τον εξοπλισμό. Παρόμοιες δράσεις αποτελούν βασικά συστατικά μιας κουλτούρας συνεργασίας και επιχειρηματικότητας που αφορά αφενός στον τρόπο που σχηματίζονται και υποστηρίζονται επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με δημόσιους πόρους, αφετέρου στα κριτήρια με τα οποία αντιλαμβάνεται η δημόσια διοίκηση τους τοπικούς πρωταγωνιστές. Αυτή η αλλαγή του τρόπου δράσης και συνεργασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις «κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού με έμφαση στους νέους», να δημιουργήσει βιώσιμες δομές για την «αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού» και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή.


Υπάρχουν στην εποχή μας μια σειρά από ανοιχτές πρακτικές και τεχνολογίες που ενσωματώνουν από το σχεδιασμό τους τη συμμετοχικότητα, τη συνεργασία και την επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο σε τοπική όσο και διεθνή κλίμακα. Ανοιχτές πρακτικές και τεχνολογίες που αφορούν ταυτόχρονα έρευνα και εκπαίδευση, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, επιχειρηματικότητα και εθελοντισμό: τα προϊόντα ανοικτού λογισμικού και εξοπλισμού, (διαδικτυακοί) χώροι συνεργασίας όπως η βικιπαίδεια, αποθετήρια περιεχομένου και τοπικά εργαστήρια, κινήσεις πολιτών που διαπραγματεύονται τα κοινά αγαθά και τα ανοικτά δημόσια δεδομένα.


Υπάρχουν επίσης μια σειρά από ανοιχτές μεθοδολογίες και εργαλεία που ενισχύουν τους φορείς να οργανώνουν και να υλοποιούν δράσεις που βασίζονται στο συμμετοχικό, ανοικτό σχεδιασμό. Συναντούμε παρόμοιες δράσεις διαβούλευσης αποφάσεων, προϋπολογισμών, περιβαλλοντολογικού και επιχειρηματικού σχεδιασμού με πολίτες τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Οι δράσεις αυτές πρέπει να ενισχυθούν και να πολλαπλασιαστούν.


Στη λογική αυτή οι ανοιχτές πρακτικές και τεχνολογίες, όπως περιγράφηκαν και παραπάνω, αποτελούν μια πλατφόρμα συνεργασίας και παραγωγής, που από το σχεδιασμό της επιτρέπει τη συμμετοχή διαφορετικών ομάδων πολιτών σε όλο τον κύκλο των έργων της περιφέρειας. Το στοιχείο αυτό είναι κρίσιμο γιατί θα αποτελέσει κλειδί στη χρηματοδότηση τοπικών και περιφερειακών δράσεων από την ΕΕ και τα χρηματοδοτικά της προγράμματα, στην περίοδο 2014 – 2020. Η ικανότητα, με άλλα λόγια, της εκάστοτε περιφέρειας να δείξει ότι στηρίζει και οργανώνει διαδικασίες συμμετοχής των πολιτών στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών, δράσεων και υπηρεσιών.


Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις προτάσεις και τις δράσεις που προτείνει η ΕΕΛ/ΛΑΚ για την αξιοποίηση των ανοιχτών τεχνολογιών στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 υπάρχουν διαθέσιμες στο http://go.eellak.gr/perifereies.


Keywords
Τυχαία Θέματα