Επιθέσεις spam και malware; Οι νέες τάσεις!
Οι φορητές συσκευές είναι ο νέος βασικός στόχος των επιθέσεων spam και κακόβουλου λογισμικού.
Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έκθεσης Kaspersky Lab Security Bulletin, ο όγκος των spam email το 2015 μειώθηκε, αγγίζοντας το 55,28% του γενικού συνόλου των email.
Μεταξύ άλλων, η έκθεση της Kaspersky Lab για τα ανεπιθύμητα email σημειώνει κάποιες σημαντικές τάσεις. Πάνω από τα τρία τέταρτα (79%) του συνόλου των απεσταλμένων email είχαν μέγεθος μικρότερο από 2kb, γεγονός που δείχνει μία σταθερή μείωση στο μέγεθος των email που χρησιμοποιούνται για εκστρατείες spam τα τελευταία χρόνια. Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί (π.χ. τράπεζες, συστήματα πληρωμών, ακόμη και online καταστήματα) ήταν αυτοί που δέχτηκαν πιο συχνά επιθέσεις με phising email (34,33% επί του συνόλου των επιθέσεων, μια αύξηση της τάξης του 5,59%).
Το 2015, οι ψηφιακοί εγκληματίες συνέχισαν να στέλνουν ψεύτικα email από φορητές συσκευές καθώς και ειδοποιήσεις από mobile εφαρμογές, που περιλάμβαναν κακόβουλο λογισμικό ή διαφημιστικά μηνύματα. Ανάμεσα στις νέες τακτικές των απατεώνων ήταν η εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού με τη μορφή .apk (εκτελέσιμα αρχεία για συσκευές Android) και .jar (αρχεία ZIP που περιέχουν προγράμματα σε γλώσσα Java). Επιπλέον, οι ψηφιακοί εγκληματίες «έκρυβαν» ένα φορητό Trojan κρυπτογράφησης πίσω από ένα φάκελο που περιείχε ενημερώσεις για τον Flash Player. Με την εγκατάστασή του, το κακόβουλο λογισμικό κρυπτογραφούσε εικόνες, έγγραφα και αρχεία βίντεο που βρίσκονταν εγκατεστημένα στη συσκευή και στη συνέχεια οι χρήστες λάμβαναν ένα μήνυμα που τους ενημέρωνε ότι πρέπει να καταβάλουν χρήματα, για την αποκρυπτογράφηση των αρχείων.
«Η αυξημένη χρήση φορητών συσκευών στην καθημερινή μας ζωή, για εργασίες όπως η ανταλλαγή μηνυμάτων και δεδομένων ή η πρόσβαση και ο έλεγχος των τραπεζικών μας λογαριασμών, έχει οδηγήσει στην αύξηση των ευκαιριών εκμετάλλευσης για τους ψηφιακούς εγκληματίες. Το mobile malware και τα δόλια spam γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και οι προσπάθειες για εξαπάτηση των θυμάτων εξελίσσονται όλο και περισσότερο χρόνο με το χρόνο, με την εμφάνιση εφαρμογών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ψηφιακούς εγκληματίες τόσο άμεσα (για την αποστολή spam και κακόβουλου spam), όσο και έμμεσα (μέσω phishing email). Ως εκ τούτου, οι χρήστες φορητών συσκευών πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να παραμένουν σε εγρήγορση, καθώς το πιθανότερο είναι ότι οι δραστηριότητες των ψηφιακών εγκληματιών θα αυξηθούν, όσο αυξάνεται και η εξάρτησή μας από τις φορητές συσκευές», προειδοποιεί η Daria Loseva, Spam Analysis Expert της Kaspersky Lab.
Οι ΗΠΑ παρέμειναν η μεγαλύτερη πηγή του spam (15,2%), με τη Ρωσία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (6,15%) της σχετικής λίστας και το Βιετνάμ (6,12%) να περνά την Κίνα και να ανεβαίνει στην τρίτη θέση. Η Γερμανία ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο, με 19,06% του συνόλου των επιθέσεων spam, μέγεθος αυξημένο κατά 9,84% σε σύγκριση με το 2014. Ακολουθεί η Βραζιλία με 7,64% (+4,09%), η οποία βρέθηκε δεύτερη στη σχετική λίστα, ενώ ήταν στην έκτη θέση το 2014. Η Ρωσία ανέβηκε στην τρίτη θέση της λίστας από την όγδοη, με τις επιθέσεις spam να αυξάνονται κατά 3,06%, φτάνοντας στο 6,03% του γενικού συνόλου κατά το 2015.
Οι κυριότερες θεματικές των επιθέσεων spam
Παρότι υπάρχει ακόμη αρκετός καιρός μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, οι απατεώνες έχουν ήδη αρχίσει να εκμεταλλεύονται το συγκεκριμένο θέμα. Συγκεκριμένα, στέλνουν email με τα οποία ανακοινώνουν στους παραλήπτες ότι έχουν κερδίσει σε σχετικές κληρώσεις, ζητώντας τους να συμπληρώσουν μια φόρμα με τα προσωπικά τους στοιχεία. Σε αυτές τις επιθέσεις, τα email με συνημμένα αρχεία pdf, εικόνες και άλλα γραφικά στοιχεία έχουν σχεδιαστεί για να ξεγελάσουν τα φίλτρα spam.
Οι οικονομικές απάτες τύπου “Nigerian scam” χρησιμοποίησαν θέματα όπως η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία, ο εμφύλιος στη Συρία, οι εκλογές στη Νιγηρία και ο σεισμός στο Νεπάλ, για να εκμεταλλευτούν την καλοσύνη και την ευαισθησία των παραληπτών. Το περιεχόμενο των μηνυμάτων αυτών έκανε έκκληση για υλική υποστήριξη για ένα άτομο που βρίσκεται σε ανάγκη.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Τεχνολογία
- Άκρως ελκυστική εταιρεία η Intel…
- Επιθέσεις spam και malware; Οι νέες τάσεις!
- Νέο trailer για το EVE Valkyrie
- Paragon: Δείτε σε δράση τον Feng Mao
- Xiaomi Mi 5: Τιμή και διαθεσιμότητα- Το πιο οικονομικό με Snapdragon 820
- Wind F2G #crew: Νέο οικονομικό πακέτο για νέους έως 20 ετών
- Για διασκέδαση on-the-go το Lenovo VIBE K5 Plus
- Sony: Τέλος στη σειρά Z – Δεν υπάρχει Xperia Z6
- Xiaomi Mi 5: Επίσημα με οθόνη 5.1″, Snapdragon 820 και 4GB RAM [MWC 2016]
- Darkest Dungeon
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TechPress
![Επιθέσεις,epitheseis](https://images32.inewsgr.com/2364/23647452/epitheseis-spam-kai-malware-oi-nees-taseis-160.jpg)
- Τελευταία Νέα TechPress
- Επιθέσεις spam και malware; Οι νέες τάσεις!
- Άκρως ελκυστική εταιρεία η Intel…
- Η OTEAcademy δίπλα στο «Μπορούμε»
- Οι νέες Coolpix με υψηλό zoom και… iQ
- MWC: «Δικτυώνει» το αμάξι σας η Samsung
- Το πρώτο F2G πακέτο για νέους έως 20 ετών
- Lenovo VIBE K5 Plus: Το προσιτό mid-range!
- Καινοτομεί η LG με business οθόνες στην ISE ’16
- Η Play αποκαλύπτει εντυπωσιακά νούμερα για το 2015 στο MWC
- Ήρθαν τα προϊόντα ήχου Scansonic στα Public!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Τεχνολογία
- Sony: Τέλος στη σειρά Z – Δεν υπάρχει Xperia Z6
- Paragon: Δείτε σε δράση τον Feng Mao
- Xiaomi Mi 5: Τιμή και διαθεσιμότητα- Το πιο οικονομικό με Snapdragon 820
- Wind F2G #crew: Νέο οικονομικό πακέτο για νέους έως 20 ετών
- Darkest Dungeon
- Xiaomi Mi 5: Επίσημα με οθόνη 5.1″, Snapdragon 820 και 4GB RAM [MWC 2016]
- Νέο trailer για το EVE Valkyrie
- Για διασκέδαση on-the-go το Lenovo VIBE K5 Plus
- Xiaomi Mi 4s: Επίσημα με SD808, 3GB RAM και αισθητήρα αποτυπωμάτων
- Με το Εφ Μπι Άι: Μπιλ Γκέιτς